Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΟΒΑΡΟ ΟΞΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Η πρώτη υποψία αποκάλυψε χρόνιες αδυναμίες

Την εκπαίδευση κατά μικρές ομάδες για την αντιμετώπιση με ασφάλεια πιθανών κρουσμάτων έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

Εργαζόμενη με μάσκα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Eurokinissi

Εργαζόμενη με μάσκα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
Η δήλωση του πρώτου ύποπτου κρούσματος για Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ) - πέρα από την ανάδειξη των σοβαρών επιπτώσεων από τη μη ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) - αποκάλυψε και την αδυναμία της οργάνωσης των υπαρχουσών δημόσιων μονάδων υγείας για την αντιμετώπιση των περιστατικών, όταν αυτά φτάσουν στα δημόσια νοσοκομεία. Μείζον ζήτημα στο επίπεδο των νοσοκομείων - πέρα από τις ελλείψεις στην υποδομή - αναδεικνύεται η ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν το περιστατικό με ασφάλεια για τους ίδιους, αλλά και να αποκλείσουν τη διασπορά του ιού.

Την αδυναμία αυτή πιστοποιεί άλλωστε και το γεγονός ότι σήμερα -εκπρόθεσμα βέβαια - ο πρόεδρος του Α' Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Λ. Λιαρόπουλος καλεί τις επιτροπές λοιμώξεων των 16 νοσοκομείων για να δώσει οδηγίες για την ενημέρωση κυρίως του νοσηλευτικού προσωπικού.

Την εκπαίδευση κατά μικρές ομάδες - καθώς και τη λήψη άμεσων μέτρων - αρχίζουν να διεκδικούν με αγωνιστικό τρόπο οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στα νοσοκομεία. Ετσι χτες το πρωί στον «Ευαγγελισμό» έγινε συγκέντρωση των εργαζομένων και των γιατρών, με πρωτοβουλία του σωματείου και της πενταμελούς των γιατρών της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά, ενώ ακολούθησε παράσταση στο διοικητή του νοσοκομείου Π. Αλεξόπουλο.

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό»
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό»
Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι ζήτησαν από το διοικητή να οργανώσει άσκηση ετοιμότητας -που το δέχτηκε- ώστε να γίνεται ασφαλής διακομιδή του περιστατικού στους θαλάμους αρνητικής πίεσης. Αυτή τη στιγμή ο «Ευαγγελισμός» διαθέτει δύο θαλάμους, ενώ πρόκειται να αποκτήσει και άλλους δυο μέχρι το τέλος του μήνα. Οταν όμως τέθηκε το θέμα της ενίσχυσης με καινούριο προσωπικό ο διοικητής παρέπεμψε στους 5.000 που θα προσλάβει το υπουργείο Υγείας με τη 18μηνη θητεία!

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων και των γιατρών στην ενημέρωση που έκανε λίγο αργότερα η Επιτροπή Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων του «Ευαγγελισμού». Κεντρικό ζήτημα που αναδείχτηκε είναι η πρόληψη πριν το περιστατικό φτάσει στο νοσοκομείο, όσο και η ανεπάρκεια των μέτρων κατά τη διακίνηση στο νοσοκομείο. Μάλιστα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι δε λειτουργούν στα νοσοκομεία Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας.

Επιχείρηση εξωραϊσμού

Την εικόνα αυτή επιχείρησαν να ανατρέψουν χτες τόσο ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, όσο και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας.

Ο Κ. Στεφανής υπερασπίστηκε τις επιλογές της κυβέρνησης με συγκρίσεις των μέτρων στη χώρα μας με άλλες χώρες, ενώ ταυτόχρονα έκανε έκκληση στα ΜΜΕ να επιδείξουν ψυχραιμία καθώς, όπως είπε υποθετικά, αν υπάρξουν τρία ή τέσσερα περιστατικά, φανταστείτε σε πόσο δύσκολη θέση θα βρεθούμε.

Ανθρωπο που ήρθε από άλλο πλανήτη έδειξε ο Χρ. Πρωτόπαππας δηλώνοντας κατηγορηματικά: «Ναι, έχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Θα έλεγα μάλιστα ότι, για πρώτη φορά, στη χώρα μας, τόσο έγκαιρα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα».

Με βάση τα δεδομένα της διάγνωσης του ύποπτου κρούσματος διατυπώθηκαν σχόλια για εσπευσμένη δήλωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με αποτέλεσμα να προκληθεί «αδικαιολόγητος πανικός».

Ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής αιτιολόγησε την εσπευσμένη ανακοίνωση του ύποπτου κρούσματος -τα μεσάνυχτα της Δευτέρας-λέγοντας: «Αν δε δηλώναμε αυτό το ύποπτο κρούσμα ή στη χειρότερη περίπτωση αν αυτό το κρούσμα δεν είχε πέσει στην αντίληψή μας, θα γινόμαστε η δεύτερη Κίνα». «Πρέπει, πρόσθεσε, να ενημερώνουμε τους πάντες για τα πάντα, σε αυτή την επιδημία, αλλιώς θα μπούμε στη μαύρη λίστα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τις χώρες οι οποίες αποκρύπτουν την πραγματικότητα».

«Το βέβαιον είναι ότι καμία χώρα δεν μπορεί να προστατευτεί απόλυτα υγειονομικά από την είσοδο αυτού ή άλλου ιού, όσα μέτρα κι αν λάβει, όσο αυστηρά κι αν είναι αυτά, καθώς ο χρόνος επώασης του ιού είναι περίπου δέκα ημέρες», είπε σε άλλο σημείο ο Κ. Στεφανής.

Και σε αυτό το πνεύμα ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι στα μέχρι τώρα μέτρα -με το ερωτηματολόγιο στα αεροδρόμια- προστίθεται και η δήλωση διαμονής μετά το ταξίδι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ