Σάββατο 3 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο Ηλίας Δημόπουλος

Την Πέμπτη 24 του Απρίλη 2003 «έφυγε» ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Ηλίας Δημόπουλος σε ηλικία 82 ετών, o Μπάρμπα-Λιάς όπως τον ήξεραν γνωστοί, φίλοι και σύντροφοι στην Αυστραλία που διέμενε για χρόνια. Ο Μπάρμπα-Λιάς γεννήθηκε στην Πιλαλίστρα Μεσσήνης του νομού Μεσσηνίας στις 28 του Οκτώβρη 1920. Τα νεανικά του χρόνια τα έζησε στην Αθήνα.

Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής ο Μπάρμπα-Λιάς οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ, αργότερα στο ΕΑΜ και κατατάχθηκε στον ηρωικό ΕΛΑΣ από τις τάξεις του οποίου πολέμησε τον κατακτητή. Ο Μπάρμπα-Λιάς αγάπησε πολύ την πατρίδα του πάλεψε για τη λευτεριά της, μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές και υπήρξε από τα νεανικά του χρόνια μέλος του ΚΚΕ.

Για τους αγώνες του αυτούς υπέφερε πολλά βασανιστήρια από τις κυβερνήσεις που ο αγγλοαμερικανικός ιμπεριαλισμός εγκατέστησε στην πατρίδα μας. Μακρόνησος, φυλακές, εξορίες, ξυλοδαρμοί, βασανιστήρια, όλα όσα «προσέφερε» στους αγωνιστές η άρχουσα τάξη στην Ελλάδα, τα υπέστη όλα ο αείμνηστος Μπάρμπα-Λιάς.

Στην Αυστραλία που μετανάστευσε το 1958 συνέχισε τον αντιιμπεριαλιστικό του αγώνα οργανωμένος στο Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας, στον Εργατικό Σύνδεσμο Δημόκριτο και στο Σύνδεσμο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Μελβούρνης και Βικτώριας, μέχρι το τέλος της ζωής του. Τα τελευταία του χρόνια ο Μπάρμπα-Λιάς τα πέρασε στην αναπηρική καρέκλα. Η κηδεία του έγινε, τόσο απλή όσο απλός ήταν και ο Μπάρμπα-Λιάς, στο κοιμητήρι του Σπρίνγκβεϊλ τη Δευτέρα 28 του Απρίλη 2003.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ