Σάββατο 22 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
ΖΑΝΓΚ ΓΙΜΟΥ
«Ηρωας»

Δυο χιλιάδες χρόνια πριν, η αρχαία Κίνα είναι χωρισμένη σε επτά βασίλεια που μάχονται ανελέητα μεταξύ τους για την κυριαρχία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο βασιλιάς του Κιν, ο οποίος φιλοδοξεί να υποτάξει όλα τα βασίλεια υπό την εξουσία του και να γίνει ο πρώτος αυτοκράτορας μιας ενιαίας Κίνας. Οι φιλοδοξίες του αυτές τον καθιστούν στόχο για πολλές απόπειρες δολοφονίας και γι' αυτό ο βασιλιάς αποφασίζει να εξοντώσει τους τρεις πιο φημισμένους πολεμιστές, φοβούμενος ότι θα κινηθούν εναντίον του. Κανείς όμως δεν κατορθώνει να πραγματοποιήσει αυτόν τον άθλο. Οταν ο μυστηριώδης Νέιμλες φτάνει στο παλάτι κρατώντας ως λάφυρα τα όπλα των τριών πολεμιστών και ζητώντας την αμοιβή του, ο βασιλιάς τον καλεί σε προσωπική ακρόαση. Ο Νέιμλες πρέπει να του διηγηθεί με λεπτομέρειες τις συγκρούσεις με τους τρομερούς αντιπάλους του. Ομως, ο δαιμόνιος μονάρχης αμφισβητεί τα λεγόμενά του. Οταν η πραγματική αλήθεια ξετυλίγεται, αποκαλύπτεται ένας μυθικός κόσμος αγάπης, απώλειας και εκδίκησης.

Τιμημένος με το Χρυσό Λέοντα και δυο φορές υποψήφιος για το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ο Ζανγκ Γιμού είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος Κινέζος σκηνοθέτης. Το «Hero» αποτελεί την πρώτη του απόπειρα να γυρίσει μια ταινία με πολεμικές τέχνες.

Στο «Hero» ο στόχος είναι ουσιαστικά ο περιορισμός της βίας. Το κίνητρο των ηρώων είναι η επιθυμία τους να τελειώσει ο πόλεμος. Για τους αληθινούς ήρωες των πολεμικών τεχνών η ζωή είναι πιο σημαντική από οποιαδήποτε μάχη. Πολεμικές σκηνές από ήρωες που ξεπερνούν τους νόμους της βαρύτητας, μοιάζουν να χορεύουν στον αέρα και να υπερνικούν κάθε δυσκολία χωρίς να χάνουν την ανθρωπιά τους. Στόχος τους η ζωή και η επιβίωση.

Η άψογη σκηνοθεσία και τα μαγευτικά χρώματα της ταινίας, βγαλμένα από την ασιατική κουλτούρα, δίνουν ένα τέλειο εικαστικό αποτέλεσμα. Αν ο «Τίγρης και δράκος» σάς είχε μαγέψει, τότε το ίδιο θα κάνει και το «Hero». Ολα μοιάζουν να είναι παραμυθένια και, ταυτόχρονα, ισορροπημένα, χωρίς να ξεχνούν τον άνθρωπο και τις αξίες του.

«Hero»

Περιπέτεια, κινεζικής παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Ζανγκ Γιμού. Με τους: Τζετ Λι, Τόνι Λέουνγκ, Μάγκι Τσεούνγκ, Ζανγκ Ζιγί, Ντόνι Γιέν, Νταομίνγκ Τσεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ