Σάββατο 15 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Δεν είναι πολιτικά τα αδικήματα»

Το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση της υπεράσπισης περί αναρμοδιότητας

Απορρίφθηκε χτες η ένσταση της υπεράσπισης των κατηγορούμενων στη δίκη της «17 Νοέμβρη», περί αναρμοδιότητας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να εξετάσει τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται επειδή αυτά είναι πολιτικής φύσεως και υπάγονται στην αρμοδιότητα του μεικτού ορκωτού δικαστηρίου.

Το δικαστήριο στην απόφασή του, που ανέγνωσε ο πρόεδρός του, Μ. Μαργαρίτης, θεωρεί ότι τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται τα φερόμενα ως μέλη της «17Ν» δεν είναι πολιτικά, με το σκεπτικό ότι το Σύνταγμα δε δίνει σαφή ορισμό για το τι χαρακτηρίζεται πολιτικό έγκλημα και αφήνει το θέμα στη νομολογία των δικαστηρίων, που - πάντα κατά την απόφαση - δέχεται την αντικειμενική θεωρία περί πολιτικού εγκλήματος. «Δέχεται λοιπόν το δικαστήριο - είπε επί λέξει ο Μ. Μαργαρίτης - ότι ως πολιτικό έγκλημα νοείται εκείνο που απευθύνεται αμέσως κατά της πολιτείας και τείνει στην ανατροπή ή αλλοίωση της καθεστηκυίας τάξης που υπάρχει σύμφωνα με το ισχύον πολίτευμα και ως συναφές εκείνο που τελεί σε τέτοια συνάφεια ώστε η προσβολή που επέρχεται σε κάποιο έννομο αγαθό, να έχει άμεσο αποτέλεσμα στην παρασκευή των μέσων για τη διάπραξη πολιτικού εγκλήματος. Κάθε άλλο έγκλημα το οποίο δεν έχει τέτοιο χαρακτήρα, δεν υπάρχει στην έννοια του πολιτικού εγκλήματος έστω και αν τελέστηκε από το δράστη με αφορμή τα πολιτικά του φρονήματα ή τις αρχές του ή τον σκοπό τέτοιων επιδιώξεων». Και Κατέληξε: «Ετσι, λοιπόν, στην προκειμένη περίπτωση, το δικαστήριο οδηγείται στην κρίση ότι πολιτικό έγκλημα δεν είναι το παρόν, όπως περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα».

Ι. Κούρτοβικ: Η «17Ν» είναι κομμάτι της Αριστεράς!!!

Πριν το δικαστήριο αποσυρθεί για να λάβει την προαναφερόμενη απόφαση, τη συζήτηση επί του θέματος έκλεισαν με παρεμβάσεις τους η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα, Ι. Κούρτοβικ, ο ίδιος ο πελάτης της, αλλά και ο Γ. Σερίφης.

Η Ι. Κούρτοβικ υπεραμύνθηκε του πολιτικού χαρακτήρα των αδικημάτων της «17Ν» υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μία οργάνωση που είναι κομμάτι της Αριστεράς. «Κομμάτι της Αριστεράς είναι οι κατηγορούμενοι - είπε - κομμάτι της Αριστεράς είναι οι ιστορικές πορείες, σαν ατομικές πορείες ο καθένας από αυτούς. Κομμάτι της Αριστεράς είναι η οργάνωσή τους. Είναι μια οργάνωση που αντιστοιχεί στις πολιτικές και ιστορικές παραδόσεις της Αριστεράς»!!!

Αντικρούοντας δε τα επιχειρήματα της πολιτικής αγωγής ότι οι κατηγορούμενοι είναι κοινοί δολοφόνοι και ληστές, αντέτεινε ότι η ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη από αδικοχαμένες ζωές και πάνω σ' αυτές τις αδικοχαμένες ζωές στηρίζεται η σημερινή κοινωνία, η σύγχρονη αστική δημοκρατία, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά δε με την κατηγορία περί ληστών σημείωσε: «Ποια άλλα μέσα, εκτός από την απαλλοτρίωση, έχουν οι παράνομες οργανώσεις, για να αντλήσουν τα μέσα να χρηματοδοτήσουν τους αγώνες τους; Κουπόνια θα βγάζανε;».

Δ. Κουφοντίνας: Είστε το κατάλληλο δικαστήριο για μας

«Η "17Ν", λοιπόν, από τη δράση της, τις επιδιώξεις της, τα αποτελέσματα της δράσης της και την απήχηση, ήταν μια καθαρά πολιτική οργάνωση της επαναστατικής Αριστεράς. Και εσείς είστε πολιτικά και ιστορικά το κατ' εξοχήν αρμόδιο δικαστήριο για να δικάσει κατηγορούμενους για τη "17Ν", να διαπλάσει και πάλι έναν ειδικό νόμο, ανεξάρτητα αν έχουμε εδώ μπροστά μας ένα από εκείνα τα μικρά, ιδιότροπα παιχνιδάκια που σκαρώνει η ιστορία, δηλαδή να εφαρμόζουν έναν ειδικό νόμο, άνθρωποι που ενδεχομένως διαφωνούσαν με τέτοιες διαδικασίες». Μ' αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε την παρέμβασή του ο Δ. Κουφοντίνας, δίνοντας πλήρη νομιμοποίηση στο δικαστήριο να εκδικάσει την υπόθεση της «17Ν» και εκφράζοντας έτσι το «ευχαριστώ» του σε όσους έστησαν αυτό το ειδικό δικαστήριο, που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να περιβάλλει με κύρος τη «17Ν» και το έργο της. Κατά τ' άλλα, ο φερόμενος ως «Λουκάς» της οργάνωσης σάρκασε το γεγονός ότι ποτέ στη νεότερη ελληνική ιστορία δεν αναγνωρίστηκε η ύπαρξη πολιτικών αδικημάτων, ενώ ύστερα από τις αντιδράσεις που υπήρξαν για την προ της δίκης δήλωσή του ανασκεύασε λέγοντας: «Σε καμία περίπτωση δεν έβαλα τον εαυτό μου δίπλα στον Κολοκοτρώνη, ή τη "17Ν" δίπλα στο παράνομο ΚΚΕ. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το μικρό με το μεγάλο».

Τελευταίος πήρε το λόγο ο Γιάννης Σερίφης, ο οποίος σημείωσε ότι προσωπικά δεν περιμένει δίκαιη δίκη «από ένα άδικο σύστημα εκμετάλλευσης, καταπίεσης». Και πρόσθεσε: «Εγώ αυτό που περιμένω είναι να μου αποδείξετε γιατί με κρατάτε με το έτσι θέλω σε αυτή την αίθουσα. Εγώ περίμενα αρκετά, καιρό, να μου αποδείξουν πραγματικά γιατί με έχουν εδώ πέρα. Τις πολιτικές μου θέσεις τις έχω πάρα πολλές φορές τονίσει, τις έχω δημοσιοποιήσει, άλλωστε όλη η ζωή μου έτσι ήταν, δημόσια, και δημόσιες και οι διεκδικήσεις μου και οι αγώνες μου και ο λόγος μου. Λοιπόν, περιμένω την απάντηση εδώ και τώρα».

Το δικαστήριο ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του με την απόρριψη δύο ακόμη ενστάσεων. Η μία κατατέθηκε από τον συνήγορο του Β. Τζωρτζάτου, Ι. Μυλωνά, για μη νόμιμη κλήτευση του πελάτη του, επειδή, όπως είπε, στο παραπεμπτικό βούλευμα δε διατυπώνονται με τη δέουσα νομική ακρίβεια οι κατηγορίες που τον βαραίνουν. Η δεύτερη κατατέθηκε από την Κ. Σταμούλη, συνήγορο των Η. Κωστάρη και Π. Σερίφη, που υποστήριξε ότι ακύρως η υπόθεση των πελατών της εισήχθη στο δικαστήριο.

Το δικαστήριο θα συνεχίσει τις εργασίες του τη Δευτέρα όπου έχουν κληθεί να καταθέσουν οι μάρτυρες κατηγορίας των υποθέσεων δολοφονίας των Τσάντες, Μάτη και Μομφεράτου. Κατά πάσα πιθανότητα όμως δε θα καταστεί δυνατή η εξέτασή τους διότι η υπεράσπιση έχει κι άλλες ενστάσεις να καταθέσει, μία εκ των οποίων αφορά στην ακύρωση του προανακριτικού υλικού ως υλικού της δικογραφίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ