Σάββατο 3 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΟΒΑΡΟ ΟΞΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Σκληραίνει η μάχη εξαιτίας της γρήγορης μετάλλαξης
  • Τουλάχιστον τέσσερις ποικιλίες κορονο-ιών προκαλούν το σύνδρομο SARS και διαθέτουν διαφορετικό γονιδιακό «χάρτη», εντόπισαν ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ
  • Εκτιμάται πως η ραγδαία μετάλλαξη των ιών προκαλεί δυσχερέστερες επιπλοκές στην υγεία των ασθενών και επισημαίνεται ο διπλασιασμός των ποσοστών θνησιμότητας μέσα σε διάστημα δύο βδομάδων!

Eurokinissi

ΠΕΚΙΝΟ.--

Δεν είναι ένας ο νέος ιός της οικογένειας των κορόνα που προκαλεί στον άνθρωπο το σύνδρομο SARS αλλά τουλάχιστον τέσσερις ποικιλίες! Και οι τέσσερις έχουν διαφορετική ακολουθία γονιδίων, και ως εκ τούτου σημαντικές διαφορές στο γονιδιακό τους χάρτη. Αυτά, μεταξύ πολλών ενδιαφερόντων άλλων, ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου στο Χονγκ Κονγκ μία 30μελής ομάδα ακαδημαϊκών και ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Κινεζικού Πανεπιστημίου μετά από εκτενή και πολύπλευρη μελέτη του συνδρόμου SARS στο Χονγκ Κονγκ.

Η ομάδα ερευνητών του κινεζικού πανεπιστημίου στο Χονγκ Κονγκ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μικροβιολογίας Ντένις Λο, επισήμανε πως η εξελισσόμενη (έως τώρα...) ραγδαία μετάλλαξη των κορονο-ιών προκαλεί ακόμη μεγαλύτερες δυσχέρειες στις προσπάθειες των επιστημόνων:

- Αφ' ενός να βρουν μεσοπρόθεσμα αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο.

- Αφ' ετέρου συναντούν νέα εμπόδια προκειμένου να διαγνώσουν ακριβέστερα και ταχύτερα την ασθένεια μέσω των υπαρχόντων διαγνωστικών τεστ, και αυτό επειδή τα τουλάχιστον δύο νέα διαγνωστικά τεστ που κυκλοφορούν εδώ και μερικές βδομάδες ανταποκρίνονται σε παλιότερες - και μάλλον λιγότερο επικίνδυνες... - ποικιλίες κορονο-ιών...!

Μεγαλώνουν τα ποσοστά θνησιμότητας...

Εξαιτίας της συνεχιζόμενης ραγδαίας μετάλλαξης των κορονο- ιών το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών στο Χονγκ Κονγκ, που πάσχουν ή έπασχαν απ' το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, διπλασιάστηκε μέσα σε διάστημα δύο βδομάδων, καθώς από περίπου 5% που ήταν προ δεκαπενθημέρου σήμερα ανέρχεται σε 10,6%. Με δεδομένο το γεγονός πως το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 2,5% στα τέλη Μάρτη, σχεδόν αβίαστα εξάγεται το συμπέρασμα πως η επικινδυνότητα του ιού - επί του παρόντος... - αυξάνεται.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι νέες ποικιλίες κορονο-ιών που προκαλούν το σύνδρομο SARS (όπως αυτές εμφανίζονται τουλάχιστον στο Χονγκ Κονγκ) φαίνεται πως προκαλούν τώρα περισσότερα προβλήματα υγείας στους ασθενείς όχι μόνο μεγάλης ηλικίας και με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό (όπως συνέβαινε πριν ένα μήνα) αλλά και στα νεαρής ηλικίας άτομα που δεν πάσχουν από χρόνιες σοβαρές ασθένειες!

Οι ίδιοι επιστήμονες επισήμαναν, μετά από όλα αυτά, πως η ταχύτατη μετάλλαξη των κορονο-ιών που προκαλούν το σύνδρομο SARS μπορεί μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει σε δύο τινά: Είτε να τον καταστήσει περισσότερο επικίνδυνο, είτε να τον αποδυναμώσει. Το δεύτερο ενδεχόμενο, προς το παρόν, δε φαίνεται πολύ πιθανό...

Αγώνας ενάντια στον ιό

Η κινεζική ηγεσία φαίνεται να λαμβάνει πολύ σοβαρά τις παραπάνω επισημάνσεις, καθώς ο Κινέζος αξιωματούχος Χου Ζιντάο, καλώντας τον κινεζικό λαό σε μαζικό αγώνα κατά του συνδρόμου SARS, επανέλαβε πως πρόκειται για μία μάχη δύσκολη που για να κερδηθεί χρειάζεται μακροπρόθεσμες και εντατικές προσπάθειες... Είναι ενδεικτικό σ' αυτό το σημείο το γεγονός πως χτες παραδόθηκε στις υγειονομικές αρχές ένα νέο νοσοκομείο στην περιφέρεια του Πεκίνου χωρητικότητας 1.000 κλινών, το οποίο κατασκευάστηκε μέσα σε επτά μέρες χάρη στην εντατική εργασία περίπου 8.000 εργατών!

Χτες, πάντως, αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας εκτίμησαν πως όσον αφορά στο Πεκίνο η πορεία της επιδημίας του συνδρόμου μοιάζει να διέρχεται φάση κορύφωσης (άρα και μεσοπρόθεσμης ύφεσης των κρουσμάτων;). Δεν προβλέπεται το ίδιο όσον αφορά στην εκτενή κινεζική περιφέρεια...

Εως χτες ο απολογισμός των θανάτων και κρουσμάτων του συνδρόμου SARS διεθνώς ανέφερε 418 νεκρούς και 5.900-6.000 ασθενείς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ