Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Φόβοι για κλιμάκωση των ταραχών

ΣΙΔΝΕΪ.- Υπό αστυνομική «επιτήρηση» τίθενται τις επόμενες μέρες, ακόμη και οι ναοί ή τα τζαμιά του Σίδνεϊ, μετά τον εμπρησμό νωρίς χτες το πρωί ενός προτεσταντικού ναού που γειτόνευε με ισλαμικό θρησκευτικό κέντρο στο νοτιοδυτικό προάστιο Ομπέρν. Είχαν προηγηθεί βανδαλισμοί, επιθέσεις με μολότοφ έως και «προειδοποιητικές» ρίψεις πυρών από αγνώστους σε ακόμη τρεις εκκλησίες της πόλης.

Ο Καρλ Σκάλι, υπουργός Δημόσιας Τάξης της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας (όπου υπάγεται το Σίδνεϊ), εξέφρασε χτες το φόβο για «νέα προβλήματα και ταραχές» μεταξύ Αυστραλών μεσανατολικής και αγγλοσαξονικής καταγωγής μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο, εφορμώμενος από τη συνεχή, όπως είπε, ανταλλαγή μηνυμάτων μίσους μέσω κινητών τηλεφώνων... Το ίδιο διάστημα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λιβανέζων Μουσουλμάνων του Σίδνεϊ, Αχμάντ Καμελεντίν, απηύθυνε έκκληση έως και για απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των νεαρών αραβικής καταγωγής την επόμενη Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (οπότε εκφράζονται φόβοι για νέες ταραχές), υποστηρίζοντας πως όποιος παραβεί την απαγόρευση κυκλοφορίας «θα είναι σαν να αντιτίθενται στην πίστη του, στον ιερό νόμο και στην κοινότητά του»...

Παράλληλα, αστυνομικοί του Σίδνεϊ, σε συνεννόηση με ομάδες νεαρών αραβικής καταγωγής, οργάνωσαν χτες στην παραλία Κρονούλα του Σίδνεϊ μαζικές αποστολές γραπτών μηνυμάτων μέσω κινητών κατά της βίας.

Ο πολιτειακός πρωθυπουργός Μόρις Ιέμα, πάντως, συγκάλεσε σήμερα εκτάκτως για συνεδρίαση το πολιτειακό Κοινοβούλιο, ζητώντας την έγκριση μίας σειράς νομοσχεδίων, που θα δίνουν νέες, αυξημένες εξουσίες στις αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να στήνουν σε προάστια του Σίδνεϊ και άλλων πόλεων της πολιτείας ζώνες ελέγχων και απαγόρευσης κυκλοφορίας. Επιπλέον, έχει προτείνει τον τριπλασιασμό της ποινής κάθειρξης για συμμετοχή σε βανδαλισμούς και ταραχές (από πέντε σε 15 χρόνια κάθειρξη).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Χάουαρντ θερίζει «θύελλες»... (2005-12-18 00:00:00.0)
Πολυήμερες ταραχές (2001-04-14 00:00:00.0)
«Πολεμικό πεδίο» το Σινσινάτι (2001-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ