Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Το φακέλωμα του Πενταγώνου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Την ύπαρξη μυστικής βάσης δεδομένων, μέσω της οποίας το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ μπορεί να συλλέγει στοιχεία για Αμερικανούς πολίτες που αντιτίθενται στον πόλεμο του Ιράκ, αποκάλυψε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Εγγραφο με καταχωρήσεις στη βάση δεδομένων, που περιήλθε στην κατοχή του NBC, περιλαμβάνει 1.500 «ύποπτα συμβάντα» σε περίοδο 10 μηνών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται σχεδόν 50 αντιπολεμικές συναντήσεις, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, ορισμένες κατά της στρατολόγησης νεοσυλλέκτων.

Οι Αμερικανοί έχουν οδυνηρές αναμνήσεις από την παρακολούθηση των αντιπολεμικών δραστηριοτήτων την εποχή του Βιετνάμ, όταν είχε γίνει γνωστό πως το Πεντάγωνο κατασκόπευε αντιπολεμικές οργανώσεις, οργανώσεις υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και μεμονωμένα πρόσωπα. Το Κογκρέσο είχε τη δεκαετία του 1970 προτείνει αυστηρά όρια στη στρατιωτική κατασκοπία εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του NBC για το φακέλωμα, αν και... «χρησιμοποιεί πληροφορίες από πηγές της αντικατασκοπίας και τις νομικές υπηρεσίες, που έχουν συλλεχτεί νομίμως. Η χρήση αυτών των πληροφοριών υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς, συγκεκριμένα η πληροφόρηση πρέπει να σχετίζεται με αποστολές που αφορούν την προστασία των εγκαταστάσεων, των συμφερόντων και του προσωπικού του υπουργείου Αμυνας»...

Το Πεντάγωνο έχει ήδη παραδεχτεί την ύπαρξη ενός προγράμματος αντικατασκοπίας που έχει γίνει γνωστό ως σύστημα Ειδοποίησης Απειλών και Τοπικής Παρατήρησης (Threat and Local Observation Notice - TALON), σύστημα που έχει σχεδιαστεί, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, για να συλλέγει «μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες περί απειλών και ανωμαλιών ασφαλείας, που μπορεί να καταδεικνύουν πιθανή δραστηριότητα τρομοκρατών, που ετοιμάζονται να επιτεθούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ