Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ
«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι»

Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή

Γονείς της θεραπευτικής κοινότητας «Παρέμβαση», πριν τρία χρόνια, στις εκδηλώσεις για τα δέκα χρόνια λειτουργίας
Γονείς της θεραπευτικής κοινότητας «Παρέμβαση», πριν τρία χρόνια, στις εκδηλώσεις για τα δέκα χρόνια λειτουργίας
Αναστάτωση στους γονείς των παιδιών που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης στις κοινότητες του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), προκάλεσε η αποκάλυψη του «Ρ» (8/6/2003) για προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία καταργείται η αυτοδιοίκησή του και αλλάζει η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ.

Οι δυο βασικές αλλαγές είναι η αύξηση του αριθμού των μελών του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ σε έντεκα -από εννιά - με το διορισμό δύο μελών απ' τον ΟΚΑΝΑ και η συγκρότηση του ΔΣ απ' τον υπουργό Υγείας, ενώ τώρα η Γενική Συνέλευση (μετέχουν θεραπευόμενοι, θεραπευτές και γονείς) εκλέγει το ΔΣ που συγκροτείται το ίδιο σε Σώμα. Επί της ουσίας με τις αλλαγές αυτές η κυβέρνηση επιχειρεί τον υποβιβασμό των υψηλών προδιαγραφών των στεγνών προγραμμάτων - που εφαρμόζει το ΚΕΘΕΑ - στο επίπεδο της διαχείρισης του προβλήματος με τα προγράμματα υποκατάστασης που εφαρμόζει απ' τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ή τα νοσοκομεία, όπως προωθείται τελευταία.

Ετσι, προχτές οι εκπρόσωποι των 12 Συλλόγων Γονέων του ΚΕΘΕΑ συγκεντρώθηκαν προχτές στην Αθήνα και εξέλεξαν Συντονιστική Επιτροπή η οποία, χτες, παρέδωσε επιστολές στον υπουργό Κ. Στεφανή και στην υφυπουργό Ελπ. Τσουρή, όπου, εκτός απ' την ανησυχία τους εκφράζουν και την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη αλλαγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή προς τον ηγεσία του υπουργείου Υγείας έστειλε και η Διοίκηση του ΚΕΘΕΑ.

Οι γονείς σημειώνουν ότι ο τρόπος εκλογής και συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ που προωθείται «πλήττει βάναυσα την αυτοδιοίκηση» και τονίζουν: «Η ανεξήγητη αυτή αλλαγή από την πλευρά του υπουργείου προσβάλλει τη φιλοσοφία και το χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Πολύ δε περισσότερο όταν γίνεται με αιφνιδιαστικό τρόπο και προετοιμάζεται χωρίς τη συνεργασία των άμεσα ενδιαφερόμενων που είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα».

Οι γονείς υπογραμμίζουν ότι με τη ρύθμιση αυτή υπήρξε υπαναχώρηση απ' τη συμφωνία, στην οποία είχαν καταλήξει η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας - με υπουργό τον Αλ. Παπαδόπουλου - με το ΚΕΘΕΑ για τη θεσμική ρύθμιση, όσον αφορά στο ίδιο το ΚΕΘΕΑ. Μάλιστα, υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ της Ελπ. Τσουρή και της διοίκησης του ΚΕΘΕΑ, όπου φαίνεται ότι είχε γίνει δεκτή η πρόταση του ΚΕΘΕΑ για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου. «Επειδή δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη σκοπιμότητα που βρίσκεται πίσω από την αλλαγή αυτή και επειδή η αγωνία μας και η ανησυχία μας συνεχώς μεγαλώνει, παρακαλούμε για μια συνάντηση με το χαρακτήρα του επείγοντος, προκειμένου όλοι εμείς οι Σύλλογοι Γονέων των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ να ενημερωθούμε και στη συνέχεια να ενημερώσουμε στις γενικές συνελεύσεις τα μέλη μας», καταλήγουν οι σύλλογοι των γονέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ