Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΑΙΑ
Σε κοινό αγώνα Δήμος και εργαζόμενοι

Ανακοίνωση του δημάρχου Στ. Μπενετάτου σχετικά με το πρόβλημα των συμβασιούχων και την - ελέω κυβέρνησης και Τράπαλη - τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου

Ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος
Ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος
Στο πλευρό των πρώην συμβασιούχων του Δήμου Νίκαιας, οι οποίοι δίνουν τον αγώνα τους για την υπεράσπιση του δικαιώματός τους στη δουλιά βρίσκεται η δημοτική αρχή της πόλης, διαβεβαιώνοντάς τους πως, σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος μαζί με το λαό της πόλης, θα παλέψουν με όποιον τρόπο χρειαστεί, ώστε να αντιμετωπιστεί με όσο γίνεται πιο αποτελεσματικό τρόπο το πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει την πόλη. Οι συμβασιούχοι αγωνίζονται για την ανανέωση των συμβάσεών τους οι περισσότερες από τις οποίες έληξαν στις 31 Δεκέμβρη 2002.

Υπεύθυνη για το πρόβλημα της ανεργίας είναι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης επισήμανε ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος, στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Υπενθυμίζοντας στους συμβασιούχους την απόφαση της προηγούμενης συνεδρίασης, για πρόσληψη το επόμενο διάστημα μόνιμου προσωπικού στο Δήμο, που θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα έχει πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Στο διαγωνισμό για την κάλυψη αυτών των θέσεων μπορούν να πάρουν μέρος και οι πρώην συμβασιούχοι του Δήμου. Επιπλέον, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα 35 εργαζομένων που θα προσληφθούν με δίμηνη σύμβαση, για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες στην καθαριότητα και στο πράσινο.

«Συμμέτοχοι στις κινητοποιήσεις»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες ο δήμαρχος Νίκαιας επισημαίνει ότι τόσο αυτός όσο και τα υπόλοιπα στελέχη της «Δημοκρατικής Ενότητας», «δε βλέπουν και δεν μπορούν να βλέπουν τους εργαζόμενους με αντιπαλότητα, άλλωστε και οι ίδιοι είναι εργαζόμενοι και όλοι έχουν μια πορεία αγώνων στο ταξικό εργατικό κίνημα. Με αυτή την έννοια - τονίζει - νιώθουμε συμμέτοχοι σε αυτές τις κινητοποιήσεις παρ' όλο που πιστεύουμε ότι άλλοι πρέπει να είναι αποδέκτες της αγανάκτησης των εργαζομένων». Διευκρινίζει δε ότι υπεύθυνοι «είναι εκείνοι (κυβέρνηση και προηγούμενη δημοτική αρχή) που επέλεξαν αυτές τις εργασιακές σχέσεις, που επέλεξαν την ομηρία των εργαζομένων, για να αναπαράγουν την εξουσία τους. Που χρεοκόπησαν το Δήμο και υπερφορολόγησαν τους πολίτες, μέσα από ένα όργιο αδιαφάνειας και ρουσφετιού. Ο λαός της Κοκκινιάς τούς έδωσε τον Οκτώβρη μια πρώτη απάντηση και θα δώσει με τους αγώνες του τη συνέχεια».

Ο Στ. Μπενετάτος υπογραμμίζει ότι «έχει με σαφήνεια δεσμευτεί ότι οι εργασιακές σχέσεις ομηρίας δεν είναι στη λογικής της νέας δημοτικής αρχής. Ο Δήμος θα απασχολεί προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα καλύπτοντας όλες τις πραγματικές ανάγκες του. Οι προσλήψεις θα γίνονται με πλήρη διαφάνεια και χωρίς να ξεχωρίζει τους εργαζόμενους σε "δικούς μας" και "τους άλλους".»

Σχετικά με τις προσλήψεις 35 με δίμηνες συμβάσεις που ανακοινώνονται σήμερα, ο δήμαρχος τονίζει ότι «είναι έξω από τη λογική μας, αλλά υποχρεωθήκαμε να τις κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες ανάγκες καθαριότητας, η οποία έφτασε σε οριακά επίπεδα. Κι αυτό, γιατί η προηγούμενη διοίκηση φρόντισε να την απογυμνώσει από το ανθρώπινο δυναμικό την ίδια ώρα που οι διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου απασχολούν προσωπικό πολλαπλάσιο από τις ανάγκες τους». Και υπογραμμίζει: «Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι δίμηνες συμβάσεις γίνανε με πλήρη διαφάνεια από Επιτροπή Προσλήψεων από όλες τις παρατάξεις που ήθελαν να συμμετέχουν και από εκπρόσωπο των εργαζομένων. Κάτι πρωτόγνωρο όχι μόνο για τη Νίκαια αλλά και για τη συντριπτική πλειοψηφία των άλλων Δήμων. Βεβαίως, ο Δήμος πρέπει να εξασφαλίσει τη μισθοδοσία των εργαζομένων και η σημερινή διοίκηση του Δήμου θα το κάνει παρ' όλη την τραγωδία που εκτυλίσσεται καθημερινά στα οικονομικά του Δήμου», εξαιτίας της τακτικής της κυβέρνησης και της προηγούμενης διοίκησης στο παρελθόν.

Ο Δήμος δεν εισπράττει κρατική επιχορήγηση

Ο δήμαρχος υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι «πρακτικά ο Δήμος δεν παίρνει δεκάρα από την Κρατική Επιχορήγηση» και τα μόνα έσοδά του είναι τα ανταποδοτικά τέλη, οι φόροι δηλαδή που πληρώνουν οι δημότες μέσα από τη ΔΕΗ - τα οποία να σημειωθεί ότι δεν αυξήθηκαν - και είναι λιγότερα από 500.000 ευρώ. Ομως «οι ανάγκες μισθοδοσίας για το μόνιμο προσωπικό είναι 900.000 ευρώ». Η διαφορά που προκύπτει των 400.000 ευρώ είναι αναγκασμένος να την καλύπτει ο Δήμος, αφού για τους επόμενους 15 μήνες τουλάχιστον, η Νίκαια, δεν προβλέπεται να πάρει δραχμή από το κράτος, επειδή καλείται να πληρώσει το καραμπινάτο σκάνδαλο των προκαταβολών που έδωσε η κυβέρνηση στον εκλεκτό της πρώην δήμαρχο Τράπαλη.

«Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν από τις 580.000 ευρώ της Κρατικής Επιχορήγησης δεν εισπράτταμε παρά μόνο 28.000 ευρώ περίπου, λόγω της παρακράτησης των τοκοχρεολυσίων και των προκαταβολών της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου», τονίζει ο Στ. Μπενετάτος, επισημαίνοντας επίσης για άλλη μια φορά ότι το συνολικό χρέος του Δήμου αγγίζει τα 13 δισ. δραχμές».

Ο Στ. Μπενετάτος κάνει σαφές ότι «αυτό δε σημαίνει ότι θα παραιτηθούμε από το δικαίωμα να λειτουργήσουμε το Δήμο. Θα διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα και η Κοκκινιά θα προχωρήσει. Θέλουμε επίσης να σημειώσουμε ότι κάνουμε έναν αγώνα δρόμου για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα από τη μαύρη λίστα σε ΙΚΑ, τράπεζες και άλλους Οργανισμούς από τη διαχείριση της προηγούμενης διοίκησης ώστε άμεσα να πληρωθούν οι συμβασιούχοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ