Κυριακή 4 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελωδικά «φτερουγίσματα»

«Ανθισε το τραγούδι κι έγινε/ ελπίδας φάρος μέσα στο χαμό/ Και στέρεψε ο πόνος μας που πίκραινε/ το δάκρυ και τον αναστεναγμό». Δεν είναι εύκολο να περιγράψεις με ακρίβεια τα όμορφα τραγούδια. Είναι σίγουρα η μουσική, είναι ο στίχος, η ενορχήστρωση, η ερμηνεία... Είναι η «χημεία» λόγου και ήχου, είναι το «φτερούγισμα» στην καρδιά του ακροατή, είναι η πρόσκληση στο «ταξίδι», είναι το «φωτάκι» που ξεπροβάλλει στο βάθος του «ορίζοντα». Ο Παντελής Θαλασσινός μπορεί να υπάκουσε στη «φωνή της λογικής», όπως αναφέρει, και να αποφάσισε «σε μια εποχή δισκογραφικής κρίσης και γρήγορης κατανάλωσης» να κυκλοφορήσει τα καινούρια του τραγούδια. Το αποτέλεσμα σίγουρα δικαίωσε την απόφασή του. Εκείνο, πάντως, που εμείς αποκομίσαμε ακούγοντας το νέο διπλό CD του με τίτλο «Στης Καρδιάς Τ' Ανοιχτά» (ΜΒΙ) - που κυκλοφόρησε λίγο πριν το Πάσχα - είναι η θαλπωρή ενός δίσκου με όμορφα τραγούδια. Ενός δίσκου, που σε μέρες δύσκολες για το ελληνικό τραγούδι, χειραγώγησης μα και στερημένης έμπνευσης, προσφέρει μια αγκαλιά τραγούδια και πολλές, πολλές συγκινήσεις. Τη μουσική στα περισσότερα τραγούδια (στα 16 από τα είκοσι συνολικά), έγραψε ο ίδιος ο Π. Θαλασσινός, ενώ τα υπόλοιπα υπογράφουν ο Δημήτρης Αποστολάκης (από τους Χαΐνηδες), ο Πάρης Περισυνάκης και ο Βασίλης Καρόζας («Οδοιπόροι»). Εξαιρετική είναι και η παρουσίαση (σε δεύτερη εκτέλεση) του αγαπημένου τραγουδιού του Χρήστου Λεοντή «Ξενιτεμένο μου πουλί». Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφουν οι Ηλίας Κατσούλης, Ανδρέας Νεοφυτίδης, Βαγγέλης Βελώνιας και Κατερίνα Ντίνου. «Συνταξιδιώτες» του Π. Θαλασσινού σ' αυτό το «ταξίδι» είναι και τέσσερις αξιόλογοι ερμηνευτές, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Δημήτρης Υφαντής και ο Νίκος Κουρουπάκης.


  • Οι υπέροχοι ήχοι της κουβανικής μουσικής, που πλημμυρίζουν την ταινία - ντοκιμαντέρ του Αλέξη Τσάφα, «Χορεύοντας με τον Raidel», περιλαμβάνονται στο ομότιτλο CD, που κυκλοφόρησε από την «Protasis». Ηχοι και φωνές, αυθεντικά ακούσματα από το Νησί της Επανάστασης, μα και μουσική συνάντηση δύο κόσμων, της Ελλάδας και της Κούβας, σ' ένα δίσκο που μπορεί να γεννήθηκε για τις ανάγκες της ταινίας, όμως ακούγεται το ίδιο ευχάριστα και αυτοτελώς. Στιγμές συγκίνησης, χαράς, παράπονου, αξιοπρέπειας και αισιοδοξίας... Ο καθημερινός αγώνας για την επιβίωση (η ταινία αναφέρεται στη ζωή της κουβανικής κοινότητας στην Αθήνα) εναλλάσσεται με την ενστικτώδη έκφραση των συναισθημάτων, μέσα από τη μαγευτική μουσική και το χορό.
  • Δύο μουσικά έργα, εξαιρετικά δείγματα εμπνευσμένης δημιουργίας, το «Καρναβάλι των ζώων» του Σεν Σανς και «Ο Πέτρος και ο λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ, περιλαμβάνονται στο δίσκο, που πρόσφατα κυκλοφόρησε από την «Artion Records». Πρόκειται για τη ζωντανή ηχογράφηση της μουσικής παράστασης, που είχε πραγματοποιηθεί το 1992, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την «Καμεράτα» (υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ) και τον αξέχαστο Δημήτρη Χορν να σαγηνεύει μικρούς και μεγάλους στο ρόλο του αφηγητή. Το πασίγνωστο συμφωνικό ποίημα για αφηγητή και ορχήστρα «Ο Πέτρος και ο Λύκος» είναι γραμμένο ειδικά για παιδιά, με στόχο να διδαχτούν τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας. Η επιζητούμενη μύηση επιτυγχάνεται μέσω της γοητείας, που αναδύεται από το συγκεκριμένο έργο, καθώς κάθε χαρακτήρας του εκπροσωπείται από ένα όργανο, αλλά και από ένα συγκεκριμένο μουσικό μοτίβο. Το «Καρναβάλι των ζώων» του αξιαγάπητου «χωρατατζή» Γάλλου μουσουργού είναι ένα πρωτότυπο μουσικό αστείο, που χωρίζεται σε 14 σύντομα μέρη. Καθένα παίρνει το όνομά του από το ζωικό βασίλειο, ενώ ο συνθέτης, με λεπτή ειρωνεία, συστήνει και ένα καινούριο ζώο, τους ...πιανίστες (!).

  • Με γνώση, αγάπη και μεράκι, πολλοί και αξιόλογοι μουσικοί έβαλαν την πινελιά τους στο δίσκο «Ηχοτοπία», που κυκλοφόρησε από την «FM Records». Η «ιστορία» του ξεκίνησε τον Απρίλη του 2000, όταν ο Κώστας Θεοδώρου και ο Theodosii Spassov μπήκαν στο στούντιο, προσκαλώντας πολλούς και αξιόλογους μουσικούς, διαφορετικούς κάθε μέρα, για να ηχογραφήσουν το καινούριο υλικό. Σ' αυτήν τη γοητευτική μουσική συνεργασία, τον προσωπικό τους ήχο κατέθεσαν οι Χ. Γιαζτζιάν (ούτι), Βαγγέλης Πιερακέας (κιθάρες), Νίκος Σιδηροκαστρίτης (ντραμς), Βαγγέλης Καρύπης (κρουστά), Αποστόλης Ανθιμος (ντραμς), Δήμος Δημητριάδης (σαξόφωνο), Μάνος Σαριδάκης (ηλεκτρικό πιάνο), Παντελής Στόικος (τρομπέτα), Βασίλης Κοματάς (κλαρίνο), Κώστας Αναστασιάδης (ντραμς), Νίκος Καρατζάς (βιμπράφωνο). Ολα τα κομμάτια φτιάχτηκαν και ηχογραφήθηκαν ζωντανά, χωρίς διορθώσεις μέσα σε πολύ λίγες μέρες.

Ρ. ΣΟΥΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στων Διακαμένων σας Χειλιών την άκρη» (2020-10-09 00:00:00.0)
Ηχοι και φωνές (2007-04-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-09-27 00:00:00.0)
Δισκογραφικές «διαδρομές» (2003-08-03 00:00:00.0)
Ασματα ταξιδιάρικα (1997-08-24 00:00:00.0)
Μελωδικές προτάσεις (1996-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ