Παρασκευή 3 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Βιάζεται τώρα για την υφαλοκρηπίδα...

Πλώρη για τη «διευθέτηση» των ελληνοτουρκικών «διαφορών» στο Αιγαίο μέσα στο 2003 βάζει η κυβέρνηση Σημίτη, έχοντας ως βάση το νεοταξικό μοντέλο «λύσης» του Κυπριακού. Το θέμα το έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς φρόντισε να προϊδεάσει τον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί στο Αιγαίο, εννοείται υπό την άμεση καθοδήγηση των ΗΠΑ.

Ο Κ. Σημίτης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να λυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο στο τρέχον έτος. Αφού εκτίμησε ότι «τα δύο μεγάλα θέματα της μεταπολίτευσης, το Κυπριακό και η τρομοκρατία, πορεύονται στην επίλυσή τους», έκρινε σκόπιμο να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα: «Υπάρχει, είπε, και ένα άλλο θέμα, το οποίο έχουμε αρχίσει κιόλας να εξετάζουμε: Είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας, το πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία. Και αυτό ανήκει στα προβλήματα της μεταπολίτευσης. Αυτό πιστεύω πως μπορεί να λυθεί στον επόμενο χρόνο».

Η τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού προκάλεσε το ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου, ο οποίος κατά την προχτεσινή συνάντησή τους για τις πρωτοχρονιάτικες ευχές, έκανε λόγο για «αισιόδοξη πρόβλεψη». Η απάντηση του Κ. Σημίτη ήταν πως «έχουμε μπει σε κάποια διαδικασία, θα εξαρτηθεί όμως η λύση του θέματος από την πορεία του Κυπριακού και από άλλες εξελίξεις».

Ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και κατά την επίσκεψη του Ρ. Ερντογάν στην Αθήνα, κάνοντας τότε λόγο για «έντονες διαπραγματεύσεις το 2003». Ας σημειωθεί ότι με βάση την απόφαση του Ελσίνκι το χρονικό όριο για την επίτευξη συμφωνίας στο Αιγαίο είναι το 2004. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Χάγης.

Για το Κυπριακό ο Κ. Σημίτης στην ίδια συνέντευξη εξέφρασε την ευχή του να πραγματοποιηθεί μέσα στον καινούριο χρόνο μια λύση «δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική», προσθέτοντας όμως «μια λύση που δεν έχει νικητές και ηττημένους»(!). Ανέφερε ότι θα επισκεφθεί τη Λευκωσία ως προεδρεύων της ΕΕ στις 18 του Απρίλη, ενώ επανέλαβε τον, αστήριχτο, ισχυρισμό ότι «το Κυπριακό αποτελεί ένα εμπόδιο για την Αγκυρα στην ευρωπαϊκή πορεία της». Κατά τα λοιπά, απαντώντας στην εκτίμηση ότι στην Κοπεγχάγη η διχοτόμηση απέκτησε «ευρωπαϊκή σφραγίδα», δήλωσε ότι «ο όρος ευρωδιχοτόμηση δε μου είναι πολύ κατανοητός»...

Αναφορικά με την τρομοκρατία δεν έκρυψε την πρόθεση τής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το θέμα και στη διάρκεια του νέου έτους, λέγοντας ότι «θα πρέπει να υπάρξει και μια συνέχεια για να δώσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του τι ήταν αυτή η τρομοκρατία»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ