Σάββατο 3 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
«Ανοιξε» η χωματερή μέχρι νεοτέρας

Ολα τα σκουπίδια της Αττικής θα οδηγούνται στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που έχει προσωρινό χαρακτήρα. Κινητοποίηση την Κυριακή της Διαδημοτικής Επιτροπής για την απομάκρυνση της χωματερής

«Ανοιξε» η χωματερή των Ανω Λιοσίων από χθες τα μεσάνυχτα και για ένα μήνα, μετά τη χθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (σ.σ. συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ) σύμφωνα με την οποία θα οδηγούνται εκεί όλα τα σκουπίδια της Αττικής. Πρόταση που έφερε στο δημοτικό συμβούλιο η διοίκηση του δήμου και ο δήμαρχος Ν. Παπαδήμας. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος, μέχρι χθες δεχόταν μόνο 500 τόνους απορριμμάτων ημερησίως, αντί για 5.500. Νωρίτερα, χθες το πρωί, ο δήμαρχος είχε συνάντηση με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτήρη Μπάγια, τον οποίο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις. Την ίδια στιγμή η Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα θα προχωρήσει, αύριο Κυριακή και ώρα 11 π.μ., σε κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο της πόλης, ζητώντας την απομάκρυνση της χωματερής.

Το παρασκηνιακό παιχνίδι, μεταξύ κυβέρνησης και δήμου Ανω Λιοσίων, γίνεται πλέον εντονότερο, μετά και την τελευταία απόφαση που έχει προσωρινό χαρακτήρα. Αρκεί να υπενθυμίσουμε, ότι μέχρι τα τέλη Μάη, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, όπως δήλωσε θα έχει καταθέσει νομοθετική ρύθμιση που με συνοπτικές διαδικασίες θα ορίζει τους νέους χώρους υγειονομικής ταφής. Από την άλλη πλευρά η διοίκηση του δήμου Ανω Λιοσίων, παίζει ξεκάθαρα το παιχνίδι της κυβέρνησης, αφού δεχόταν επί τόσα χρόνια τα σκουπίδια της Αττικής. Τώρα, με αυτές τις αποφάσεις, πετά το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση ώστε να χωροθετήσει νέο ΧΥΤΑ, πάλι στη Δυτική Αττική, στη Φυλή.

Χτες το πρωί, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτήρης Μπάγιας, είχε συνάντηση, στο γραφείο του, με το δήμαρχο Ανω Λιοσίων Ν. Παπαδήμα και το γενικό γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ Στ. Καμπέλη, προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν. Παπαδήμας ισχυρίστηκε ότι κατά τη βραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναμένεται να ανασταλεί η πρόσφατη απόφαση του δήμου Α. Λιοσίων, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ ενημέρωσε ότι στόχος είναι εντός μηνός να εκπονηθεί νομοσχέδιο για τη δημιουργία νέων χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, μετά τη συζήτηση που είχε με τους αρμόδιους για το θέμα, επιφυλάχτηκε να μελετήσει την υπόθεση.

Την ίδια στιγμή, η «Διαδημοτική Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την απομάκρυνση της χωματερής» από τα Α. Λιόσια, με ανακοίνωσή της ζητά από «όλους τους αρμόδιους να ορίσουν εδώ και τώρα άλλους χώρους μακριά από κατοικημένες περιοχές και να μεταφέρουν εκεί όλες τις δραστηριότητες γι' αυτό που ονομάζουν "διαχείριση απορριμμάτων"».

Η Επιτροπή Αγώνα εναντίον της χωροθέτησης νέων ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική, σε πρόσφατη συνεδρίασή της, αποφάσισε να επισκεφθεί με επικεφαλής το νομάρχη και τους δημάρχους της περιοχής, την Πέμπτη 8 Μάη, την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Επίσης, η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου στις 9 Μάη, προκειμένου να αποφασίσει νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ στις 12 του ίδιου μήνα, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά της η δήμαρχος Αθήνας Ντ. Μπακογιάννη με δηλώσεις της επιμένει να... λανσάρει την καρκινογόνα μέθοδο της καύσης των απορριμμάτων: «Πρέπει», ισχυρίστηκε χτες «το θέμα αυτό να λυθεί, βάζοντας μέσα νέες τεχνολογίες, νέες αντιλήψεις». Απόψεις, άλλωστε, που είχε εκφράσει και με επιστολή της στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ