Τρίτη 13 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οραμα - εφιάλτης!

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΩΝ και των κάθε είδους υπηρετών τους - ανεξαρτήτως αν κυκλοφορούν με τη μάσκα του «σοσιαλιστή» ή του «συντηρητικού», του «δεξιού» ή του «αριστερού» - δεν μπορεί παρά να είναι για τα πλατιά λαϊκά στρώματα των εργαζομένων (μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων κλπ.) ο χειρότερος εφιάλτης. Τη σκληρή πραγματικότητα για το μέγεθος της κερδοσκοπικής ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, όπως την τεκμηρίωσαν οι θεμελιωτές του επιστημονικού σοσιαλισμού (Μαρξ - Ενγκελς), τη βιώνουν εδώ και δεκαετίες, καθημερινά, οι εργαζόμενοι και εκμεταλλευόμενοι λαοί σε όλα τα πλάτη και μήκη της Γης.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ της κερδοσκοπικής ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου - δηλαδή μέχρι πού είναι ικανοί να φτάσουν οι κεφαλαιοκράτες και τα «τσιράκια» τους, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους - ο Καρλ Μαρξ παρατηρούσε στον 1ο τόμο του έργου του «Το Κεφάλαιο», μεταξύ άλλων και τα εξής: «Με το ανάλογο κέρδος το κεφάλαιο γίνεται θαρραλέο. Με 10% γίνεται σίγουρο και μπορεί να ριχτεί παντού. Με 20% ζωηρεύει. Με 50% γίνεται θετικά παράτολμο. Με 100% ποδοπατάει κάθε ανθρώπινο νόμο. Με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που δε ριψοκινδυνεύει να το κάνει ακόμα και με τον κίνδυνο της καρμανιόλας».

ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ, για το μέγεθος των εγκλημάτων που είναι δυνατό να διαπράξει το μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη του, τη βεβαιώνουν καθημερινά με τις πράξεις τους οι διοικήσεις των πολυεθνικών και γενικότερα οι ανά τη Γη κεφαλαιοκράτες με τη βοήθεια - εννοείται - των κυβερνήσεων που υπηρετούν πιστά τα συμφέροντά τους. Βιώνουν και όσα είπε, με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο Lothar Brucher, μέλος του ΔΣ Schiesser Palco. Ο εν λόγω κύριος, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της πολυεθνικής ΠΑΛΚΟ (που αποφάσισε ξαφνικά να κλείσει το εργοστάσιο στην Αθήνα και να μεταφέρει τις δραστηριότητές του στη Βουλγαρία, πετώντας στο δρόμο 500 γυναίκες) και σκιαγραφώντας το «όραμα» των πολυεθνικών, δήλωσε κυνικά: «Στην Ευρώπη, ο χρόνος εργασίας είναι το πολύ 40 ώρες εβδομαδιαίως, ενώ στην Κίνα οι νέες κοπέλες εργάζονται χωρίς ωράριο, από τις 7 το πρωί έως τις 9,45 το βράδυ»!

ΣΤΟΝ κ. LOTHAR BRUCHER της πολυεθνικής Schiesser Palco και σε κάθε όμοιό του ή υπερασπιστή των απόψεων των συμφερόντων των πολυεθνικών (είτε είναι επιχειρηματίες ή κυβερνητικά στελέχη με «αριστερό» ή «δεξιό» μανδύα»), που έχουν βαλθεί να γυρίσουν την Ευρώπη και ολόκληρο τον πλανήτη Γη στην εποχή του εργασιακού μεσαίωνα, μια απάντηση αρμόζει: Καμιά ανοχή στα «αφεντικά» των πολυεθνικών και όλους εκείνους που έχουν ταχθεί να υπηρετούν - ανοιχτά ή συγκαλυμμένα - τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, γιατί συχνά η ανοχή μας κάνει τους ανεγκέφαλους να μοιάζουν έξυπνοι και σοφοί. Απέναντι στην «ιερά συμμαχία» των κυβερνήσεων και των πολυεθνικών που οραματίζονται την πλήρη κατάργηση των εργατικών λαϊκών κατακτήσεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων, οι εργαζόμενοι και γενικά οι εκμεταλλευόμενοι μπορούν και πρέπει να αναπτύξουν το δικό τους μέτωπο πάλης. Αγώνας, αγώνας και πάλι αγώνας, για ένα καλύτερο αύριο με την ανατροπή αυτού του απάνθρωπου συστήματος, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ