Τρίτη 13 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ STAGE ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ομηρία και προεκλογική ψηφοθηρία

Αρχισαν υποσχέσεις πριν τις προσλήψεις για τη μονιμοποίηση

Αγριες διαστάσεις παίρνει η ομηρία και η προεκλογική ψηφοθηρία σε βάρος των 5.000 εκτάκτων που θα προσληφθούν στο χώρο της Υγείας. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την ανάγκη για δουλιά και προωθεί τα σχέδια εκείνα που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και ελαστικοποιούν την εργασία.

Μάλιστα, πριν καν η διοίκηση του ΟΑΕΔ ανακοινώσει τις προθεσμίες και προϋποθέσεις του προγράμματος, στα πλαίσια του STAGE, για την πρόσληψη 5.000 ανέργων στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τις θεραπευτικές μονάδες και το ΕΚΑΒ με 18μηνες συμβάσεις, η κυβέρνηση ξεκίνησε άγριο ψηφοθηρικό παιχνίδι σε βάρος των ανέργων, τάζοντας ότι θα μονιμοποιήσει κάποιους από τους 5.000.

Τις υποσχέσεις αυτές, επανέλαβε ο Θ. Σαρρής, διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Φλωρίδη, στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας και της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επιχειρώντας να επιδείξει κινητικότητα για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των υγειονομικών, τη στιγμή μάλιστα που οι κενές θέσεις στα νοσοκομεία, μόνο για τον κλάδο των νοσηλευτών, είναι, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, 15.000!

Πίσω από τις διάφορες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την «απόκτηση εργασιακής εμπειρίας», που εξελίσσονται με τη συναίνεση των συμβιβασμένων ηγεσιών σε ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕΔΗΝ, επιχειρείται να κουκουλωθεί ότι τέτοια προγράμματα δε λύνουν κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα αποτελούν φορείς ενίσχυσης των νέων εργασιακών σχέσεων, της λεγόμενης διά βίου εκπαίδευσης και εργασίας στα πλαίσια της ευελιξίας της εργασίας.

Ετσι, οι 5.000 άνεργοι θα προσληφθούν για 18 μήνες, χωρίς καμία εγγύηση συνέχισης της εργασίας τους, και θα αμείβονται από τον ΟΑΕΔ με 25 ευρώ μεικτά ημερησίως (550 ευρώ το μήνα) οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ και με 21 ευρώ μεικτά (462 ευρώ μηνιαίως) οι διπλωματούχοι των ΙΕΚ και οι απόφοιτοι των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων και σχολών του ΟΑΕΔ! Στη σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ δε διευκρινίζεται το καθεστώς ασφάλισης και το πιθανότερο είναι ότι, όπως και σε προηγούμενα STAGE, δεν υπάρχει.

Οι θέσεις, αφορούν κυρίως νοσηλευτές, παραϊατρικά επαγγέλματα, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, τεχνολόγους και χειριστές ιατρικών εργαστηρίων, βοηθούς φαρμακείου, ακτινολόγους, πληρώματα ασθενοφόρων κ.ά. Αλλά και ειδικότητες πληροφορικής, ηλεκτρολόγων, λογιστών και υπαλλήλων λογιστηρίου, συντηρητών κτιρίων, ελαιοχρωματιστών, μαγείρων, τηλεφωνητών κλπ. Οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα θα γίνονται από 19.5.2003 έως 6.6.2003 στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Απαιτείται κλιμάκωση
των αγώνων

Ο εμπαιγμός, βέβαια, σε βάρος των υγειονομικών δεν αφορά μόνο στο αίτημά τους για προσλήψεις. Ετσι, ο διευθυντής του γραφείου του Γ. Φλωρίδη ανέφερε στη συνάντηση που είχε μαζί τους χτες ότι η κυβέρνηση διατίθεται να δώσει στους υγειονομικούς το επίδομα των 176 ευρώ που διεκδικούν, με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί το νοσοκομειακό επίδομα στα επίπεδα που ήταν πριν υπογραφεί συλλογική σύμβαση! Που σημαίνει στην πράξη αύξηση της τάξεως των 45 ευρώ περίπου.

Τα περιθώρια γι' αυτόν τον εμπαιγμό δίνει και η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, προβάλλοντας διεκδικήσεις που εντάσσονται στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής και οδηγεί τον κλάδο σε κινητοποιήσεις που περιορίζουν το διεκδικητικό πλαίσιο, απογοητεύουν και αποπροσανατολίζουν τους υγειονομικούς.

Ετσι, η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (ΑΣΥ) καλεί τους υγειονομικούς να καταδικάσουν τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ, να απαιτήσουν κλιμάκωση των αγώνων με αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους και στην ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στα εργασιακά δικαιώματα και σε όλα τα επίπεδα.

Να απαιτήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πραγματικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με κατάργηση του ιδιωτικού τομέα και κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ