Κυριακή 8 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Ο γοητευτικός Μανιάτης

Ποιος ήταν ο Γερακάρης Λιμπεράκης; Ιστορική και θρυλική μορφή που έζησε μια συναρπαστική εποχή; Μια μυθιστορηματική μορφή; Ηταν απλώς ένας τρομερός εκδικητής που αφάνισε τον άνδρα αλλά και όλη την οικογένεια του ανθρώπου που του έκλεψε την αγαπημένη του, την Καλή του; Ηταν μήπως ένας Μανιάτης σαν πολλούς άλλους που θεωρούσε τη βεντέτα υποχρέωσή του ή ήταν ένας αθεράπευτα ρομαντικός και προδομένος εραστής; Ηταν μόνον ένας πειρατής και, αργότερα, κατάδικος στις τρομερές φυλακές της Κωνσταντινούπολης για να περάσει τελικά τη «γέφυρα των στεναγμών» και να καταλήξει άθλιος υπόδικος στις εφιαλτικές φυλακές της Γαληνοτάτης ή μήπως προηγήθηκαν ανώτερα αξιώματα και από τις δύο χώρες; Διότι ο Γερακάρης Λιμπεράκης έγινε μπέης της Μάνης και ιππότης του Αγίου Μάρκου. Και δεν όπλισε το χέρι του η «ρουτίνα» της βεντέτας, αλλά το ερωτικό πάθος. Ηταν ο αγαπημένος των γυναικών. Απλών αλλά και διάσημων γυναικών, θα λέγαμε όλων των θηλυκών, που ανίκανες ήταν να αντισταθούν στη γοητεία του.

Ο Γερακάρης δεν ήταν μονοσήμαντος. Πολυσήμαντη αντιφατική, συναρπαστική, γοητευτική, γενναιόδωρη και προικισμένη προσωπικότητα ήταν.

Στο νέο μυθιστόρημα της Λιλής Μαυροκεφάλου «Βίος και Πολιτεία του Γερακάρη Λιμπεράκη» εκδόσεις Κέδρος, η συγγραφέας εστιάζει την προσοχή της σ' αυτήν τη θρυλική μανιάτικη ανδρική μορφή που μαράθηκε και έσβησε στη Βερόνα. Η ταλαντούχος συγγραφέας γνώρισε καλά την ιστορία του, πριν ξεκινήσει να μας την αφηγείται. Και με σεβασμό, όπως κάνει πάντα άλλωστε, και με αγάπη έσκυψε πάνω στην Ιστορία της εποχής, στους χρόνους και στους τόπους που έζησε ο Γερακάρης και κέντησε ένα εξαιρετικό υφαντό με την ιστορία της Μάνης, της Κωνσταντινούπολης και της Βενετίας εκείνης της εποχής, με κεντρικό ήρωα τον ήρωα της Μάνης, τον Γερακάρη Λιμπεράκη.

Η Λιλή Μαυροκεφάλου, με τρόπο γλαφυρό, γλώσσα εξαιρετική, απλή, λογοτεχνική και ρέουσα κινείται με μεγάλη άνεση μεταξύ Ανατολής, Δύσης και Νότου για να μας αφηγηθεί με το δικό της εξαιρετικό τρόπο αυτή την αληθινή, συναρπαστική ιστορία. Μια ιστορία αγάπης, εκδίκησης και προδοσίας. Πρόκειται για ένα βιβλίο που ο αναγνώστης με λύπη θα το αφήσει από τα χέρια του... Μα η επιτυχία του είναι ότι και μετά, οι τόποι, οι συνήθειες, οι έρωτες και τα δράματα των ηρώων στοιχειώνουν μέσα του και δεν τον αφήνουν να ησυχάσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ