Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Καταδικάστηκε ο πρωταίτιος πετρελαϊκού λοκ-άουτ

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ο Κάρλος Ορτέγκα, πρώην ανώτερο συνδικαλιστικό στέλεχος και συνάμα ηγετικό στέλεχος της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην απεργία/λοκ-άουτ στον τομέα του πετρελαίου και την PdVSA, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Ούγκο Τσάβες, το δίμηνο Δεκέμβρη 2002 - Γενάρη 2003, καταδικάστηκε χτες από δικαστήριο σε ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφόρησης, ο Κ. Ορτέγκα έχει στη διάθεσή του πέντε ημέρες για να ασκήσει έφεση, πράγμα που δήλωσε ότι θα κάνει ο δικηγόρος του.

Η απεργία/λοκ-άουτ είχε αρχίσει το Δεκέμβρη του 2002 και συνεχίστηκε για μήνες, κοστίζοντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της πετρελαϊκής βιομηχανίας, 13,5 δισ. δολάρια σε απολεσθέντα έσοδα, εισαγωγές, αλλά και ζημιές σε εγκαταστάσεις της εταιρίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κρατικής εταιρίας πετρελαίου, Ραφαέλ Ραμίρες. Ο Ορτέγκα διέφυγε στο εξωτερικό το 2003, ωστόσο επέστρεψε μερικούς μήνες αργότερα με πλαστά έγγραφα. Ο ίδιος έκανε λόγο για «πολιτική δίκη» και υποστήριξε ότι «δε συνωμότησε», αν και οι πράξεις του δείχνουν ακριβώς το αντίθετο, ενώ οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ δεν κρύβονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ