Σάββατο 14 Απρίλη 2001 - Κυριακή 15 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δυσοίωνη κλιμάκωση απρόβλεπτων συνεπειών

Λίγο νερό δίπλα στο κομμάτι του τοίχου από το κατεστραμμένο σπίτι του...

Associated Press

Λίγο νερό δίπλα στο κομμάτι του τοίχου από το κατεστραμμένο σπίτι του...
Τα ισραηλινά μπλόκα έφτασαν πλέον στις πόρτες των σπιτιών στις παλαιστινιακές πόλεις. Ο αποκλεισμός είναι πια και εσωτερικός, με την κυκλοφορία ανάμεσα στις νησίδες της παλαιστινιακής αυτονομίας να είναι σχεδόν μόνιμα απαγορευμένη, με τα εμπορεύματα και τα προϊόντα καθηλωμένα στα τελωνεία, με την πείνα και τη φτώχεια να έχει συνθλίψει και τις τελευταίες αχτίδες υπομονής του παλαιστινιακού λαού. Οι σφεντόνες πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Τη θέση τους πήραν οι όλμοι και τα αυτόματα όπλα. Και από την άλλη πλευρά, οι λαστιχένιες σφαίρες και τα δακρυγόνα είναι όλο και πιο σπάνια. Σε καθημερινή χρήση βρίσκονται οι ρουκέτες των τεθωρακισμένων και των ισραηλινών ελικοπτέρων, τα αληθινά πυρά.

Η νέα φάση στην οποία έχουν περιέλθει οι συγκρούσεις Ισραηλινών - Παλαιστινίων είναι ξεκάθαρη. Και οι δύο πλευρές πια χρησιμοποιούν τα πιο βαρέα όπλα που διαθέτουν (με τεράστιες διαφορές δυνατοτήτων μεταξύ τους, φυσικά). Οι ισραηλινές επιδρομές είναι καθημερινές, απροειδοποίητες, ακόμη και αν γίνονται υπό το φως της μέρας σε κτίρια γεμάτα από αθώους πολίτες. Τα ισραηλινά στρατεύματα παραβίασαν τα όρια ακόμη και των αμιγώς αυτόνομων περιοχών ενώ ο αριθμός των βομβιστικών επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων αυξήθηκε τις τελευταίες βδομάδες.

Η προοπτική της ανάδειξης του Αριέλ Σαρόν στην πρωθυπουργία του Ισραήλ, σε συνδυασμό με την επικράτηση του Τζoρτζ Μπους στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ήταν ο συνδυασμός που πυροδότησε την έκρηξη μιας, ήδη, τελματωμένης και εξαιρετικά αρνητικής κατάστασης. Η πολυσυζητημένη «ειρηνευτική διαδικασία» είχε καταρρεύσει, ούτως ή άλλως, σημαίνοντας το ξέσπασμα της Ιντιφάντα. Τα επτά χρόνια αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων, ενδιάμεσων συμφωνιών, διαμεσολαβήσεων και ακατάπαυστων πισωγυρισμάτων γκρεμίστηκαν εν μία νυκτί αποδεικνύοντας την ανεπάρκειά τους και την εγγενή αδυναμία τους, να καταλήξουν σε μια δίκαιη ειρήνη. Αντίθετα, αποκάλυψαν ότι όλα αυτά τα χρόνια, αυτό που είχε τεθεί υπό διαπραγμάτευση, ήταν οι ίδιες οι αποφάσεις του ΟΗΕ, που αποτελούν και τη μοναδική οριστική επίλυση του Παλαιστινιακού.

Οι μετέπειτα εξελίξεις ήταν αναμενόμενες. Οπως, άλλωστε, και η κλιμάκωση της έντασης μετά την εκλογή Σαρόν, του ανθρώπου, που παρά τις προσπάθειες βελτίωσης του «διπλωματικού» του προφίλ, ουδέποτε έκρυψε τις προθέσεις του αλλά αντίθετα υπεραμύνθηκε και των σφαγών σε βάρος των Παλαιστινίων, τις οποίες επόπτευε επί χρόνια από το στρατιωτικό του αξίωμα και τον έφεραν στη θέση του κατηγορουμένου ακόμη και από την ισραηλινή δικαιοσύνη. Ο Αριέλ Σαρόν, πιο απροκάλυπτα από τους προκατόχους του, αρνείται κάθε απόφαση του ΟΗΕ και καταπατά ακόμη και εκείνες τις «μεσοβέζικες» συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην πορεία της «ειρηνευτικής διαδικασίας».

Η νέα αμερικανική προεδρία, επιμένοντας στην αρχική της επιλογή να απομακρυνθεί από την πρώτη γραμμή των διαμεσολαβήσεων, δεν κρύβει τη, γνωστή ούτως ή άλλως, μεροληπτική στάση της απέναντι στο σύμμαχο - κλειδί, το Ισραήλ, στη μείζονος σημασίας περιοχή της Μέσης Ανατολής και ευρύτερα του Κόλπου. Η εμμονή της στην έκφραση ανησυχίας και στην επανάληψη των «συνομιλιών» δεν μπορεί παρά να προκαλεί οργή όταν απροκάλυπτα υιοθετεί τις θέσεις της ισραηλινής ηγεσίας, προειδοποιεί τους Παλαιστινίους να «ελέγξουν την τρομοκρατία» και ασκεί βέτο στην ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης προστασίας του παλαιστινιακού λαού επικαλούμενη το αμίμητο: την αποδοχή εκ μέρους του Ισραήλ, που είναι στη θέση του θύτη, της πρότασης για προστασία του θύματός του!

Η ΕΕ, την ίδια στιγμή, επιμένει στην «τήρηση αποστάσεων» ισομερίζοντας ευθύνες, σε έναν αγώνα σαφώς άνισο από όλες τις απόψεις, ακόμη και από τη θεμελιώδη οπτική του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ολοι οι απανταχού «ανθρωπιστές», βέβαια, συμπίπτουν στο αίτημα άμεσου τερματισμού της «παλαιστινιακής τρομοκρατίας». Είναι απορίας άξιον, ποιος θα ζητήσει τον τερματισμό της στρατιωτικής ισραηλινής τρομοκρατίας όλων των εκφάνσεων (βομβαρδισμοί μέχρι αποκλεισμός). Γιατί η πραγματικότητα παραμένει αμείλικτη. Η κλιμάκωση των ισραηλινο-παλαιστινιακών συγκρούσεων είναι περισσότερο από εμφανής και ο κίνδυνος μιας «απρόβλεπτων διαστάσεων» έκρηξης, είναι πιο κοντά από ποτέ.


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ