Τετάρτη 14 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
Υποβοηθά τη λειτουργία των σχέσεων διαπλοκής!

Μόνο το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής υπέρ του νομοσχεδίου του υπουργείου Τύπου, που προωθεί «στενό» έλεγχο στο χώρο των ΜΜΕ, προκειμένου να λειτουργήσουν οι σχέσεις της διαπλοκής, υπονομεύοντας ακόμα και θεσμούς που η ίδια η κυβέρνηση υποστήριξε, όπως το ΕΡΣ.

Ασφυξία

«Ατυπο σύνδρομο επικοινωνιακής ασφυξίας» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, σημειώνοντας ότι το νομοθέτημα «ρυθμίζει σαρωτικά μια σειρά ζητήματα», ενώ με τη «δημιουργία ινστιτούτου παρακολούθησης του δικαίου στα ΜΜΕ» στην ουσία «μεταφέρει τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ στον υπουργό». «Θα γνωμοδοτεί το υπό τον υπουργό ινστιτούτο Τύπου για αποφάσεις ελέγχου της διαφάνειας και χορήγησης αδειών. Γιατί;», αναρωτήθηκε ρητορικά η βουλευτής του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας τη ρύθμιση που έπεται της δημιουργίας της «ανεξάρτητης αρχής» του ΕΣΡ «αναγωγή της υποκρισίας σε δεύτερο βαθμό», αφού πρόκειται για «νομοσχέδιο που της αφαιρεί μια σειρά από αρμοδιότητες». Μάλιστα ως ενδεικτικό ανέφερε το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τύπου «δεν εξέλαβε κανένα μέρος των παρατηρήσεων του ΕΣΡ στο νομοσχέδιο».

Ειδική αναφορά έκανε η βουλευτής του ΚΚΕ στο θέμα των ραδιοφώνων, τονίζοντας πως «αφέθηκε μια αγορά ελεύθερη και ιδιωτικοποιημένη» και τώρα «προσπαθείτε να ρυθμίσετε τα συμφέροντα όπως νομίζει η εξουσία», όντας «στη διαπλεκόμενη Ελλάδα περί την επικοινωνία». Παράλληλα η Λιάνα Κανέλλη αναρωτήθηκε «ποιος θα εποπτεύει; Οταν θέλετε προσωπικές μετοχές για να ξέρετε ποια συμφέροντα είναι πίσω από κάθε μέσο, δημιουργείτε τις συνθήκες που θα καταστήσουν το ΕΡΣ παντελώς ανίκανο να ελέγξει τα συμφέροντα που εκπροσωπούνται». Επίσης, σημείωσε ότι «γίνονται αποδεκτές μετακινήσεις τμήματος του κεφαλαίου» και, για τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, τόνισε αναφορικά με τους επαρχιακούς σταθμούς πως «βάζουμε τα μεγάλα ψάρια να φάνε τα μικρά, επειδή λειτούργησε η αγορά χωρίς έλεγχο», την ίδια ώρα που «ελαστικοποιείται η νομοθεσία για τον βασικό μέτοχο».

Τέλος, όσον αφορά το «πακέτο» των άρθρων που ρυθμίζει τα θέματα των γραφείων Τύπου του Εξωτερικού, η Λιάνα Κανέλλη επισήμανε ότι «καλύπτει ρουσφετολογικές ανάγκες», ενώ «θα έχουμε αξιωματούχους δημόσιων σχέσεων», με στόχο «προσέλκυση κεφαλαίων υπό την ένδυση της εξωτερικής πολιτικής».

Μαύρο - άσπρο

Την απόσυρση των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου 22 του νομοσχεδίου που αφορούν τις τεχνικές γνωμοδότησης για τις ραδιοφωνικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, ανακοίνωσε ο Χρήστος Πρωτόπαππας, πριν την έναρξη της συζήτησης, σημειώνοντας ότι θα τις επαναφέρει σύντομα σε άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου. Σχολίασε μάλιστα πως «εάν προσφύγουν ορισμένοι σταθμοί στα ευρωπαϊκά όργανα του ανταγωνισμού, θα έχουμε πρόβλημα με την οποιαδήποτε απαγόρευση». Οσον αφορά την ουσία του νομοσχεδίου, ο υπουργός Τύπου επιχείρησε να παρουσιάσει «το μαύρο - άσπρο», λέγοντας πως «σε πάρα πολλά θέματα, τις υποδομές του ΕΡΣ τις ενισχύουμε», ενώ «διευρύνονται οι αρμοδιότητές του» και «καθιερώνεται ότι οι μεταβιβάσεις των μετοχών των εφημερίδων γίνονται με έλεγχο του πόθεν έσχες». Οσον αφορά το Ινστιτούτο για το δίκαιο των ΜΜΕ, υποστήριξε ότι αφορά την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Α. Παπαληγούρας, σημειώνοντας ότι οι διατάξεις που αφορούν το μέλλον των επαρχιακών σταθμών υπονομεύουν την πολυφωνία, ενώ κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο αγορητής του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προέκταση» του προσανατολισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (2017-10-24 00:00:00.0)
Παραμένει μεγάλη «τρύπα» στο θέμα της ονομαστικοποίησης των μετοχών (2005-01-14 00:00:00.0)
Δεν επιθυμεί η κυβέρνηση την αναβάθμισή του (2001-01-19 00:00:00.0)
Πρόστιμα για τις έμμεσες διαφημίσεις (2000-09-15 00:00:00.0)
Πρόσχημα για ένταση της αστυνομοκρατίας οι Ολυμπιακοί Αγώνες (2000-06-15 00:00:00.0)
Προσφυγή στο ΣτΕ για το ΕΣΡ (1999-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ