Σάββατο 10 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΑΛΟΠΟΙΙΑ «ΓΙΟΥΛΑ ΑΕ»
Στο δρόμο της «Σίσσερ» με περικοπές προσωπικού

Σε περικοπές του προσωπικού θα προχωρήσει στο εργοστάσιό της στην Αθήνα η υαλουργία «Γιούλα ΑΕ», όπως η ίδια ανακοίνωσε στους 350 εργαζόμενούς της. Ο λόγος που παρουσιάζει η επιχείρηση για τη λήψη αυτής της απόφασης είναι ότι «η αγορά τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται από την πτώση της ζήτησης» λόγω της διεθνούς συγκυρίας και της έντασης του ανταγωνισμού. Ενώ κάνει λόγο και για «συνεχή έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγοράς που δεν ευνοεί τις εξαγωγές και έχει ως αποτέλεσμα τη μη επίτευξη ικανοποιητικών πωλήσεων», που σε συνδυασμό με τα προηγούμενα την οδηγούν στην απόφαση «του περιορισμού της παραγωγής μέσω της παύσης λειτουργίας του Γ΄ Κλιβάνου».

Ομως, όλα τα παραπάνω αποδείχτηκαν προσχήματα για να πείσει τους εργαζόμενους ότι η μείωση του προσωπικού είναι «αναπόφευκτη». Φαίνεται όμως πως επειδή το θέμα πήρε δημοσιότητα, η επιχείρηση, επιδεικνύοντας το τεράστιο υποκριτικό ταλέντο του μεγάλου κεφαλαίου, με δεύτερη ανακοίνωσή της - αυτή τη φορά προς τα ΜΜΕ - διαψεύδει τον εαυτό της. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι «η οικονομική κατάσταση της εταιρίας είναι πολύ καλή» καθώς τα κέρδη προ φόρων «το 2001 ανήλθαν σε 97,5 εκατομμύρια ευρώ και το 2002 σε 105 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9,7%»!!! Μάλιστα, τώρα αντί για περιορισμό της παραγωγής λέει ότι με το κλείσιμο «ενός μικρού κλιβάνου παλαιάς τεχνολογίας (έτσι βαφτίζει τώρα τον Γ΄ Κλίβανο)» μειώνει το κόστος παραγωγής «στηριζόμενη αποκλειστικά σε σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας 105.000 τόνων έναντι 75.000 το 1999 και καθίσταται ιδιαίτερα ανταγωνιστική στην αγορά της υάλινης συσκευασίας». Παρ' όλα αυτά επιμένει στη μείωση του προσωπικού, έχοντας μάλιστα το θράσος να λέει: «Αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά των εργαζομένων στην εξέλιξη της εταιρίας προσφέρει προς αυτούς ένα πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης...»!!! Δηλαδή, αν τους αναγνώριζε την προσφορά τους τι θα έκανε;

Η στάση της εταιρίας προκαλεί προβληματισμό στους εργαζόμενους, αφού η περίπτωσή της θυμίζει αυτής της ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ, που αφού σε διάστημα τριών ετών απέλυσε 350 εργάτριες τελικά έκλεισε πετώντας στο δρόμο ακόμα 500 εργάτριες. Η ανησυχία γίνεται εντονότερη, ύστερα από πληροφορίες ότι ο εργοδότης της «ΓΙΟΥΛΑ ΑΕ» έχει ήδη αγοράσει 2 εργοστάσια στη Βουλγαρία και ένα στη Σερβία, προκειμένου να μεταφέρει σταδιακά την παραγωγή του σε χώρες με χαμηλότερο κόστος εργασίας. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση παρουσίαζε όλα τα προηγούμενα χρόνια κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων, με την πλουσιοπάροχη επιδότησή της και από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν την επόμενη βδομάδα συνέλευση για να καθορίσουν τη στάση τους. Σε δήλωσή του ο Θεόδωρος Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της εταιρίας «τελεσίγραφο προς τους εργαζόμενους, με το οποίο η εργοδοσία της "ΓΙΟΥΛΑ ΑΕ" αποφάσισε το κλείσιμο τμήματος του εργοστασίου και τις απολύσεις πολλών δεκάδων εργαζομένων, ξεκινώντας από "εθελούσιες" παραιτήσεις». Το στέλεχος του ΠΑΜΕ κάλεσε τους εργαζόμενους «να συσπειρωθούν στο Σωματείο τους, να εμποδίσουν και να χαλάσουν με τον αγώνα τους τα σχέδια της εργοδοσίας. Να απορρίψουν αυτήν την πολιτική και τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκφραστές της».

«Το ΠΑΜΕ», κατέληξε ο Θ. Κούτρας, «καλεί την εργατική τάξη της χώρας μας να εκφράσει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους της "ΓΙΟΥΛΑ ΑΕ"».

Με ανακοίνωσή της η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ εκφράζει την ολόπλευρη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους της «Γιούλα». Και σημειώνει: «Χτες οι εργαζόμενοι στη "Σίσσερ", σήμερα στη "Γιούλα" αύριο σε δεκάδες άλλες βιομηχανίες. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Τώρα είναι η στιγμή οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα, να οργανώσουν την πάλη και την αλληλεγγύη τους. Στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ να χαράξουν τη δική τους νέα πορεία ενισχύοντας τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική που με το ένα χέρι απολύει εργάτες και με το άλλο γεμίζει τις τσέπες των βιομηχάνων με κίνητρα και επιδοτήσεις. Να αλλάξουν τον πολιτικό συσχετισμό δυναμώνοντας το ΚΚΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλατύ και σχεδιασμένο άνοιγμα (2005-03-04 00:00:00.0)
Με 12 ευρώ τη μέρα! (2003-07-23 00:00:00.0)
Εγιναν μια διαδήλωση (2003-06-06 00:00:00.0)
Με τους αγώνες μας να αποκρούσουμε τις απολύσεις (2003-05-17 00:00:00.0)
Ανεργία και απολύσεις δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης (2003-05-09 00:00:00.0)
Μονόδρομος η σύγκρουση μ' αυτήν την πολιτική (2003-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ