Σάββατο 25 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Κληρίδης συγκαλεί την ερχόμενη βδομάδα το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου τα μέλη του σώματος να ενημερωθούν για την πορεία των απευθείας συνομιλιών.

Το αίτημα υπέβαλε ο πρόεδρος της Βουλής, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος συναντήθηκε γι' αυτό το σκοπό με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε ότι το θέμα της σημαίας και του ύμνου περιλαμβάνεται στις «κίτρινες» σελίδες του εγγράφου Ανάν και υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε να συζητηθεί όταν υπάρξει η ιδρυτική συμφωνία. Διατύπωσε, παράλληλα, την εκτίμηση ότι τα Ηνωμένα Εθνη «τραβούν από τα μαλλιά την υπόθεση, ώστε να φαίνεται ότι υπάρχει κάπου κοινό σημείο».

Ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι η εντολή που έδωσε το Εθνικό Συμβούλιο και που ήταν ομόφωνη και αποτελούσε και θέση του Προέδρου Κληρίδη, «είναι ότι στο δεύτερο αυτό στάδιο θα εισέλθουμε αν υπάρξει συμφωνία». Πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχτηκε το ρόλο επιδιαιτησίας του Γενικού Γραμματέα, «δηλαδή να υπάρξουν κίτρινα χαρτιά ή διατάξεις, όπου η μια πλευρά θα έθετε τη δική της θέση και άποψη και η άλλη τη δική της και αν δεν υπάρχει συμφωνία, να αποφασίσει ο Γενικός Γραμματέας».

Στο μεταξύ νέα συνάντηση είχαν χτες το απόγευμα ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς, την τρίτη από την έναρξη του νέου γύρου εντατικών συνομιλιών.

Σε χτεσινές δηλώσεις του, ο Ρ. Ντενκτάς επανέλαβε ότι η εμμονή στους δύο χάρτες που περιλαμβάνονται στο «σχέδιο Ανάν» θα καταστήσει αδύνατη τη λύση του Κυπριακού, παρά τις όποιες θετικές πτυχές περιλαμβάνονται σε αυτό. Είπε ακόμη ότι η λύση είναι αδύνατη, εάν δεν υπάρξει συμφωνία επί όλων των θεμάτων που συζητούνται χωριστά, όπως η διοίκηση, το Σύνταγμα και το εδαφικό. Ο Ντενκτάς προέβαλε και πάλι τον ισχυρισμό ότι η εφαρμογή του «σχεδίου Ανάν» ως έχει θα οδηγήσει σε αφανισμό των Τουρκοκυπρίων σε 5 με 10 χρόνια.

Ο Ντενκτάς αναφέρθηκε και στο διαγωνισμό που προκήρυξαν τα Ηνωμένα Εθνη για νέα σημαία και νέο ύμνο και είπε ότι η ιδέα απορρίφθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, λέγοντας ότι ουδέποτε θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τη σημαία της Τουρκίας και του ψευδοκράτους του.

Θα ενταθούν οι πιέσεις

Πιέσεις προκειμένου να υπάρξουν «οριακές» αλλαγές και συμφωνία στη βάση του «σχεδίου Ανάν», αναμένει η Αθήνα το προσεχές διάστημα.

Την εκτίμηση ότι όσο περνούν οι ημέρες θα εντείνονται οι πιέσεις και προς τις δύο πλευρές, εξέφρασε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, σε δηλώσεις του από κοινού με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Χιέλ Μάγκνε Μπούντεβικ.

Εμείς πρέπει να δείξουμε στη διεθνή κοινότητα ότι είμαστε σταθερά υπέρμαχοι μιας λειτουργικής βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κ Σημίτης χτες συναντήθηκε επίσης και με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το «σχέδιο Ανάν» ως έχει

Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης του ΡΙΚ για τις προεδρικές εκλογές, που δόθηκε στη δημοσιότητα καταδεικνύει ότι 82% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση επί του «σχεδίου Ανάν» και 2% να γίνει αποδεκτό ως έχει. Το «σχέδιο» απορρίπτεται ως έχει από το 87% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, το 85% του ΑΚΕΛ, το 85% του ΔΗΚΟ και το 90% του ΚΙΣΟΣ. Απορρίπτεται επίσης ως έχει από το 91% των ψηφοφόρων των υπολοίπων κομμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σίριαλ Ντενκτάς με την απάντηση στον Ανάν (2002-12-06 00:00:00.0)
Επιμένει στο τουρκοκυπριακό κράτος ο Ντενκτάς (2002-09-25 00:00:00.0)
Αλλοθι για τυχόν αδιέξοδο αναζητούν οι Τουρκοκύπριοι (2002-02-13 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν χτες οι απευθείας συνομιλίες (2002-01-17 00:00:00.0)
Προς «έμμεσες συνομιλίες»; (2001-07-25 00:00:00.0)
"Ρουκέτες" Χόλμπρουκ (1998-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ