Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το επιστημονικό και το επικερδές

Μια σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, ερευνητική δουλιά παρουσίασε χτες το Α΄ Περιφερειακό Σύστημα Υγείας (ΠεΣΥ) Αττικής και αφορά στη δυνατότητα της θεραπείας του εμφράγματος του μυοκαρδίου και της χρόνιας ανεπάρκειας. Ηδη έχει εφαρμοστεί σε έξι ασθενείς και, όπως αναφέρθηκε, η μέθοδος που χρησιμοποιείται εφαρμόζεται για πρώτη φορά.

Ο τρόπος που περιέγραψαν οι επιστήμονες τη μέθοδο είναι εντυπωσιακός για τον μη ειδικό και μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μιας άλλης εκλαϊκευμένης παρουσίασης. Εκείνο που μπορεί να σημειωθεί είναι ότι για την εφαρμογή χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα του Ανοσολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» και οι επεμβάσεις έγιναν στην καρδιολογική μονάδα της «Ευρωκλινικής». Πρόκειται δηλαδή για σύμφυση του δημόσιου και του επιχειρηματικού τομέα Υγείας στον τομέα της έρευνας, καθώς το δημόσιο σύστημα - παρά τις δυνατότητες και το αξιόλογο προσωπικό - δεν ενισχύει την έρευνα.

Οπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου, και αυτή η έρευνα χρηματοδοτείται απ' τους οχτώ γιατρούς που παίρνουν μέρος σε αυτή. Ετσι έσπευσε να προσφέρει ενίσχυση το Α΄ ΠεΣΥ στην προσπάθεια, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του, Λ. Λιαρόπουλος, απ' τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας και Ανάπτυξης (ΕΛΚΕΑ) που προβλέπει ο νόμος 2889/2001.

Αλίμονο όμως αν τέτοιες επιστημονικές δυνατότητες και μάλιστα με χρήματα του δημοσίου χρησιμεύσουν για το «επικερδές κλινικό έργο» των επιχειρηματιών και όχι για τις ανάγκες του πληθυσμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ