Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Προετοιμασίες για τους πρόσφυγες του πολέμου

Συνέντευξη για την πολιτική του υπουργείου στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας έδωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, αλλά το θέμα ήταν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κύματος προσφύγων που θα προκαλέσει η πολεμική επέμβαση στο Ιράκ

ICON

Τις προτεραιότητες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης οι οποίες εστιάζονται στην εξής μία: Την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος που θα προκαλέσει ο επικείμενος πόλεμος στο Ιράκ.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας εν συντομία τους άξονες που πρέπει να κινηθεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης» (διαδικασία χορήγησης ασύλου, διαδικασία επαναπατρισμού και ενιαία διαχείριση των συνόρων). Στη συνέχεια όμως έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις που πρέπει να αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις τρίτες χώρες και συγκεκριμένα με την Τουρκία, «λόγω των πιθανών εξελίξεων στο Ιράκ και των επιπτώσεών τους μέσα από ένα λαθρομεταναστευτικό και όχι μόνο κύμα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο λοιπόν της απόφασης της προχτεσινής άτυπης συνόδου κορυφής («ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος»), η ΕΕ προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις πολύπλευρες συνέπειες αυτού του πολέμου και η ελληνική κυβέρνηση ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους της, στήριξη για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των προσφύγων. Αυτό σημαίνει και η «ενιαία διαχείριση των συνόρων» που ανακοίνωσε χτες ο Μ. Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο της οποίας η κυβέρνηση προτείνει τη σύσταση «κοινού φορέα» της ΕΕ για τη φύλαξη και τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων σε συνδυασμό με τη «δίκαιη κατανομή των βαρών». Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης πρόσθεσε σε αυτό το σημείο ότι η ΕΕ ετοιμάζεται να ενισχύσει οικονομικά Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τη δημιουργία υποδομών υποδοχής προσφύγων από το Ιράκ, στην Τουρκία, στο Ιράν και σε άλλες γειτονικές χώρες.

Αναλύοντας τους τρεις άξονες που αναφέρθηκαν προηγούμενα, πάνω στους οποίους θα κινηθεί η πολιτική της ΕΕ απέναντι στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, βλέπουμε τα εξής: Πρώτο, η ήδη «σφιχτή» πολιτική χορήγησης ασύλου, θα γίνει ακόμα πιο «σφιχτή» και μάλιστα απέναντι σε ανθρώπους που υποφέρουν από έναν κατακτητικό πόλεμο που οι ίδιοι Αμερικανοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές εξαπολύουν. Δεύτερο, ακόμα και αυτοί οι πρόσφυγες που θα γίνονται δεχτοί στη χώρα μας και στην ΕΕ γενικότερα, θα επαναπροωθούνται στη ρημαγμένη από τον πόλεμο πατρίδα τους, έπειτα από ένα σύντομο χρονικό διάστημα παραμονής εντός ΕΕ. Τρίτο και σημαντικότερο ο «Κοινός Φορέας» φύλαξης και ελέγχου των εξωτερικών συνόρων (δηλαδή κάτι σαν Ευρω-συνοριοφύλακες) θα φροντίζει να αποτρέπει την είσοδο στην Ευρώπη Φρούριο, σε όποιον δε θα αντέχει να αργοπεθαίνει άλλο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων που θα φτιάξουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Τουρκία, το Ιράν και αλλού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ