Σάββατο 22 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
ΣΤΙΒΕΝ ΝΤΑΛΝΤΡΙ
«Οι ώρες»

Με τους Μέριλ Στριπ, Τζούλιαν Μουρ, Νικόλ Κίντμαν

«Οι ώρες» είναι ένα σμίξιμο τριών ιστοριών γύρω από ισάριθμες γυναίκες που αναζητούν κάποιο νόημα στη ζωή τους και φέρνει στο φως μια βαθιά πεποίθηση της Βιρτζίνια Γουλφ, πως οι ζωές των ανθρώπων είναι στενά συνυφασμένες μεταξύ τους.

Τρεις διαφορετικές χρονικές περίοδοι, τρεις ξεχωριστές ιστορίες και τρεις άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες συνυπάρχουν στην ταινία «Οι ώρες». Η καθεμιά συνδέεται με την άλλη στενά όπως οι κρίκοι μιας αλυσίδας. Παρ' όλα αυτά και οι τρεις αγνοούν ότι η δύναμη ενός έργου της παγκόσμιας λογοτεχνίας έχει επηρεάσει αμετάκλητα τις ζωές τους. Πρώτα η διάσημη συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ σ' ένα προάστιο του Λονδίνου στις αρχές της δεκαετίας του 1920, αντιστέκεται στην τρέλα που αρχίζει να κυβερνά το μυαλό της, καθώς ξεκινά να γράψει το πρώτο της σημαντικό μυθιστόρημα, την «Κυρία Νταλογουέι».

Περίπου δυο δεκαετίες αργότερα, η Λόρα Μπράουν, σύζυγος και μητέρα, στο Λος Αντζελες, στο τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ξεκινά να διαβάσει την «Κυρία Νταλογουέι» και θεωρεί το βιβλίο τόσο αποκαλυπτικό, που παίρνει μια απόφαση που θα αποβεί μοιραία στη ζωή τη δική της, αλλά και της οικογένειάς της. Και, τέλος, στη Νέα Υόρκη του σήμερα, η Κραρίσα Βόγκαν, μια μοντέρνα εκδοχή της «Κυρίας Νταλογουέι», που έγραψε η Γουλφ, ερωτευμένη με το φίλο της Ρίτσαρντ, έναν ταλαντούχο ποιητή, ο οποίος πεθαίνει από ΕΪΤΖ. Τρεις ιστορίες μπλέκουν η μια μέσα στην άλλη και στο τέλος καταλήγουν σε μια απρόβλεπτη ένωση.

Μ' ένα θέμα που αφορά σ' ένα μεγάλο ποσοστό τον ιδιαίτερο «κόσμο» των γυναικών και με μια φεμινιστική διάθεση «Οι ώρες» του Στίβεν Ντάλντρι γίνεται το φαβορί για τα φετινά «μπαρουτιασμένα» Οσκαρ.

Τρεις διαφορετικές ιστορίες σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους συνδέονται μεταξύ τους με τον κινηματογραφικά καλύτερο τρόπο, χωρίς να κουράζουν και χωρίς να παύουν να έχουν μεταξύ τους απόλυτη σχέση και, παράλληλα, μια αυτονομία που σε παρακινεί να ψάξεις λίγο πιο βαθιά, πίσω απ' την ωραία εικόνα και τις καλές ερμηνείες.

Τρεις ιστορίες γεμάτες συναίσθημα και ζωή. Η γυναίκα στο πέρασμα του χρόνου και πώς αντιμετωπίζει τους ρόλους της, οικογένεια-γάμος-παιδιά...

Από σκηνοθετική πλευρά η ταινία μοιάζει να είναι τέλεια, αφού η υποδειγματική ροή του σεναρίου και η ωραία φωτογραφία δίπλα στους απαλούς ήχους του Φίλιπ Γκλας δίνουν τις κατάλληλες ατμόσφαιρες. Οι τρεις πρωτοκλασάτες σταρ Μέριλ Στριπ, Τζούλιαν Μουρ και Νικόλ Κίντμαν δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και φτάνουν σε ακραίες ερμηνείες, σε ρόλους που δεν τις έχουμε συνηθίσει. Ισως μια από τις αρτιότερες ταινίες που αξίζει να δείτε.

«The hours»

Κοινωνική περιπέτεια, αμερικανικής παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Στίβεν Ντάλντρι. Με τους: Μέριλ Στριπ, Τζούλιαν Μουρ, Νικόλ Κίντμαν, Εντ Χάρις, Τόνι Κολέτ, Κλερ Ντέινς, Τζεφ Ντάνιελς, Τζον Σ. Ράιλι, Μιράντα Ρίτσαρντσον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ