Σάββατο 10 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Θερινή έναρξη αγοραπωλησιών στις υπηρεσίες

Στο ΙΚΑ οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και τις απογευματινές ώρες οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ

Μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσει η παροχή υπηρεσιών από το ΙΚΑ προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού Απασχόλησης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) από τη Θεσσαλονίκη, ενώ αργότερα και η παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, τις απογευματινές ώρες.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χτες ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος στη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία έγινε «ανταλλαγή τεχνογνωσίας, για τη μετεξέλιξη των ευρωπαϊκών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης» με στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Η «προσφορά» αυτή των υπηρεσιών κινείται στα «πλαίσια του συντονισμού του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου και του ΟΓΑ για την αγορά των υπηρεσιών υγείας από τους προμηθευτές υπηρεσιών υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», όπως ανέφερε ο διοικητής του ΙΚΑ. Ετσι λοιπόν υπήρξε η προκαταρκτική συμφωνία του ΙΚΑ με τον ΟΑΕΕ για την προσφορά υπηρεσιών στους 200.000 εν ενεργεία ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ στη Θεσσαλονίκη.

Η Θεσσαλονίκη επιλέχτηκε γιατί, όπως είπε ο Μ. Νεκτάριος, εκεί το ΙΚΑ μπορεί να αντεπεξέλθει αυτή τη στιγμή στην κάλυψη των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ. Στη συνέχεια, σύμφωνα με όσα είπε ο διοικητής, θα γίνει επέκταση, ενώ υπάρχει η κατ' αρχήν σκέψη για την προσφορά υπηρεσιών και στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ τις απογευματινές ώρες.

Ετσι λοιπόν το ΙΚΑ καλείται να καλύψει τις ανάγκες της χώρας στην ΠΦΥ που είναι υποχρέωση του κράτους. Και φορτώνεται με αυτό το βάρος χωρίς καμιά πρόσληψη μόνιμου υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού, όταν το Ιδρυμα έχει «γονατίσει» στην κυριολεξία από τις ελλείψεις.

Χτες ο Μ. Νεκτάριος αναγνώρισε ότι χρειάζονται 40 νέες μονάδες ΠΦΥ για να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί που ετοιμάζονται τώρα. Πρόσθεσε ότι αυτές τις μονάδες μπορούν να τις δημιουργήσουν τα ταμεία μέσα από το συντονισμό τους, ενώ όταν ρωτήθηκε για περισσότερα στοιχεία περιορίστηκε στα πέντε κέντρα υγείας αστικού τύπου που φτιάχνει το υπουργείο Υγείας - στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ομως πριν δυο χρόνια (19.5.2001) ο Μ. Νεκτάριος έλεγε στο συνέδριο της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ, ότι σε περίπτωση που οι μονάδες του ΙΚΑ ενταχθούν στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ) θα χρειαστούν τουλάχιστον 150 νέες μονάδες.

Σε άλλο σημείο ο Μ. Νεκτάριος είπε ότι οικογενειακοί γιατροί θα είναι ιδιώτες, με τους οποίους το ΙΚΑ θα συνάψει συμβάσεις, ενώ οι γιατροί που θα δουλεύουν μέσα στις μονάδες θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων με τους ξένους ειδικούς ήταν η λειτουργία του συστήματος των τηλεφωνικών ραντεβού μέσω του «184».

Το σύστημα έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί σε 95 Μονάδες Υγείας σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χαλκίδα και Κρήτη. Μέχρι στιγμής από την έναρξή του (πιλοτικά σε 4 Μονάδες Υγείας το Μάρτη του 2000) έχουν κλειστεί 9.915.533 ραντεβού. Η Κεντρική Τηλεφωνική Μονάδα Εξυπηρέτησης δέχεται περίπου 65.000 τηλεφωνήματα ημερησίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ