Τρίτη 13 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Μην παραιτείστε»

Αποδέκτης μιας βαθιάς και πολύπλευρης ανησυχίας των ίδιων των εργατριών για τη δουλιά που χάνουν μετά από τόσα χρόνια, για τα προβλήματα με τα δάνεια, για τα παιδιά τους, αλλά και για τον αγώνα που θα συνεχίσουν να δίνουν με «αξιοπρέπεια», όπως επισήμαναν αρκετές, έγινε στη διάρκεια της επίσκεψης στο εργοστάσιο η Αλ. Παπαρήγα. Παρά την απαγόρευση της εργοδοσίας, που ακόμα και χτες δεν επέτρεψε ούτε σε δημοσιογράφους να μπουν στο εργοστάσιο, οι εργάτριες κάλεσαν την Αλ. Παπαρήγα να μπει μέσα και να κουβεντιάσουν εκεί δίπλα στις μηχανές που δουλεύουν 20 και 25 χρόνια.

«Δεν το περίμενε κανείς να κλείσει το εργοστάσιο, μπορεί να το υποπτευόμαστε, λέγαμε ότι θα γίνουν κι άλλες απολύσεις, αλλά ποτέ αυτό που ανακοινώθηκε», ήταν η φράση που ειπώθηκε πολλές φορές. Κι όσο περνούσε η ώρα ξεδιπλωνόταν η έντονη ανησυχία τους: «Δεν ξέρω τι να κάνω. Είμαι 52 χρονών, πώς θα καταφέρω να πάρω σύνταξη» είπε η μια. «Μας λέει ο υπουργός ότι φταίμε γιατί δεν κάναμε τόσα χρόνια άλλη δουλιά, μας δουλεύει, εργάτριες είμαστε», συμπληρώνει η άλλη.

Υπάρχει όμως και το άμεσο μέλλον και εκεί ακόμα πιο χαρακτηριστικά κατέθεσαν το τεράστιο πρόβλημα που ξέρουν ότι θα αντιμετωπίσουν: «Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα τι γίνεται και γελάμε από αμηχανία, αλλά από το Σεπτέμβρη θα αρχίσουν τα δύσκολα», λέει μία εργάτρια, για να αρχίσει ένα μπαράζ προβλημάτων από όλες: «Δε θα έχω να πληρώσω το δάνειο», «Σήμερα απολύσανε και την κόρη μου και δεν ξέρω τι θα γίνει σπίτι», «Μπορεί να σταματήσω τις σπουδές του παιδιού μου, δε θα μπορώ πλέον ούτε χαρτζιλίκι να του δώσω, όχι το νοίκι», «Κι εγώ που τη σπούδασα χημικό, έχει τόσο καιρό που ψάχνει για δουλιά».

Η λέξη «αποζημίωση», που ακούγεται λίγο αργότερα σε κάποια στιγμή από μία εργάτρια, δυναμιτίζει την κουβέντα. «Δεν αξίζει να ασχοληθούμε ούτε λεπτό με την αποζημίωση και τα 30 μεροκάματα που θα δώσουν, έχουμε και μια αξιοπρέπεια και πρέπει να παλέψουμε γι' αυτή», φωνάζει μία εργάτρια και στηρίζεται χαρακτηριστικά πάνω στη ραπτομηχανή. Ειρωνικά η διπλανή της συμπληρώνει «θα κάνουμε επενδύσεις στο χρηματιστήριο με τα λεφτά που θα πάρουμε» και μία άλλη «το τελευταίο που θα δεχτούμε είναι η μοιρολατρία, όσο μπορούμε θα αγωνιστούμε».

«Μην παραιτείστε», απαντάει ξεκάθαρα η Αλέκα Παπαρήγα, «θα κλείσουν κι άλλα εργοστάσια μετά από εσάς, γι' αυτό ο αγώνας σας πρέπει να στηριχτεί από όλο τον κλάδο, ο οποίος πρέπει να ξεσηκωθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ