Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Επικίνδυνες πρακτικές στον ορίζοντα

Κρίσιμο, για τη στάση που θα κρατήσει η Αυτοδιοίκηση στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, θα είναι το διάστημα που διανύουμε, καθώς φορείς, δήμοι και Νομαρχίες καλούνται να πάρουν σαφή θέση απέναντι στους σχεδιασμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ, που προβλέπουν, ανάμεσα σε άλλα, τον κατακερματισμό του ενιαίου σχεδιασμού διαχείρισης των σκουπιδιών και την είσοδο των ιδιωτών στον κερδοφόρο αυτό τομέα. «Πατώντας» στο πρόβλημα της αδυναμίας της υπερκορεσμένης χωματερής των Ανω Λιοσίων να δεχτεί άλλα απορρίμματα, η κυβέρνηση «αβαντάρει» τη λογική ορισμένων δήμων να διαχειρίζονται μόνο τα δικά τους σκουπίδια, κάνοντας έτσι ένα ακόμα βήμα στην ιδιωτικοποίηση συνολικά του τομέα της καθαριότητας που ξεκίνησε με την επιλογή του ΥΠΕΧΩΔΕ να προσφέρει το αντικείμενο της ανακύκλωσης πανελλαδικά στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει και ο δρόμος για την εφαρμογή των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία πρακτικών της καύσης και της πυρόλυσης σκουπιδιών.

Ηδη, η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), με προχτεσινή ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της, συναίνεσε στην κυβερνητική επιλογή της διάλυσης ουσιαστικά του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), του φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων Αττικής. Σε πλήρη σύμπνοια με την κυβέρνηση, το ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ προτείνει τη σύσταση Συνδέσμων από τους ΟΤΑ, οι οποίοι θα διαχειρίζονται μόνοι τους τα σκουπίδια τους και την εξέταση νέων μεθόδων επεξεργασίας, όπως η καύση και η πυρόλυση, οι οποίες όμως έχουν αποδειχθεί βλαβερές για το περιβάλλον, ωστόσο προωθούνται από ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινείται η Διαδημοτική Επιτροπή για την απομάκρυνση της χωματερής Ανω Λιοσίων, η οποία ζητά να μη δημιουργηθεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) γενικά στο Θριάσιο Πεδίο, καθώς δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση. Με αυτό το στόχο, η Διαδημοτική Επιτροπή διοργανώνει στις 30 Απρίλη, σύσκεψη όλων των φορέων και παρατάξεων των Δήμων Καματερού, Ανω Λιοσίων, Μενιδίου, Ελευσίνας, Ζεφυρίου και Ασπροπύργου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανω Λιοσίων, στις 6.30 το απόγευμα. Ενώ στις 3 Μάη, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην πλατεία δημαρχείου Ανω Λιοσίων και θα κλείσουν την οδό Φυλής.

Για το θέμα επρόκειτο να συνεδριάσουν αργά χτες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Ανω Λιοσίων και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ