Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Πρόταση για διαπραγματεύσεις με τις FARC

Μαχητέςτης πιο ιστορικής αντάρτικης οργάνωσης της Λ. Αμερικής

Associated Press

Μαχητέςτης πιο ιστορικής αντάρτικης οργάνωσης της Λ. Αμερικής
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Οι διερευνητικές συνομιλίες αντιπροσωπείας της κολομβιανής κυβέρνησης με στελέχη του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (ELN) βρίσκονται στη φάση της προετοιμασίας στην Αβάνα και εντελώς ξαφνικά, μία μόλις ημέρα μετά, η κυβέρνηση του Αλβαρο Ουρίμπε, σε μία μεταστροφή, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αποσύρει στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται αναπτυγμένες γύρω από μια μικρή ορεινή πόλη στο νότο της χώρας, ώστε να διαπραγματευτεί με την πιο ισχυρή αντάρτικη οργάνωση, τις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Στρατός του Λαού» (FARC - EP).

Ο Αλ. Ουρίμπε δήλωσε ότι αποδέχτηκε την πρόταση της ομάδας διαμεσολάβησης από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας, απεσταλμένοι των οποίων βρέθηκαν στη χώρα στις αρχές του μήνα στην Κολομβία και διερεύνησαν τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη διαλόγου. Στην πρόταση που κατέληξε η ομάδα προτείνεται να υπάρξει συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων ανταρτών και αιχμαλώτων που κρατούν οι αντάρτες, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και μια πρώην υποψήφια πρόεδρος, η Ινγκριτ Μπετανκούρ (που έχει και γαλλική υπηκοότητα), αλλά και 3 Αμερικανοί πολίτες και πολλοί στρατιωτικοί, καθώς και βουλευτές της χώρας.

Η κυβέρνηση Ουρίμπε δεν έχει ορίσει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή Πραδέρα της επαρχίας Βάγιε ντελ Κάουκα, έκτασης 180 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου στην πόλη Ελ Ρετίρο προτείνεται να γίνουν οι διαπραγματεύσεις με ζώνη ασφαλείας που εκτείνεται 2 χιλιόμετρα γύρω από την περιοχή.

Πάντως η εξέλιξη σημειώνεται ενώ ο Αλ. Ουρίμπε εφαρμόζει μια βαθιά αντιλαϊκή αυταρχική πολιτική και έχει επανειλημμένα εξαγγείλει ότι στόχος του είναι η συντριβή του αντάρτικου. Αλλωστε είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη Λατινική Αμερική, που από το 2002 που είχε εκλεγεί έχει εξαπολύσει ένα βρώμικο πόλεμο ενάντια στο ένοπλο κίνημα, με την ανοιχτή συμβολή και Αμερικανών στρατιωτικών.

Η εξέλιξη έχει προφανώς άμεση σχέση με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές το Μάη, αλλά είναι ταυτόχρονα και έκφραση της πίεσης που ασκεί το λαϊκό κίνημα της χώρας. Αλλωστε, οι FARC - EP και λαϊκές οργανώσεις είχαν απαιτήσει εδώ και καιρό την ανθρωπιστική ανταλλαγή κρατουμένων, με συγκεκριμένους όμως όρους και συνθήκες ασφάλειας. Συγκεκριμένα, είχαν ζητήσει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην επαρχία του Βάγιε ντελ Κάουκα, αλλά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προτείνεται σήμερα. Πάντως μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε απάντηση από τους αντάρτες στην πρόταση της ομάδας διαμεσολάβησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δολοφονήθηκε ο Χ. Σάντριτς, ιστορικό στέλεχος των FARC (2021-05-20 00:00:00.0)
Νέος βομβαρδισμός κατά βάσης των ανταρτών (2015-05-27 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση δυναμιτίζει το κλίμα δολοφονώντας 26 αντάρτες (2015-05-24 00:00:00.0)
Αλλοι δύο νεκροί του λαϊκού κινήματος (2008-10-23 00:00:00.0)
«Ζώνη συναντήσεων»; (2007-12-08 00:00:00.0)
Οι FARC χαιρετίζουν την πρόταση Τσάβες (2007-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ