Σάββατο 3 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου

Παράνομη είναι η απόλυση εγκύου εργαζόμενης γυναίκας ακόμη και στην περίπτωση που ο εργοδότης επικαλεστεί ότι δε γνώριζε τίποτα για την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκανε δεκτή αίτηση μητέρας για επαναπρόσληψη μαζί και τη νομιμότοκη απόδοση των ημερομισθίων της, αφού ο εργοδότης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχε καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι είναι άκυρη η καταγγελία της σχέσης εργασίας από τον εργοδότη, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και για χρονικό διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου, που δέχεται ότι η μητέρα μπορεί να απουσιάσει και πλέον του ενός έτους, εφόσον αποδειχθεί ότι προέκυψε ασθένεια η οποία οφείλεται στην κύηση της εργαζόμενης μητέρας.

Τέλος, στην απόφαση αναφέρεται ότι αν ο εργοδότης θέλει να καταγγείλει τη σχέση εργασίας της εγκύου εργαζόμενης, θα πρέπει να της κοινοποιήσει στο έγγραφο απόλυσης τούς σπουδαίους λόγους που τον υποχρεώνουν σε απόλυση. Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι ως σπουδαίοι λόγοι απόλυσης θεωρούνται ένα ή περισσότερα περιστατικά από τα οποία να προκύπτει ότι «η συμπεριφορά της εργαζόμενης ερχόταν σε αντίθεση με την καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη». Σε καμιά περίπτωση, όμως, η μειωμένη απόδοση δεν αφορά τους λόγους εγκυμοσύνης, αλλά μόνο στην περίπτωση που η εργαζόμενη αρνείται παντελώς να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της διεύθυνσης, χωρίς να επικαλείται λόγους υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ