Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΚΛΟΓΕΣ» ΣΤΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΙΡΑΚ
Υπό δρακόντεια μέτρα και... απειλές

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ανοίγουν, σήμερα, οι κάλπες σε ολόκληρο το Ιράκ για τη διενέργεια των, υπό κατοχή, εκλογών που θα οδηγήσουν στην εκλογή «μιας μόνιμης κυβέρνησης», που θα τεθεί επικεφαλής της χώρας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο «Πρόεδρος» της χώρας, Τζαλάλ Ταλαμπανί, κάλεσε τους Ιρακινούς «να συμμετάσχουν στις εκλογές και να μετατρέψουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε ημέρα θριάμβου της εθνικής ενότητας κατά της τρομοκρατίας». Οι περισσότερες ανταρτικές οργανώσεις, ασχέτως αν μποϊκοτάρουν ή όχι τις εκλογές, κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να παρέμβουν με επιθέσεις στη διαδικασία. Χτες, πάντως, η αυτοαποκαλούμενη «αλ Κάιντα», με ηλεκτρονική ανακοίνωση, προειδοποίησε για «έναρξη επίθεσης διαρκείας από την ημέρα των εκλογών», χωρίς, όμως, να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Τα μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη τη χώρα είναι κάτι παραπάνω από δρακόντεια, με τα σύνορα να είναι κλειστά, να έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες και περιορισμός των μετακινήσεων. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έδωσε, χτες, στη δημοσιότητα τον τελικό κατάλογο των υποψηφίων. Με βάση, λοιπόν, τα τελικά στοιχεία, στις εκλογές συμμετέχουν 19 πολιτικοί συνασπισμοί και 307 κόμματα, είτε μόνα τους είτε στις συμμαχίες αυτές. Στα περίπου 7.000 εκλογικά τμήματα, θα αναπτυχθούν 230.000 αντιπρόσωποι των κομμάτων, 120.000 παρατηρητές από μη κυβερνητικές οργανώσεις και 800 ξένοι παρατηρητές.

Χτες, πάντως, δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια και η ένταση, παρά το γεγονός ότι είχε ολοκληρωθεί η προεκλογική εκστρατεία. Στη Νασιρίγια πυρπολήθηκαν τα γραφεία του κόμματος του κοσμικού σιίτη πρώην πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι και του ΚΚ Ιράκ, που επίσης συμμετέχει στις εκλογές στο πλαίσιο συμμαχίας με άλλα κοσμικά κόμματα.

Τέλος, χτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, παραδέχτηκε, επισήμως, για πρώτη φορά ότι οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για το ιρακινό οπλοστάσιο «ήταν στην πλειοψηφία τους λανθασμένες». Συμπλήρωσε, όμως, ότι η απόφαση της εισβολής ήταν «ορθή» καθώς τη συνέδεσε με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και τον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ