Παρασκευή 3 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προς «εξομάλυνση» κινείται ο Τσάβες

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης της οικονομικής ζωής της Βενεζουέλας κινείται ο Πρόεδρος της χώρας Ούγο Τσάβες Φρίας, ο οποίος προέβλεψε επαναφορά της παραγωγής πετρελαίου στο κανονικό επίπεδο σε 45 μέρες, παρά το λοκ άουτ της «διεφθαρμένης ολιγαρχίας του πετρελαίου», των βιομηχάνων και του συντασσόμενου μ' αυτούς συνδικάτου CTV.

Ο Τσάβες, σε συνέντευξή του χτες προς δημοσιογράφους στη Βραζιλία, όπου είχε συναντήσεις με τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, αλλά και τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο «Λούλα» ντα Σίλβα, έκανε λόγο για επαναφορά της παραγωγής πετρελαίου στα κανονικά επίπεδα μέσα σε διάστημα 45 ημερών, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιμένει στο λοκ άουτ, παρά το γεγονός ότι αυτοί που πλήττονται είναι «οι φτωχοί και οι άρρωστοι άνθρωποι που δεν μπορούμε καν να μεταφέρουμε σε νοσοκομεία». Ανέφερε πως η παραγωγή έχει φθάσει τα 800.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ ανακοίνωσε πως η βοήθεια που εξασφάλισε από τη Βραζιλία είναι κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως τεχνικούς: «Διατυπώσαμε το σχετικό αίτημα ώστε οι νέες αρχές της Petrobras (η βραζιλιάνικη εταιρία πετρελαίου) και της PDVSA (η βενεζουελανή εταιρία πετρελαίου) να εξετάσουν το ζήτημα», εξήγησε.

«Ξεπεράσαμε την κρίση με τη βοήθεια της Βραζιλίας και τη βοήθεια του Τρινιντάντ, της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Ρωσίας. Η τελευταία έστειλε ένα πετρελαιοφόρο με βενζίνη και τεχνικούς», πρόσθεσε ο Τσάβες.

Στο Καράκας την Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Ραφαέλ Ραμίρεζ εκτίμησε ότι «το 2003 θα είναι η χρονιά που θα αναδιαμορφώσουμε την κρατική επιχείρηση πετρελαίου» (Petroleos de Venezuela, PDVSA) και ότι «θα υπάρξει αληθινή επανεθνικοποίηση των εγχώριων βιομηχανιών, 27 χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας, το 1976».

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό κόμβο Vheadline.com, στις επαρχίες Αμαζόνας και Μπολίβαρ η διανομή καυσίμων έχει επανέλθει στο κανονικό, παρά το ότι «η φαιά προπαγάνδα της αντιπολίτευσης και των προσκείμενων σ' αυτή ΜΜΕ λέει ότι είναι στεγνές από καύσιμα».

Ανάμεσα στα άλλα, η αντιπολίτευση εκτοξεύει κατηγορίες τόσο χοντροκομμένες όσο αυτή που λέει ότι ο Τσάβες έχει αποθηκεύσει «όπλα μαζικής καταστροφής για λογαριασμό του Σαντάμ Χουσεΐν», σχολίαζε αναλυτής του VHeadline. Ωστόσο, τα κέντρα τα οποία αντιτίθενται σθεναρά στη διαδικασία της «Μπολιβαριανής Επανάστασης» που επιχειρεί να εφαρμόσει ο Πρόεδρος της χώρας και οι δυνάμεις που τον στηρίζουν, παρά το ότι χάνουν διαρκώς έδαφος, δεν παύουν να προσπαθούν να παρουσιάσουν και ει δυνατόν να δημιουργήσουν κλίμα «βίας, νευρικότητας και αναρχίας». Μια «επιτυχία» τους, που προβλήθηκε αναλόγως διεθνώς, ήταν πως έπεισαν 11 κυβερνήτες πετρελαιοφόρων πλοίων της PDVSA να συμμετάσχουν στην «απεργία», σύμφωνα με τον κόμβο LatinNews.

Ωστόσο, ο Τσάβες επιμένει πως «η αντιπολίτευση έχει κάθε δικαίωμα να αντιδρά ή να απορρίπτει τις ιδέες μας, αλλά πρέπει να σεβαστεί το σύνταγμα και τη δημοκρατική διαδικασία... αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε για το καλό όλων των πολιτών της Βενεζουέλας και όχι μόνο για μερικούς προνομιούχους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδικάστηκε ο πρωταίτιος πετρελαϊκού λοκ-άουτ (2005-12-15 00:00:00.0)
Ο δρόμος για την Αβάνα περνά από το Καράκας; (2003-05-25 00:00:00.0)
Το παράδειγμα της Βενεζουέλας (2003-01-16 00:00:00.0)
Η σύγκρουση σε εξέλιξη... (2003-01-14 00:00:00.0)
Κρίσιμες μέρες αλλά και ελπίδες (2002-12-28 00:00:00.0)
Αποκαλύπτεται σχέδιο πραξικοπήματος (2002-12-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ