Πέμπτη 4 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΩΔΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
Σχέδιο προσαρμογής στην εμπορευματοποίηση

Πρόστιμα μέχρι 200.000 ευρώ στους γιατρούς που παραβιάζουν διατάξεις για τα ασυμβίβαστα, αλλά αυτό θα γίνεται μόνο με απόφαση του υπουργού Υγείας και μετά από γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ

Η άσκηση της ιατρικής είναι λειτούργημα υποστηρίζει υποκριτικά η κυβέρνηση, όταν με την πολιτική της προωθεί τη ραγδαία εμπορευματοποίηση της Υγείας
Η άσκηση της ιατρικής είναι λειτούργημα υποστηρίζει υποκριτικά η κυβέρνηση, όταν με την πολιτική της προωθεί τη ραγδαία εμπορευματοποίηση της Υγείας
Την προσαρμογή των κανόνων άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος σε συνθήκες γενικευμένης εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών περιλαμβάνει το προσχέδιο νόμου για τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας. Το προσχέδιο διατηρεί τον πυρήνα του σχεδίου που είχε δώσει στους φορείς ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης στις 14/10/2004.

Στο προσχέδιο υπάρχουν διατυπώσεις και κανόνες ηθικής στάσης και συμπεριφοράς για το γιατρό, ωστόσο το συνολικό σχέδιο υπηρετεί τη λογική που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, που αποτελεί υποχρέωση του κράτους προς όλους τους κατοίκους της χώρας.

Ο Κώδικας έχει 37 άρθρα και χωρίζεται σε έντεκα κεφάλαια. Περιλαμβάνονται έννοιες και γενικοί κανόνες άσκησης της ιατρικής, οι σχέσεις του γιατρού με την κοινωνία και τους συναδέλφους του, την εκπαίδευση και την έρευνα των γιατρών και τη φροντίδα της ψυχικής υγείας. Επίσης, υπάρχουν διατάξεις που απαγορεύουν στους γιατρούς την ευθανασία και την κλωνοποίηση ως μεθόδου αναπαραγωγής του ανθρώπου.

Στο προσχέδιο, μεταξύ των άλλων, προβλέπεται ότι τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις καθώς και οι ιατρικές συνταγές που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από γιατρούς που υπηρετούν σε ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ ή ιδιώτες γιατρούς. Αναληθή ιατρικά πιστοποιητικά συνιστούν πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα ιδιαίτερα εκείνα που χορηγούνται με σκοπό την εξαπάτηση δημοσίων υπηρεσιών ή την καταστρατήγηση του νόμου.

Οποιαδήποτε διαγνωστική ή θεραπευτική μέθοδος, η οποία δεν εφαρμόζεται διεθνώς, χαρακτηρίζεται ως πειραματική και επιτρέπεται η εφαρμογή της μόνο ύστερα από έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Γιατροί που εφαρμόζουν πειραματικές, διαγνωστικές ή θεραπευτικές πράξεις, χωρίς τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τα άρθρα του παρόντος νομοσχεδίου, ή την παραπάνω έγκριση, τιμωρούνται με την ποινή της οριστικής αφαίρεσης της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Γιατροί που παραβιάζουν διατάξεις των άρθρων που αφορούν ιατρικά κωλύματα και ασυμβίβαστα (π.χ. συμμετοχή σε επιχειρήσεις φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και ιατρικών εργαλείων, ή που ζητούν, ενώ υπηρετούν στο δημόσιο τομέα ή σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, οποιοδήποτε οικονομικό αντάλλαγμα πέρα από τη μηνιαία, ή άλλη αποζημίωση, ή αμοιβή τους) τιμωρούνται με προσωρινή ανάκληση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για δύο τουλάχιστον έτη και πρόστιμο ποσού 50.000 - 200.000 ευρώ με απόφαση του υπουργού Υγείας και μετά από γνωμοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, που εκδίδεται μέσα σε προθεσμία 20 ημερών από την αποστολή σχετικού ερωτήματος. Σε περίπτωση που μια από τις προηγούμενες παραβάσεις επαναληφθεί, επιβάλλεται υποχρεωτικά οριστική ανάκληση της άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος με όμοια απόφαση.

Ο γιατρός, σύμφωνα με το προσχέδιο, έχει δικαίωμα σε αποκατάσταση, αποζημίωση και επανόρθωση κάθε οικονομικής ή ηθικής βλάβης ή ζημίας που υπέστη από την εναντίον του άσκηση κάθε είδους αβάσιμης αναφοράς από φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Επίσης, κάθε γιατρός, ο οποίος κατηγορείται στα πλαίσια αστικής ποινικής ή πειθαρχικής διαδικασίας, έχει δικαίωμα απόλυτου σεβασμού της προσωπικότητάς του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με πανελλαδικές εξετάσεις η ειδικότητα (2011-10-13 00:00:00.0)
Ακόμα πιο αντιδραστική η νέα έκδοση (2008-04-03 00:00:00.0)
ΒΙΒΛΙΟ (1998-07-19 00:00:00.0)
Υπόκλιση στην εμπορευματοποίηση της υγείας (1998-05-31 00:00:00.0)
Η "εμπορία της υγείας" (1995-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ