Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ρυθμίσεις διευκόλυνσης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων

Με υπουργική απόφαση θα μπορούν να ιδρύονται, καταργούνται ή μεταφέρονται τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με προωθούμενο νομοσχέδιο

Σε χτεσινά δημοσιεύματα εφημερίδων που αναφέρονται στις αλλαγές σχετικά με την ίδρυση, μετονομασία, κατάτμηση, συγχώνευση, κατάργηση και μεταφορά Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, απάντησε χτες το υπουργείο Παιδείας.

Στο νομοσχέδιο για την Εθνική Βιβλιοθήκη, που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή, προβλέπεται ότι οι παραπάνω διαδικασίες δε θα προωθούνται πια με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με Υπουργική Απόφαση. Το ίδιο θα ισχύει και για τον καθορισμό κατευθύνσεων ή ειδικεύσεων μέσα στα Τμήματα, ενώ η μεταφορά Τμημάτων από ένα ίδρυμα σε άλλο, που δεν προβλεπόταν μέχρι σήμερα σε κανένα νόμο, θα γίνεται με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Εσωτερικών και Παιδείας, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη των Συγκλήτων των δυο ιδρυμάτων (ή των Συνελεύσεων όταν πρόκειται για ΤΕΙ).

Χτεσινά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ανοίγει δρόμος για υποβάθμιση της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων και το υπουργείο απαντάει ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές απλουστεύουν την ίδρυση, κατάργηση κ.τ.λ. Τμημάτων, γιατί η επεξεργασία των Προεδρικών Διαταγμάτων έπαιρνε πολύ χρόνο και δημιουργούνταν «λειτουργικά δυσεπίλυτα προβλήματα στα Πανεπιστήμια».

Στην πραγματικότητα, η απλούστευση της διαδικασίας διευκολύνει το υπουργείο να προωθεί πιο εύκολα τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, την ίδρυση υποβαθμισμένων Τμημάτων μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας και της εξέλιξης της επιστήμης. Ταυτόχρονα, η έκφραση της σύμφωνης γνώμης των Συγκλήτων έχει τη δική της σημασία.

Η διατύπωση για τη γνώμη των αρμόδιων οργάνων (Συγκλήτων και Συνελεύσεων) σχετικά με τις διαδικασίες ίδρυσης, κατάργησης κ.τ.λ. Τμημάτων, παραμένει και στο νέο νομοσχέδιο ίδια με αυτή που υπήρχε στο νόμο - πλαίσιο των ιδρυμάτων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι πρυτάνεις στην τελευταία σύνοδό τους στο Ναύπλιο ζήτησαν αλλαγή αυτής της διατύπωσης και συγκεκριμένα έκδοση της Υπουργικής Απόφασης ύστερα από «σύμφωνη γνώμη» κι όχι απλώς «γνώμη» των Συγκλήτων. Ο υπουργός δέχτηκε αυτό το αίτημα μόνο για την περίπτωση της μεταφοράς Τμημάτων, ενώ για τα υπόλοιπα διατήρησε τη διατύπωση του νόμου - πλαισίου.

Σχετικά με το ζήτημα, ο πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, σχολίασε ότι η παρέμβαση κι ο τυπικός έλεγχος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που παρεμβαλλόταν στην περίπτωση του Προεδρικού Διατάγματος, διασφάλιζε τη συνταγματικότητα αυτών των διαδικασιών, πράγμα που τώρα με την υπουργική απόφαση δεν ισχύει και δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο να παρεμβαίνει στα θέματα εξέλιξης των ιδρυμάτων, θέματα στα οποία τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν τα όργανα αυτοδιοίκησης των ιδρυμάτων.

Για απόπειρα κατάλυσης της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων μιλάει σε σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, συνδέοντας τις νέες ρυθμίσεις με την «αξιολόγηση» των ιδρυμάτων και λέγοντας ότι αυτή θα οδηγήσει σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις Τμημάτων, στο πλαίσιο της διαδικασίας της Μπολόνια. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι οι δυνάμεις του ΣΥΝ, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο της «αξιολόγησης», δεν είχε πει κουβέντα και τη θυμήθηκε τώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ