Σάββατο 3 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Υπερτοπικό έργο κινδυνεύει με ματαίωση

Τις ευθύνες κυβέρνησης - δημοτικής αρχής καταγγέλλει η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Καλαμαριά» και ζητά την υλοποίησή του με κρατική χρηματοδότηση

Ενα έργο υπερτοπικής σημασίας, η διάνοιξη της οδού Πόντου, κινδυνεύει να ματαιωθεί, επειδή η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει στις πλάτες των δημοτών της Καλαμαριάς το τεράστιο κόστος των αναγκαίων απαλλοτριώσεων. Πρόκειται για τη διάνοιξη μιας από τις βασικές αρτηρίες που συνδέει το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης με το αεροδρόμιο της πόλης και το κόστος καλείται να πληρώσει ο Δήμος Καλαμαριάς με εκποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Οι ιδιοκτήτες των 12 διαμερισμάτων και τριών οικοπέδων πού έχουν απαλλοτριωθεί προκειμένου να υλοποιηθεί τμήμα της διάνοιξης του δρόμου, έχουν προσφύγει εναντίον του Δήμου Καλαμαριάς για την αποζημίωσή τους, δεσμεύοντας περιουσιακά στοιχεία του Δήμου τα οποία τις επόμενες μέρες πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό. Χτες, συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος Καλαμαριάς, ζητώντας την αναστολή των προγραμμάτων πλειστηριασμού. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί την ερχόμενη Δευτέρα 5 του Μάη.

Ο σχεδιασμός του έργου έγινε από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Είναι υπερτοπικής σημασίας, αφού θα διευκολύνει την κίνηση από και προς το αεροδρόμιο, άλλα και τη Χαλκιδική, που αποτελεί προορισμό για χιλιάδες Θεσσαλονικείς κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.

Ο δήμος προχώρησε χωρίς να έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση, εκτιμώντας προφανώς ότι θα αντεπεξέλθει στο κόστος των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών. Ετσι, απέφυγε να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες της Καλαμαριάς. Μόλις πρόσφατα, αφού οι ιδιοκτήτες προχώρησαν στη δέσμευση δημοτικής περιουσίας, και ύστερα από πίεση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χ. Οικονομίδης, έφερε το ζήτημα στην ΤΕΔΚ και την ΚΕΔΚΕ.

«Αναμενόμενες» θεωρεί τις εξελίξεις η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Καλαμαριά», αφού όπως καταγγέλλει, η διοίκηση του δήμου, όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκανε καμία ουσιαστική προσπάθεια για τη διεκδίκηση κάλυψης του κόστους των απαλλοτριώσεων από την κυβέρνηση.

Τώρα, μπροστά στον κίνδυνο να βγουν στο σφυρί περιουσιακά στοιχεία του δήμου που αποκτήθηκαν με τη διαδικασία του κοινωνικού συντελεστή, ο δήμος αποφάσισε να διεκδικήσει χρήματα από την κυβέρνηση, χωρίς πάλι να μιλά για πλήρη οικονομική κάλυψη του έργου. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Καλαμαριάς, «αν δεν υπάρξει άμεση και σημαντική οικονομική στήριξη από την Κεντρική Διοίκηση, ο Δήμος είναι αποφασισμένος εγκαταλείψει τα σχέδια για τη διάνοιξη της οδού Πόντου και να επιστρέψει τις απαλλοτριωθείσες εκτάσεις στους αρχικούς δικαιούχους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ