Σάββατο 25 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ευρωπαίες «περιστερές»

Οι Ευρωπαίες «περιστερές» ψιθυρίζουν δεξιά και αριστερά μισόλογα ...ευαισθησίας, για τον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, για την «αλόγιστη» στάση των Αμερικανών, για την «ανάγκη» να επικρατήσει η ψυχραιμία και το διεθνές δίκαιο...

Μισόλογα και ψίθυροι αδίστακτων καιροσκόπων που παζαρεύουν, χρησιμοποιώντας τη σαφή αντίθεση των ευρωπαϊκών κοινωνιών κατά του πολέμου για να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη έναντι της Ουάσιγκτον.

Τι διαπραγματεύονται όλοι αυτοί οι «ευαίσθητοι» Ευρωπαίοι ηγέτες; Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το μερίδιό τους στην πίτα των πετρελαίων του Ιράκ. Είναι έτοιμοι όχι απλώς να συναινέσουν στο προμελετημένο αμερικανικό έγκλημα, αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά, αρκεί να διασφαλίσουν ικανοποιητικό μερίδιο από το πολύ και φτηνό ιρακινό πετρέλαιο.

Η αναδιανομή των συμβολαίων εξόρυξης του ιρακινού πετρελαίου, λοιπόν, μεταξύ των πετρελαϊκών κολοσσών, αμερικανικών και ευρωπαϊκών, είναι η ουσία του παιχνιδιού που παίζεται όλες αυτές τις μέρες. «Πάμε μαζί», λένε οι Αμερικανοί, «εν τη παλάμη και ούτω ...συνεργήσομεν», απαντούν οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γαλλο-γερμανοί που βλέπουν ότι οι ΗΠΑ, εκτός των άλλων, θα «βομβαρδίσουν» τα 60 και πλέον συμβόλαια των δικών τους πετρελαϊκών εταιριών με το Ιράκ.

Πού θα βρεθεί ο συμβιβασμός; Μα, όπως πάντα, κάπου στη μέση.


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ