Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Μπρεχτ, η Αντουανέτα και τα κεράσια

«Και δε θα λένε, ήτανε άσχημοι καιροί. Θα λένε, γιατί σωπαίνανε οι ποιητές τους».

Είναι στιγμές που νιώθεις κάτι να σε πνίγει, κάτι σκαλώνει στο λαιμό σου και σε πνίγει, λέξεις και εικόνες που στριφογυρίζουν μέσα σου, πώς να τις ρίξεις σε μια κόλλα χαρτί, πώς να τον διώξεις αυτόν τον κόμπο.

Στο λεωφορείο, γυρνώντας χτες κρατούσες τη σακουλίτσα με τα κεράσια, τέσσερα ευρώ το κιλό, καλά τα πήρες σχετικά, το σκέφτηκες λίγο, αλλά ήταν και τα πιτσιρίκια, θα 'θελες να τα κρεμάσουν στ' αυτιά, κάποτε χαιρόσουν να το κάνεις κι εσύ. Τα κεράσια έχουν ένα άρωμα διαχρονικό.

Στην αφετηρία ψιλόβρεχε, μουντός καιρός, μουντές καρδιές. Εγώ πήγα στο ΙΚΑ να κάνω ένα υπερηχογράφημα, μετά από τόσους μήνες, σημασία δε σου δίνουν, τι λες καημένε..., στη Γερμανία είχα την Ασφάλιση, άλλο πράγμα η Γερμανία. Πίκρα που σταλάζει στην καρδιά σαν τις σταγόνες της βροχής, θες να το πεις, να το φωνάξεις, εγώ είμαι δερματολόγος στο ΙΚΑ, όχι λάθος, προσπαθώ, αγωνίζομαι να είμαι, δε θέλουν να είμαι. Εικόνα ταμείου σούπερ μάρκετ σου τριβελίζει το μυαλό, απαρέγκλιτος τήρησις του ωραρίου και «παραγωγή», πρέπει οι «πελάτες» να φεύγουν ευχαριστημένοι, χαμογελάτε φορώντας άσπρη ποδιά, στο μέλλον μπορεί να γράφει και ονόματα χορηγών.

Πρέπει να συμμορφωθείτε προς τας υποδείξεις, το είπε για πολλοστή φορά ο διευθυντής μας - εφτά ελέφαντες είναι στο δάσος - ο κύριος τάδε δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί, μπορεί να είχε άσπρα μαλλιά αλλά το δήλωσε, πρέπει να συμμορφωθείτε όλοι, όποιος δε συμφωνεί θα μετατίθεται, είμαστε η βιτρίνα, παντού και πάντα μια βιτρίνα, πίσω δε βλέπει κανείς, το οίδημα λάρυγγος ήρθε και σε λαχτάρησε, πνιγόσουν κι εσύ μέσα στο χαρτομάνι και το δεκάλεπτο για κάθε «κεφάλι», σφιχτείτε, καλά που βρέθηκε και η νοσοκόμα, τι να σου κάνουν κι αυτές, μια - δύο σε ολόκληρο Πολυιατρείο, είδος που απειλείται με εξαφάνιση, Α, και το capacity, το λέει συνέχεια ο διοικητής μας, δεν την καταλαβαίνω αυτή τη λέξη αλλά μου αρέσει πολύ, λατρεύω τους διοικητές και τους υπουργούς μας όταν τους βλέπω «στα κασμίρια τους κλεισμένους», φρεσκοξυρισμένους και ατσαλάκωτους, μακριά, πολύ μακριά από μας, και πάνω, πολύ πάνω από μας. Απολύθηκαν 500 εργάτριες της ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ... Αχάριστοι, γιατί δεν τρώτε παντεσπάνι;

Στην τηλεόραση είπαν πως θα πάρουν μέτρα για την ανεργία. Δείκτες ανάπτυξης και παραγωγικότητα, στην Ευρώπη πάμε καλά, εδώ δεν πάμε καλά, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν πάει καλά. Κρατούσε λίγα κέρματα ή λίγα ευρώ στη χούφτα του, πώς να βγει ο μήνας, παρακαλώ μην ενοχλείτε τους άνεργους και μη φορτίζεστε, θα φροντίσουμε εμείς. Ναι ρε, θα φορτιζόμαστε, θα έχουμε και συναίσθημα, όχι τη δική σας στυγνή κολλαρισμένη γλώσσα των αριθμών, θα περιμένουμε την πορεία «καθώς οι άλλοι το Πάσχα», θα περιμένουμε να σταθούμε κάτω απ' το πανό του ΠΑΜΕ, ούτε που θα κοιτάξουμε τι γράφει, ό,τι και να γράφει θα είναι σωστό και θα το νιώθουμε, ο κόσμος δίπλα μας θα είναι σωστός και θα μας νιώθει, ο κόσμος όλος θα γίνει σωστός μια μέρα, αν το παλέψουμε μαζί.


Γιάννης ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατρός στο ΙΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ