Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ
Σταθερό προβάδισμα του Μοράλες

ΛΑ ΠΑΣ.-

Τρεις μόλις μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής και οι δημοσκοπήσεις συνεχώς επιβεβαιώνουν ότι αδιαφιλονίκητο φαβορί των προεδρικών εκλογών με 38% δεν είναι άλλο από τον υποψήφιο και ηγέτη του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό»-(MAS) Εβο Μοράλες.

«Θα είναι μία ιστορική νίκη» διακηρύττουν πολλά ΜΜΕ της Λατινικής Αμερικής ενώ και τα δημοσιεύματα και του αμερικανικού Τύπου πλέον πληθαίνουν ασχολούμενα περισσότερο με την ευρύτερη διάσταση της πιθανής αυτής νίκης και τις ανησυχίες που προκαλεί στην Ουάσιγκτον. Εξάλλου, ουκ ολίγες φορές η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, έχει κατηγορήσει τη Βενεζουέλα ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Λατινική Αμερική και πάντα φέρνει ως παράδειγμα τη Βολιβία και την αρωγή - υλική και ηθική - προς τον Μοράλες. Τυχαία τάχα οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Μοράλες ως «ναρκέμπορο»; Ενώ οι δυνάμεις τους είναι επί ποδός πολέμου, στη βάση τους στην Παραγουάη στα σύνορα με τη Βολιβία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο ακόμη και για επέμβαση.

Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος και για τον οποίο ο Μοράλες, σύμφωνα με το BBC, συναντήθηκε με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία του δήλωσε ότι θα παραμείνει πιστή στη δημοκρατία και την προεδρία σε περίπτωση που εκλεγεί. Βέβαια, πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι την Κυριακή και μπορεί ο Μοράλες να είναι το φαβορί αλλά... πρέπει να αποφύγει τυχόν ετερόκλητες συμμαχίες όπως και κατά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, που για ελάχιστες ψήφους έχασε.

Από τις προηγούμενες εκλογές βέβαια έχουν μεσολαβήσει δύο εξεγέρσεις, που ανέτρεψαν δύο προέδρους και ο Μοράλες ήταν εκ των πρωταγωνιστών. Παρ' όλα αυτά στόχος του παραμένει η απευθείας εκλογή του. Κύριος αντίπαλός του είναι ο επιχειρηματίας Χόρχε Κιρόγκα, του Κόμματος «Μπορούμε» («Podemos»)(οι δημοσκοπήσεις του δίνουν 29%), και το MAS τον καταγγέλλει για προσπάθεια... μαγειρέματος του εκλογικού αποτελέσματος. Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερος γύρος αλλά το Κογκρέσο εκλέγει πρόεδρο επιλέγοντας ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ