Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Επανεμφάνιση» επιδημίας σε Σιγκαπούρη και Ταϊβάν...

ΠΕΚΙΝΟ - ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ - ΤΑΪΠΕΪ.-

Τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες, στη Σιγκαπούρη, δεν είχε αναφερθεί ούτε ένα κρούσμα. Χτες, όμως, η κατάσταση άλλαξε δραματικά. Είκοσι επτά νέα κρούσματα (με όλα τα γνωστά συμπτώματα του συνδρόμου) εκδηλώθηκαν (άγνωστο πώς) στο Ιδρυμα Ψυχικής Υγείας της χώρας, με αποτέλεσμα την άμεση υποβολή των υπόπτων σε εξετάσεις και την επιβολή καθεστώτος υγειονομικής απομόνωσης στους 1.800 ασθενείς και τους 1.600 εργαζόμενους του Ιδρύματος! Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές της Σιγκαπούρης εξέφρασαν έντονους φόβους για την εκδήλωση μιας νέας επιδημίας...

Παρόμοια κατάσταση έζησε προ ημερών και η Ταϊβάν. Στα τέλη της περασμένης βδομάδας, είχαμε εμφάνιση νέων κρουσμάτων στο νότιο τμήμα της χώρας. Επιπλέον, η ολιγωρία μέρους του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού και διοίκησης του νοσοκομείου «Χόπινγκ» στην πρωτεύουσα Ταϊπέι μοιάζει να εξηγεί και εκεί την πρόσφατη νέα διασπορά κορονο-ιών που προκαλούν το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο.

Αυτές οι εξελίξεις έκαναν τις αρχές της Ταϊβάν να αναθεωρήσουν την πολιτική τους έναντι του συνδρόμου, λαμβάνοντας νέα αυστηρότερα μέτρα, όπως την επιβολή καραντίνας σε μεγάλους αριθμούς ατόμων, κατ' οίκον έρευνες σε υπόπτους ασθενείς και τα συγγενικά τους πρόσωπα και επιβολή υψηλότατων προστίμων, όπως 173 δολάρια σε όσους αρνούνται να φορέσουν χειρουργική μάσκα και 8.600 δολάρια σε όσους παραβιάσουν το καθεστώς καραντίνας ή του κατ' οίκον περιορισμού!

Η Κίνα σε επιφυλακή...

Η επανεμφάνιση του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου στις παραπάνω δύο χώρες είναι ενδεχομένως χαρακτηριστική. Η παραμικρή ολιγωρία των αρμόδιων αρχών μπορεί να προκαλέσει επανεμφάνιση της επιδημίας. Αντίθετα, η αδιάλειπτη εφαρμογή των προσηκόντων υγειονομικών κανονισμών και η συνεχής επαγρύπνηση (όπως στην περίπτωση του Βιετνάμ, που εδώ και βδομάδες δεν έχει ανακοινώσει νέα κρούσματα!) φέρουν αισθητά αποτελέσματα...

Ολα αυτά η Κίνα μοιάζει να τα παρακολουθεί στενά, καθώς και εκεί τις τελευταίες μέρες εμφανίζεται αισθητή μείωση σε θύματα και κρούσματα του συνδρόμου. Χτες, για παράδειγμα (όπως συμβαίνει εδώ και μερικές μέρες), αναφέρθηκαν στην Κίνα πέντε θάνατοι και 39 κρούσματα... Κάποιοι, όπως εκπρόσωποι ερευνητών στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, αναθάρρησαν, εκφράζοντας ελπίδες για δραστική μείωση των κρουσμάτων SARS μέχρι τον προσεχή Ιούνιο - Ιούλιο και ίσως πλήρη εξάλειψή του μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο...

Εντούτοις, η ηγεσία της χώρας μοιάζει επιφυλακτικότερη, καθώς χτες το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «XINHUA» μετέδιδε πως εξετάζεται αναθεώρηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνατότητες των υγειονομικών και άλλων αρμόδιων αρχών, αναφορικά με τη λήψη έκτακτων ειδικών μέτρα σε περιπτώσεις επιδημιών, μεταδοτικών λοιμώξεων κλπ... Το ίδιο επιφυλακτικοί μοιάζουν και αξιωματούχοι και αποστολές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που βρίσκονται σε τρεις τουλάχιστον περιοχές της σινικής περιφέρειας. Παρά τη σταδιακή ύφεση στον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων στην ηπειρωτική Κίνα, επισημαίνουν σχεδόν καθημερινά πως είναι πρόωρη κάθε εκτίμηση περί «καθοδικής πορείας» του συνδρόμου στη χώρα, με βασικό επιχείρημα την ανεπάρκεια ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού και υλικοτεχνικής νοσηλευτικής υποδομής στις φτωχές αγροτικές επαρχίες.

Το πλήγμα στον τουρισμό...

Το σύνδρομο SARS σε συνδυασμό με την - εδώ και καιρό... - διεθνή οικονομική ύφεση προκαλούν και θα προκαλέσουν σοβαρά πλήγματα στην τουριστική βιομηχανία διεθνώς και ιδιαίτερα στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού. Επιπλέον δεν αποκλείεται να προκαλέσουν τις απολύσεις 5.000.000 εργαζομένων, που εργάζονται σε κάθε πτυχή της τουριστικής και ταξιδιωτικής βιομηχανίας (αεροπορικές εταιρίες, ξενοδοχεία, τουριστικά πρακτορεία κλπ.). Σ' αυτήν την εκτίμηση - πρόβλεψη, προέβησαν χτες αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ.

«Αυτό σημαίνει περικοπή μίας ανά επτά θέσεων εργασίας σε τουριστικές και ταξιδιωτικές επιχειρήσεις πολλών χωρών της υφηλίου απ' το 2001... Το χειρότερο είναι πως δε διαφαίνεται φως στην κατάσταση», δήλωνε στη Γενεύη ο Ντερκ Μπελό, εμπειρογνώμονας του ΙLΟ... Ο ίδιος σημείωσε πως η τουριστική και ταξιδιωτική βιομηχανία αποτελούν περίπου το 4% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος και το 3% των εργαζομένων διεθνώς.

Αλλες εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου αναφορικά με το σύνδρομο αναφέρουν:

- Δεν έπεσε θύμα του συνδρόμου στην Κύπρο οικιακή βοηθός απ' τις Φιλιππίνες, ανακοίνωσαν οι κυπριακές αρχές, καλώντας παράλληλα σε επαγρύπνηση για τυχόν συμπτώματα της νόσου στους επιβάτες της πτήσης 105 από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (όπου επέβαινε και η τουριστική συνοδός που νοσηλεύεται στο «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο των Αθηνών)...

- Αναστολή των πτήσεων των Τουρκικών Αερογραμμών προς το Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ λόγω χαμηλής επιβατικής κίνησης, ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρίας.

- Διεθνώς τα θανατηφόρα κρούσματα του συνδρόμου ανέρχονταν έως χτες σε 588 (σε σύνολο περίπου 7.350).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσωρινή ύφεση... (2003-06-05 00:00:00.0)
Εντόπισαν «πηγή» μετάδοσης των κορονο-ιών... (2003-05-24 00:00:00.0)
Απειλή μεγαλύτερης επιδημίας το φθινόπωρο (2003-05-21 00:00:00.0)
Καθοδική πορεία με επιφυλάξεις... (2003-05-17 00:00:00.0)
Αυξάνονται τα θύματα και «μαύρη λίστα» της ΠΟΥ (2003-05-09 00:00:00.0)
Σκληραίνει η μάχη εξαιτίας της γρήγορης μετάλλαξης (2003-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ