Τρίτη 13 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΝΟΦΥΤΑ - ΘΗΒΑ
Ανεξέλεγκτοι οι βιομήχανοι

Η συνεχής θεσμοθέτηση μέτρων υπέρ των βιομηχανιών και του μεγάλου κεφαλαίου από την κυβέρνηση, στο όνομα της αύξησης της «ανταγωνιστικότητας», εντείνει την εργοδοτική ασυδοσία σε βάρος των εργαζομένων. Η αυθαίρετη παρακράτηση ή η καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων κάτω από την εργοδοτική απειλή «η επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα», είναι σύνηθες φαινόμενο.

Στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων - Θηβών, το φαινόμενο αυτό βρίσκεται σε έξαρση. Επιχειρήσεις όπως η «ΚΡΙΣΠΑΝ και ΒΙΟΠΛΑΣΤ ΑΕ» του βιομήχανου Χρήστου Παναγιωτόπουλου (ο οποίος εφαρμόζει την ίδια τακτική και στα εργοστάσια της Αθήνας και της Κρήτης), η «ΕΧΤΡΑ ΑΕ», η καπνοβιομηχανία «Θ.Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΕ», η «CURVA DOORS» και η «ΤΕΞΤΙΛΙΑ ΑΕ» καθυστερούν σε μόνιμη βάση την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών. Στην τελευταία ο ιδιοκτήτης της, βιομήχανος Βασιλειάδης, αφού της έβαλε «λουκέτο», δεν κατέβαλε στους περίπου 70 εργαζομένους τις αναδρομικές οφειλόμενες αποδοχές, παρότι είχε δεσμευτεί σε τριμερή συνάντηση που έγινε στις 16 Γενάρη 2003.

Για τον ιδιοκτήτη της «ΚΡΙΣΠΑΝ & ΒΙΟΠΛΑΣΤ ΑΕ», όπως δήλωσε στο «Ρ» ο Στέλιος Χρυσάντζας, πρόεδρος του σωματείου, εξακολουθεί να καθυστερεί τις πληρωμές, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις του, αλλά και τις μηνύσεις που του έχουν υποβληθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας. Η καπνοβιομηχανία «Θ.Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΕ», όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση του ΣΕΠΕ (το τμήμα Θηβών), δεν κατέβαλε δεδουλευμένες αποδοχές στους εργαζόμενους παρότι η Επιθεώρηση Εργασίας είχε διενεργήσει τέσσερις ελέγχους στο διάστημα 9-12-2002 με 28-3-2003, μετά από μεμονωμένες καταγγελίες εργαζομένων. Από την ίδια έκθεση διαπιστώνεται ότι η «COURVAS DOORS» καταβάλλει τις δεδουλευμένες αποδοχές στους εργαζόμενους με καθυστέρηση. Το ίδιο συμβαίνει και με την «ΕΧΤΡΑ ΑΕ».

Τέλος, ένα συμπέρασμα που προκύπτει από την προαναφερόμενη έκθεση είναι ότι η κυβερνητική πολιτική έχει αποδυναμώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε ό,τι αφορά το προσωπικό που διαθέτουν και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν. Στην περίπτωση της βιομηχανικής περιοχής Θηβών - Οινοφύτων, κατόπιν απαίτησης του τοπικού Συνδέσμου Βιομηχάνων, «κατακρεούργησε» το όποιο ελεγκτικό τους έργο, κλείνοντας το βασικό γραφείο του Σχηματαρίου και μεταφέροντας την αρμοδιότητά του στη Θήβα και στη Λιβαδειά και αποδυναμώνοντάς το από ανθρώπινο προσωπικό. Ετσι, στην περιοχή Σχηματαρίου - Οινοφύτων οι πάνω από 2.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Σχηματαρίου - Οινοφύτων (κυρίως μεσαίου και μεγάλου μεγέθους) δρουν ανεξέλεγκτα και ασύδοτα. Γι' αυτό και τα πολλά εργατικά ατυχήματα (αρκετά θανατηφόρα) που ορισμένα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλά τα περισσότερα δεν αποκαλύπτονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ