Σάββατο 24 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μέτρα Μπρέμερ μετά τη νομιμοποίηση

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΑΓΔΑΤΗ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Ενθαρρημένος» από την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας περί άμεσης άρσης των κυρώσεων, η οποία ουσιαστικά νομιμοποίησε την αμερικανική κατοχική διοίκηση στο Ιράκ, ο επικεφαλής της, Πολ Μπρέμερ, εξέδωσε διάταγμα διάλυσης του ιρακινού στρατού και όλων των αρχών και σωμάτων ασφαλείας του προηγούμενου καθεστώτος, δεσμευόμενος ότι «θα δημιουργηθεί ένας νέος εθνικός στρατός». Η κίνηση εκτιμάται ότι επηρεάζει, τουλάχιστον, 4.000 Ιρακινούς πολίτες, οι οποίοι εργάζονταν σε κατώτερες, ιεραρχικά, θέσεις τόσο στο στρατό όσο και στον τομέα της ασφάλειας.

Λίγες ώρες αργότερα, οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις κατοχής εξέδωσαν νέα ανακοίνωση, με την οποία καλούν τους Ιρακινούς πολίτες, εντός 15 ημερών, να τους παραδώσουν όποιο βαρύ οπλισμό έχουν στα χέρια τους, απειλώντας τους με «αυστηρές κυρώσεις αν δεν το πράξουν». Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι μετά το πέρας ενός μήνα, θα χρειάζεται ειδική άδεια οπλοφορίας ακόμη και για τα κυνηγετικά όπλα. Υπογραμμίζεται ότι «τα μέτρα αυτά κρίθηκαν απαραίτητα προκειμένου να μπορέσει να επανέλθει η τάξη και η ασφάλεια στους δρόμους των ιρακινών πόλεων».

Ενώ, όμως, η αμερικανική κατοχική διοίκηση έδινε, χτες, την αίσθηση ότι «αρχίζει πλέον να λαμβάνει τα ηνία της διακυβέρνησης του Ιράκ» (και με τη βούλα της νομιμοποίησης του Συμβουλίου Ασφαλείας), αντιφατική εντύπωση προκάλεσε η επιβεβαίωση από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, της είδησης ότι ο στρατηγός Φρανκς θα αποστρατευτεί μέσα στο καλοκαίρι. Με βάση τη διαμορφωθείσα κατάσταση, ο Φρανκς είναι ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του Ιράκ, στον οποίο αναφέρεται τόσο ο Μπρέμερ όσο και η οποιαδήποτε ιρακινή προσωρινή διοίκηση προκύψει από τις επαφές του Μπρέμερ. Δεν έγινε σαφές ποιος θα διαδεχτεί τον Φρανκς ή αν θα αλλάξουν τα αμερικανικά σχέδια για το Ιράκ.

Στο μεταξύ, χτες, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι, σε έλεγχο ρουτίνας, που πραγματοποίησαν σε φορτηγό στην περιοχή Αλ Κάιμ κοντά στα σύνορα με τη Συρία εντόπισαν 2.000 ράβδους χρυσού, των οποίων η αξία εκτιμάται περίπου στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι 2 επιβαίνοντες στο φορτηγό είπαν ότι δε γνώριζαν τι μετέφεραν και ότι πληρώθηκαν για να μεταφέρουν το φορτίο. Οι αμερικανικές αρχές ανακρίνουν τους 2 επιβαίνοντες και εκτιμούν ότι ο αποστολέας των ράβδων χρυσού, πιθανότατα, είναι υψηλόβαθμος αξιωματούχος του καθεστώτος Χουσεΐν. Η είδηση αυτή συνέπεσε με δημοσίευμα της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», σύμφωνα με το οποίο ο γιος του Σαντάμ, Ουντάι, που φέρεται να κρύβεται κάπου στη Βαγδάτη, εξετάζει το ενδεχόμενο να παραδοθεί.

Ομόφωνη απόφαση με καθυστέρηση

Την απόφασή της να προσυπογράψει την απόφαση 1483 του Συμβουλίου Ασφαλείας περί άμεσης και άνευ όρων άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ ανακοίνωσε, χτες, η συριακή ηγεσία. Ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ δε συμμετείχε στη συνεδρίαση της Πέμπτης, δηλώνοντας ότι δεν είχε προλάβει να μελετήσει το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο απόφασης. Χτες, όμως, η Δαμασκός, με μια λακωνική ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι «ψηφίζει υπέρ της απόφασης διότι θα βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής του ιρακινού λαού».

Αργά, χτες, έγινε γνωστό από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ότι ο ΓΓ, Κόφι Ανάν, διόρισε τον, μέχρι χτες, ύπατο αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βραζιλιάνο Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο, στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ