Κυριακή 6 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
«Είμαστε ανεξάρτητοι, κάνουμε βήματα και αντέχουμε»

Γάντα Μουράτ, γενικός εισαγγελέας
Γάντα Μουράτ, γενικός εισαγγελέας
«Η συριακή οικονομία είναι αρκετά ισχυρή μετά από χρόνια εθνικής προσπάθειας» μας λέει η Χαζάρ Σίλο, πρόεδρος της γυναικείας επιτροπής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Δαμασκού. «Το πρόγραμμα εθνικοποιήσεων και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για μια αυτόνομη οικονομία έχει αποδώσει καρπούς. Σήμερα, η Συρία έχει μηδενικό εξωτερικό χρέος και παράγει μόνη της όλα όσα είναι απαραίτητα για την επιβίωση του πληθυσμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε γίνονται εισαγωγές ή εξαγωγές. Το βασικό, όμως, είναι ότι ακόμη και αν, για κάποιο λόγο, αναγκαστούμε να διακόψουμε το εμπόριο, μας λέει με νόημα, θα μπορέσουμε να ζήσουμε. Μην ξεχνάτε ότι το συριακό νόμισμα είναι το δεύτερο ισχυρότερο στον αραβικό κόσμο».

Η Χαζάρ Σίλο ξεκίνησε ως καθηγήτρια ξένων γλωσσών και στη συνέχεια εργάστηκε ως ξεναγός, πριν γίνει καθηγήτρια στον συριακό Οργανισμό Τουρισμού. Τα τελευταία 9 χρόνια διευθύνει το δικό της τουριστικό γραφείο και είναι μία από τις επιφανέστερες γυναίκες επιχειρηματίες της χώρας. «Νομικά, ό,τι ισχύει για έναν άνδρα επιχειρηματία, ισχύει και για μια γυναίκα. Αντιμετωπίζεις τις ίδιες δυσκολίες με τις υπηρεσίες ή τη γραφειοκρατία κ.ο.κ.». Και μας υπογραμμίζει ότι «αν και η Δύση έχει άλλη εικόνα, ο αραβικός κόσμος και η θέση της γυναίκας στις αραβικές χώρες δεν είναι μόνο το στερεότυπο που επιδιώκουν ορισμένοι να δείχνουν για να διαμορφώνουν κλίμα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη προκαταλήψεις, ιδιαίτερα σε ανθρώπους χαμηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου».

Χαζάρ Σίλο. Πρόεδρος γυναικείας επιτροπής του Εμπορικού Επιμελητηρίου
Χαζάρ Σίλο. Πρόεδρος γυναικείας επιτροπής του Εμπορικού Επιμελητηρίου
Εκτός από τη γυναικεία επιτροπή του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Δαμασκού, υπάρχουν άλλες 5 στις πόλεις Αλέπο, Λατάκεια, Χομς, Χάμα, οι οποίες συνεργάζονται στενά μεταξύ τους και βρίσκονται, σήμερα, στη διαδικασία σύστασης μιας ενιαίας συνομοσπονδίας. «Η ισχυρή γυναικεία παρουσία στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της χώρας δημιούργησε την ανάγκη εκπροσώπησης των γυναικών και στα Εμπορικά Επιμελητήρια», λέει η Χαζάρ Σίλο. Ολες αυτές οι προσπάθειες, μας εξηγεί, υποστηρίζονται πρακτικά και, σε μεγάλο βαθμό, και χρηματικά από την ΕΕ, με την οποία η Δαμασκός τα τελευταία χρόνια έχει συσφίξει σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. «Στη Συρία, όπως είδατε, αλλά και στην πλειοψηφία του αραβικού κόσμου, πλέον, το ευρώ είναι πολύ πιο δημοφιλές νόμισμα από το δολάριο. Υποθέτω ότι αυτό ενοχλεί ορισμένους, δε νομίζετε;» μας θέτει άλλο ένα ρητορικό ερώτημα.

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αρκετά μεγάλη ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων, κυρίως συριακών και αραβικών κεφαλαίων, ενώ βρίσκονται, ήδη, στο τελικό στάδιο οι συνομιλίες για την έναρξη λειτουργίας 3 ιδιωτικών τραπεζών στη Συρία: 2 αραβικών και συριακών κεφαλαίων και 1 ευρωπαϊκών» μας λέει, επαναλαμβάνοντας ότι η συριακή κυβέρνηση ενισχύει την ιδιωτική πρωτοβουλία όσον αφορά στον επιχειρηματικό τομέα που δε σχετίζεται διόλου με τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων. «Μοναδική εξαίρεση, σημειώνει χαριτολογώντας, είναι ότι οι εμπορικές στέγες πληρώνουν ακριβότερο τιμολόγιο για τις δημόσιες επιχειρήσεις από ό,τι τα σπίτια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ