Σάββατο 14 Απρίλη 2001 - Κυριακή 15 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πολυήμερες ταραχές

ΣΙΝΣΙΝΑΤΙ.-

Το όνομά του Τίμοθι Τόμας. Ηταν μόλις 19 ετών. Εκκρεμούσαν εις βάρος του 14 εντάλματα σύλληψης εκ των οποίων τα 12 ήταν για τροχαίες παραβάσεις. Στην προσπάθειά του να διαφύγει άοπλος από την αστυνομία, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών, το Σάββατο. Ηταν μαύρος.

Από τη στιγμή εκείνη συνεχείς διαδηλώσεις συγκλονίζουν την πόλη με κύριο χαρακτηριστικό τους τις μετωπικές συγκρούσεις με την αστυνομία, που στην προσπάθειά της να διαλύσει τις εκδηλώσεις που στρέφονται κατά της άκρατης αστυνομικής και δολοφονικής βίας, βρίσκει σχεδόν πάντα ως θύματα κυρίως Aφροαμερικανούς, αφού θεωρούνται ύποπτοι... απλά για το χρώμα του δέρματός τους. Ολες τις φορές ανεξαιρέτως η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών αλλά και γκλομπς προκειμένου να διαλύσει τις διαδηλώσεις αλλά και να μπορέσει να αναχαιτίσει τις ταραχές που εξαπλώθηκαν με στόχο κυρίως το οικονομικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, όπου οργισμένοι διαδηλωτές ξεσπούσαν την οργή τους σπάζοντας και βανδαλίζοντας καταστήματα αλλά και βάζοντας φωτιές.

Αποτέλεσμα αυτών των ταραχών που λαμβάνουν ανεξέλεγκτη πια μορφή, ήταν η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η απαγόρευση της κυκλοφορίας, που κήρυξε την Πέμπτη η δημαρχία της πόλης του Σινσινάτι.

Ηδη δεκάδες άνθρωποι έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία φέροντας πολύ σοβαρά τραύματα, ενώ σε εκατοντάδες παρασχέθηκε ιατρική περίθαλψη επί τόπου, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του Σινσινάτι, ενώ νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι οι τραυματίες είναι είτε από χτυπήματα γκλομπς είτε από πλαστικές σφαίρες. Εκτός αυτών η αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη 82 τουλάχιστον πολιτών, εκ των οποίων οι 22 είναι κάτω των 18 χρόνων και η πλειοψηφία διώκεται με τις κατηγορίες του βανδαλισμού και της διατάραξης της τάξης.

Ο 19χρονος Τόμας, ήταν το δέκατο πέμπτο θύμα που έχασε τη ζωή του από την αστυνομία του Σινσινάτι από το 1995, και ο τέταρτος κατά σειρά σε διάστημα πέντε μηνών. Ολοι τους ήταν μαύροι!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ