Σάββατο 25 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι «αθέατοι πολίτες»

Για τους «αθέατους πολίτες» - δηλαδή 37 εκατομμύρια άτομα με αναπηρίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση - μίλησε προχτές η επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου στην εκδήλωση για το 2003 - Ευρωπαϊκό Ετος των Ατόμων με Αναπηρία.

Τα κράτη - μέλη, όπως είπε, δεν κάνουν αρκετά για να εξασφαλίσουν στα 37 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη ίσα δικαιώματα με τα άτομα που δεν έχουν ειδικές ανάγκες. «Στόχος του Ετους είναι να διαδώσει το μήνυμα ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία, στην εργασία, παντού - η αναπηρία καθεαυτή δεν αποτελεί "πρόβλημα", αλλά αντίθετα αποτελεί την αποτυχία της κοινωνίας να εξασφαλίσει ένα περιβάλλον, όπου τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν να ζουν και να εργάζονται ισότιμα με τα άτομα που δεν έχουν ειδικές ανάγκες».

Ακόμη κι αν υποθέσουμε, όμως - αν λέμε... - πως τα κράτη - μέλη θα κάνουν αρκετά για να εξασφαλίσουν ίσα δικαιώματα στους «αθέατους πολίτες» και βγουν στην κονίστρα της εργασίας, τότε θα βρουν μπροστά τους το λάστιχο των εργασιακών σχέσεων με τους απασχολήσιμους, τους μερικά απασχολούμενους, τα τετράωρα και πεντάωρα, τους συμβασιούχους, το ξεζούμισμα και τη βαριά εκμετάλλευση κλπ., κλπ. Μια πολύ θεατή πλευρά, την οποία αντιμετωπίζουν και οι άλλοι εργαζόμενοι, καθώς υφίστανται την άγρια εκμετάλλευση του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ