Τρίτη 1 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Στις πλάτες των λαϊκών εισοδημάτων

Η φοροαφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων στηρίζει την εκτέλεση και του φετινού προϋπολογισμού καθώς αναπληρώνει την υστέρηση που παρατηρείται στη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου μετά και τις απανωτές φοροελαφρύνσεις που θεσμοθέτησε για λογαριασμό του η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορούν στο δίμηνο Γενάρη-Φλεβάρη 2003, η αύξηση των φορολογικών εσόδων φτάνει σε 9,6%. Τα κάθε είδους κρατικά έσοδα εμφανίζουν οριακή αύξηση μόλις 0,4%, που ερμηνεύεται από το γεγονός ότι στο αντίστοιχο περσινό δίμηνο αναγραφόταν έσοδο 469 εκατ. ευρώ, που προερχόταν από την κοπή και κυκλοφορία των νέων κερμάτων του ευρώ. Αν και το σχετικό κονδύλι «κόπηκε» μετά από αποφάσεις της ΕΕ, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει να το εμφανίζει στα απολογιστικά στοιχεία. Με αυτό τον τρόπο εμφανίζουν λογιστικά μικρή αύξηση στα έσοδα, σε μια προσπάθεια να «πείσουν» για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων.

Στο ίδιο διάστημα παρατηρείται και μεγάλη αύξηση των δαπανών σε ποσοστό 24,4%. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ο ρυθμός αυτός είναι συγκυριακός και οφείλεται σε ορισμένα κονδύλια που δεν υπήρχαν στο αντίστοιχο περσινό δίμηνο (όπως οικογενειακό επίδομα, επίδομα θέσης και εξωδιδακτικής διδασκαλίας στους καθηγητές κ.ά.).

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 2003 παρουσιάζουν τα εξής:

  • Τα ακαθάριστα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού έφτασαν σε 5,625 δισ. ευρώ (από 5,6 δισ. πέρσι) με αύξηση 0,4%. Ο ΦΠΑ, που φορτώνεται εξ ολοκλήρου στη λαϊκή κατανάλωση αυξήθηκε σε ποσοστό 15,3%.
  • Οι πρωτογενείς δαπάνες έφτασαν σε 4,98 δισ. ευρώ με αύξηση 24,4%.
  • Οι τόκοι που κατέβαλε το Δημόσιο έφτασαν σε 2,1 δισ. ευρώ με μείωση 19,4% λόγω της διαφορετικής χρονικής κατανομής που υπάρχει φέτος στις αποπληρωμές των δανείων. Σε ετήσια βάση το ποσό για τοκοχρεολυτικές δόσεις, με βάση τον προϋπολογισμό, θα φτάσει σε 9,4 δισ. ευρώ με αύξηση 2,9% σε σύγκριση με το 2002.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ