Πέμπτη 4 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δεκάδες τα πλωτά φέρετρα

Αποκαλυπτικές για τα πλοία τύπου ΣΑΜΙΝΑ οι καταγγελίες των οδηγών, που είχαν φορτώσει τα οχήματά τους στο «ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ»

«Δε θέλω να μπαίνω σε τέτοια ρημάδια», «με όποιο παλιό πλοίο ταξιδεύουμε μας πετάνε σε καμπίνες κάτω από το γκαράζ. Κάντε μια βόλτα στο "ΘΕΟΦΙΛΟΣ", στο "ΜΥΤΙΛΗΝΗ", στο "ΑΝΘΗ - ΜΑΡΙΝΑ", στο "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ" σε όλα τα σαράβαλα να δείτε»! Οι αποκαλυπτικές φράσεις ειπώθηκαν από οδηγούς που είχαν φορτώσει νταλίκες στο οχηματαγωγό ακτοπλοϊκό «ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ», το οποίο χαρακτηρίζουν «άθλιο». Οι αναφορές των οδηγών έγιναν μεν για τη διαμονή που τους εξασφαλίζουν οι μεταφορικές εταιρίες στις οποίες δουλεύουν, όμως ταυτόχρονα αποκαλύπτουν ότι τα περισσότερα ακτοπλοϊκά πλοία που αυτή τη στιγμή βρίσκονται εν πλω μεταφέροντας χιλιάδες ανθρώπους, όχι μόνο είναι παλιά και υποσυντήρητα, αλλά, έχουν καμπίνες κάτω από το γκαράζ! Σε χώρους που θα έπρεπε να ήταν στεγανά! Κι αυτό, όταν έχει αποδειχτεί από χίλιες μεριές πια, ότι ένας από τους κυριότερους λόγους που το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» βούλιαξε σε χρόνο ρεκόρ, ήταν ακριβώς ότι σε χώρους στεγανών είχε καμπίνες!

Και δεν είναι μόνο οι αποκαλύψεις των οδηγών. Τα απανωτά ατυχήματα των ακτοπλοϊκών πλοίων που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, όχι μόνο ταλαιπωρούν χιλιάδες επιβάτες, αλλά, αποτελούν σαφή προειδοποίηση ότι η κατάσταση στην ακτοπλοΐα έχει «χτυπήσει κόκκινο». Οτι όλα είναι έτοιμα για να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ναυάγιο ανάλογο ή και τραγικότερο του ΣΑΜΙΝΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες πριν από το περιστατικό με το «ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ», το επιβατηγό - οχηματαγωγό «ΡΟΔΑΝΘΗ» του εφοπλιστή Αγούδημου παρουσίασε ξανά βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή του, όπως και στις 28 Ιούλη! Αποτέλεσμα, να επικρατήσει ξανά αλαλούμ στο λιμάνι του Πειραιά. Οι επιβάτες του έφυγαν χτες το απόγευμα με το «ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ». Ομως, οι επιβάτες του ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ, οι μισοί έφυγαν το βράδυ με το «ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ», ενώ οι υπόλοιποι θα αναχωρήσουν σήμερα στις 4μ.μ. με το «ΑΝΘΗ - ΜΑΡΙΝΑ»...

Και ενώ η κατάσταση στην ακτοπλοΐα χειροτερεύει καθημερινά, χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, προκλητικά αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ και της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, που έκαναν χτες διάβημα διαμαρτυρίας.

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα δύο σωματεία με αφορμή το «ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ» επισημαίνουν - και αυτό επιβεβαιώνει τις καταγγελίες τους - ότι οι βασικές αιτίες των ναυτικών ατυχημάτων είναι αποτέλεσμα «της κατάφωρης παραβίασης της εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και των πλοίων στη θάλασσα». Υπογραμμίζουν ότι «η αντιναυτεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ συνέχεια της ίδιας πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, μοναδικό σκοπό έχει τη στήριξη του κέρδους των εφοπλιστών στο κυνήγι της "ανταγωνιστικότητας"» και αυτή η πολιτική «είναι η βασική αιτία των ναυτικών ατυχημάτων». Χαρακτηρίζουν εγκληματικές τις ευθύνες του ΥΕΝ που αγνόησε επιστολές πλοιάρχων για τους κινδύνους των εγκαταστάσεων στο λιμάνι του Κερατσινίου και προκλητική τη στάση του υπουργού Μ. Κεφαλογιάννη που αρνήθηκε να συναντηθεί με τους συνδικαλιστές.

Τα δύο σωματεία απαιτούν: «Να αποσυρθούν τα επικίνδυνα πλοία που δεν ανταποκρίνονται στους διεθνείς και εθνικούς κανονισμούς ασφαλείας», το ΥΕΝ «να ελέγχει ουσιαστικά και ποιοτικά» Νηογνώμονες και όλους τους φορείς που ελέγχουν τα πλοία, αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων, δημιουργία μόνιμων σωστικών σταθμών σε όλα τα λιμάνια. Οργανικές συνθέσεις στη βάση των πραγματικών αναγκών των πλοίων.

Καλούν ναυτεργάτες, νησιώτες, συνολικά τους εργαζόμενους «σε συντονισμένο αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, διεκδικώντας σύγχρονες, ασφαλείς, φθηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ