Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Δε διδάχτηκαν τίποτα από το «ΣΑΜΙΝΑ»

Εδωσαν άδεια στο «ΕΞΠΡΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑ» να ταξιδέψει πλήρες επιβατών, χωρίς να γίνει έλεγχος μηχανών εν πλω μετά από επισκευή. Το πλοίο έμεινε από μηχανή μεσοπέλαγα!

Οι επιβάτες των ακτοπλοϊκών βαποριών κινδυνεύουν και δεν υπάρχει σ' αυτό ούτε ίχνος υπερβολής! Τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν το τελευταίο 24ωρο, με την οδύσσεια που υπέστησαν οι επιβάτες του ακτοπλοϊκού 30χρονου επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΕΞΠΡΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑ», αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε διδάχθηκε τίποτα από το τραγικό ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» και τον πνιγμό των 80 συνανθρώπων μας, ότι εξακολουθεί απαρέγκλιτα, μέσω του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των αρμόδιων υπηρεσιών αυτού, να εφαρμόζει τις εντολές των εφοπλιστών και ας κοστίσει αυτό τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Αλλωστε, ποιος είναι αυτός, που δε γνωρίζει ότι μοναδικός θεός των εφοπλιστών είναι το κέρδος και στο όνομα του θεού τους έχουν στείλει στον πάτο της θάλασσας χιλιάδες ανθρώπους; Εξίσου σοβαρές ευθύνες, όμως, φέρουν και όσοι λιμενικοί υπηρετούν στις υπηρεσίες του υπουργείου των εφοπλιστών. Παρά τα όσα βγήκαν στην επιφάνεια με το ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ» για πλημμελείς ελέγχους και πολλά άλλα, οι λιμενικοί εξακολουθούν να «ποιούν τη νήσσαν» μπροστά στις εγκληματικές παρανομίες των εφοπλιστών, μην τυχόν και χάσουν κανένα γαλόνι και ας έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Εχουμε και λέμε λοιπόν: Το «ΕΞΠΡΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑ», ένα από τα γνωστά σαπιοκάραβα που αποτελούν την πλειοψηφία του ακτοπλοϊκού στόλου, στις 5.30 το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά, με προορισμό τα λιμάνια Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Εύδηλο Ικαρίας, Καρλόβασι, Βαθύ, φουλ από επιβάτες και οχήματα. Μαρτυρίες επιβατών αναφέρουν ότι «δεν μπορούσες να ρίξεις ούτε καρφίτσα»... (βέβαια, το αρμόδιο Α` Λιμεναρχείο Πειραιά... διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρχαν υπεράριθμοι). Το πλοίο αυτό, ένα περίπου 24ωρο πριν, βρισκόταν στην επισκευαστική βάση στο Μώλο Δραπετσώνας, όπου εκτελούνται οι επισκευαστικές εργασίες και εργασίες συντήρησης, στα πλαίσια της διαδικασίας της ετήσιας επιθεώρησης των ακτοπλοϊκών πλοίων που προβλέπει η νομοθεσία. Ωστόσο, όταν το πλοίο απέπλευσε, από στόμα σε στόμα, διαδόθηκε στους επιβάτες ότι μία από τις κύριες μηχανές του είχε πρόβλημα στο στρόφαλο.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, όπου ευτυχώς επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες, η αριστερή κύρια μηχανή του βγήκε «εκτός». Για την ακρίβεια, το πλοίο «έμεινε» από μία μηχανή περίπου χτες στις 4 τα ξημερώματα, όταν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΥΕΝ, βρισκόταν 18 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Ευδήλου Ικαρίας, όπου και δεν κατάφερε να προσεγγίσει και τράβηξε κατευθείαν για Βαθύ. Ταυτόχρονα, στο πλοίο επικράτησε και πανικός, καθώς, όπως μας είπαν επιβάτες, «μύριζε καμένο»...

Ακόμα, όπως μας κατήγγειλαν μέλη του πληρώματος, πριν το πλοίο επαναδρομολογηθεί και επειδή πίεζε ο χρόνος, δεν έγιναν οι κατάλληλες δοκιμές. Για την ακρίβεια, δεν έγινε δοκιμή μηχανών εν πλω, αλλά μόνο στον όρμο που βρισκόταν.

Από την πλευρά των αρμοδίων, λάβαμε τις εξής απαντήσεις. Ο διοικητής του Α` Λιμεναρχείου Πειραιά, το οποίο έδωσε την άδεια απόπλου, υποπλοίαρχος Κοντόπουλος, μας δήλωσε: «Εμείς ελέγχουμε την ασφαλή διαδικασία φορτοεκφόρτωσης των πλοίων και τις καιρικές συνθήκες και αυτά ήταν κανονικά. Ακόμα, η Διεύθυνση Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων έστειλε σήμα ότι το πλοίο επισκευάστηκε». Από την πλευρά της ΔΕΕΠ, ο κλαδάρχης κ. Καμαρινάκης μας παρέπεμψε στον επιθεωρητή μηχανολόγο κ. Χατζή, ο οποίος μας ανέφερε: «Στο πλοίο έγινε αντικατάσταση στροφαλοφόρου άξονα υπό την εποπτεία γενικού τεχνικού της κατασκευάστριας εταιρίας. Στη συνέχεια, παρουσία μου, του Ελληνικού Νηογνώμονα και της κατασκευάστριας εταιρίας, έγινε δοκιμή και στον όρμο και εν πλω και μάλιστα το τρέξαμε οριακά»... Βέβαια, τα γεγονότα δεν τον επαληθεύουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χάος με τα σαπάκια των εφοπλιστών (2009-05-21 00:00:00.0)
Δεκάδες τα πλωτά φέρετρα (2005-08-04 00:00:00.0)
«Γολγοθάς» για χιλιάδες επιβάτες (2005-08-02 00:00:00.0)
Τα «σαπάκια» ...προειδοποιούν (2000-07-07 00:00:00.0)
Αδεια απόπλου παρά το απαγορευτικό! (1998-05-06 00:00:00.0)
Στο "ρυθμό" της προπέλας... (1997-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ