Παρασκευή 3 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Εκκενώθηκε το νησί Στρόμπολι

ΡΩΜΗ.--

Απομακρύνθηκαν χτες και οι τελευταίοι εναπομείναντες κάτοικοι του νησιού Στρόμπολι, βόρεια της Σικελίας, που απειλούνταν από την ενεργοποίηση του ομώνυμου ηφαιστείου. Πρόκειται για 27 ανθρώπους, ενώ προχτές είχαν απομακρυνθεί ακόμη 300 άτομα.

Την Τρίτη, κομμάτι του ηφαιστείου (μεγέθους ίσου με κτίριο 60 ορόφων) κατέπεσε στη θάλασσα, προκαλώντας παλιρροϊκά κύματα που κατέστρεψαν σπίτια και βάρκες στο νησί. Την ίδια στιγμή τρία διαφορετικά ποτάμια λάβας χύνονται στη θάλασσα, δημιουργώντας τεράστια σύννεφα καπνού, που καλύπτουν το νησί.

Οι αρχές πλέον φοβούνται ότι καινούρια μεγάλη έκρηξη θα έχει ως αποτέλεσμα την απότομη επαφή της λάβας, που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του κρατήρα με τη θάλασσα. Στην περίπτωση αυτή ενδέχεται να δημιουργηθούν μεγάλα σύννεφα καπνού, που θα εκσφενδονίσουν βράχους σε μεγάλες αποστάσεις. Παράλληλα, οι αρχές προειδοποιούν ότι η ενεργοποίηση του Στρόμπολι, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του ηφαιστείου της Αίτνας, μπορούν να προκαλέσουν μικρο-σεισμούς στη Σικελία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ