Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
Ρήξη με την κυβερνητική πολιτική

Πολιτική επιλογή η ολιγοπώληση μελετών και έργων, τονίζει το ΤΕΕ. Με κινητοποιήσεις απαντούν οι μηχανικοί της χώρας στην ολομέτωπη κυβερνητική επίθεση

Η 28η Μαΐου θα είναι μέρα καθολικής και πανελλαδικής αποχής των δεκάδων χιλιάδων μηχανικών της χώρας από την εργασία και τις σπουδές τους, προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους στη δουλιά που αμφισβητούνται έντονα από την κυβέρνηση με σειρά απαράδεκτα νομοθετήματα, όπως αυτό για τις μελέτες των δημοσίων έργων που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή.

Αυτό ανακοίνωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, δηλώνοντας την απόφασή τους να ανατρέψουν στην πράξη αυτή την πολιτική με την οποία οι μηχανικοί βρίσκονται πλέον σε μετωπική ρήξη.

Οπως τόνισαν, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εντάσσεται σε μια ενιαία πολιτική της κυβέρνησης με στόχο την ενίσχυση ολιγοπωλιακών καταστάσεων στο χώρο των δημοσίων έργων. Πρόκειται για μέτρα που προωθούνται και αναφέρονται σε ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνοντας από τη διοίκηση του έργου μέχρι τη μελέτη, επίβλεψη, κατασκευή και έλεγχο κατασκευής που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στις εργασιακές και επαγγελματικές σχέσεις των μηχανικών, αλλά στην ποιότητα και το κόστος και στην ασφάλεια των κατασκευών.

Οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ τόνισαν ότι υπάρχει συνολικό πρόβλημα πολιτικής διαχείρισης των έργων, ενώ μίλησαν για έλλειμμα δημοκρατίας εκ μέρους της κυβέρνησης και για «αλαζονική άσκηση της εξουσίας», αφού προωθεί ένα νομοσχέδιο στο οποίο υπάρχει καθολική αντίδραση των φορέων των μηχανικών και παράλληλα πετάει στο καλάθι των αχρήστων προτάσεις τους για μέτρα που προωθούν την αναβάθμιση και την οικονομία των κατασκευών και το δημόσιο συμφέρον. «Φαίνεται - επισήμαναν - ότι μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εξυπηρετούνται τέτοιες σκοπιμότητες που είναι πολύ ισχυρότερες από το πολιτικό κόστος που ασφαλώς θα υπάρξει για την ίδια την κυβέρνηση».

Οπως επίσης επισήμαναν, ο προηγούμενος νόμος για τις μελέτες δημοσίων έργων (Ν. 716/77) έγινε διάτρητος με ρυθμίσεις που εισήγαγαν αδιαφανείς διαδικασίες, που οδήγησαν σε συγκέντρωση των μελετών στις μεγαλύτερες τάξεις πτυχίων και σε λιγότερα μελετητικά γραφεία ή εταιρίες ή σε αναθέσεις σε μη μελετητικά γραφεία. Το προβληματικό αυτό πλαίσιο της νομοθεσίας είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά από αστοχίες που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, όπως η «τρύπα» στο μετρό, οι πλημμύρες στον Κηφισό, οι κακοτεχνίες στα Τέμπη, οι κακοτεχνίες στον ΠΑΘΕ, οι καθιζήσεις στο δρόμο Κορίνθου - Καλαμάτας. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να βελτιώσει τις προδιαγραφές των μελετών και έργων μέσα από τις προτάσεις που έχει κάνει το ΤΕΕ, προτείνει ένα νομοσχέδιο που θα διευρύνει τον κύκλο αυτό των αστοχιών και των υπερβάσεων του κόστους.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ, με το νομοσχέδιο αυτό: Επισημοποιείται η διάλυση των τεχνικών υπηρεσιών, αντί να προωθείται η αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης. Από το υπάρχον μελετητικό δυναμικό της χώρας λίγα σχήματα διασώζονται. Δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης μελετών σε σχήματα που δεν έχουν κανενός είδους πιστοποίηση. Επιβάλλεται η λογική της διασύνδεσης και της διαπλοκής σε αδιαφανείς συνθήκες για πρόσβαση οποιουδήποτε σε μελέτες προεκτιμώμενης αμοιβής μέχρι 12 εκατ. δρχ. Καταργεί τον κώδικα προδιαγραφών και αμοιβών και εισάγει την οικονομική προσφορά - χωρίς μάλιστα κανέναν περιορισμό - ενώ δεν παίρνει υπόψη ότι η μελέτη είναι πνευματική εργασία και όχι προμήθεια ή έργο, διακυβεύοντας ζωές και δημόσιο χρήμα.

Το ΤΕΕ γενικότερα επισημαίνει ότι η ολιγοπώληση των δημοσίων έργων επιφέρει τεράστια ζημιά στο δημόσιο και το Σάββατο η Αντιπροσωπεία του (η Βουλή των μηχανικών) θα συζητήσει όλες τις πτυχές του θέματος.

  • Οπως τόνιζαν χτες στελέχη της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Μηχανικών» «πρέπει να απαντήσουμε ενιαία στην ολομέτωπη κυβερνητική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι μηχανικοί στο ασφαλιστικό, παιδεία - ακαδημαϊκές ισοτιμίες, δημόσια έργα και μελέτες, πολεοδομικά γραφεία και ποινικοποίηση του επαγγέλματος».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ ενίσχυσης των μονοπωλίων (2004-11-10 00:00:00.0)
Απεργούν σήμερα όλοι οι μηχανικοί της χώρας (2003-05-28 00:00:00.0)
Κατεβαίνουν αύριο σε πανελλαδική απεργία (2003-05-27 00:00:00.0)
Οι ευθύνες των μηχανικών για τις καταρρεύσεις (1999-09-16 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο για την ανάθεση μελετών (1999-04-30 00:00:00.0)
Μειώνει δραστικά αμοιβές μηχανικών και ασφαλιστικές εισφορές (1997-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ