Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Συγκέντρωση στη Βουλή την ώρα της συζήτησης

Απαράδεκτη χαρακτηρίζεται από τους κατοίκους Δυτικής και Ανατολικής Αττικής

Eurokinissi

Με κεντρικό σύνθημα «Ούτε στα Λιόσια Ούτε στη Φυλή - Εξω από το Θριάσιο η χωματερή», η Διαδημοτική Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την απομάκρυνση της χωματερής των Ανω Λιοσίων, διοργανώνει σήμερα στις 10 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας που δίνει έγκριση καταλληλότητας για νέους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

Οπως είναι γνωστό, στους χώρους που ορίζονται είναι και το Νταμάρι Μουσαμά, δίπλα στα σπίτια στη Ζωφριά, ενώ ένας ακόμη χώρος ορίζεται στο Δήμο Φυλής, δίπλα από τη σημερινή χωματερή των Ανω Λιοσίων.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα της Διαδημοτικής Επιτροπής Πρωτοβουλίας «με τις νέες ρυθμίσεις τα σκουπίδια της Αττικής θα συνεχίσουν να μολύνουν την περιοχή μας. Η κυβέρνηση με συμμάχους δημοτικές αρχές (Παπαδήμας - Μπουραΐμης) και οικονομικά συμφέροντα υποθηκεύει την υγεία μας και την ίδια μας τη ζωή. Αν σήμερα λειτουργήσει νέα χωματερή στην περιοχή μας, αυτό θα είναι μια ασφυκτική θηλιά για όλα τα επόμενα χρόνια. Για τα Ανω Λιόσια, τη Φυλή και τους γύρω από τη χωματερή Δήμους, τώρα είναι ευκαιρία ζωής. Τώρα πρέπει να βγούμε μαζικά στους δρόμους και να επιβάλουμε την οριστική απομάκρυνση της χωματερής από την περιοχή μας. Τώρα πρέπει να πάρουμε την υπόθεση της υγείας μας στα χέρια μας».

Σημειώνουμε ότι, όπως ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το ΤΕΕ σχετικά με την τροπολογία της κυβέρνησης, με αυτήν «Αντί να χωροθετήσει τις εγκαταστάσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία, την οποία η ίδια η Πολιτεία έχει θεσπίσει, δίδει έγκριση καταλληλότητας.

Αντί, στη διαδικασία Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορών, να ζητήσει πρώτα την έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, όπως ο νόμος ορίζει, μεταθέτει την ευθύνη έγκρισης σε Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Αντί να προστατέψει τον, ήδη επιβαρυμένο, Υμηττό, διατηρώντας τις ζώνες προστασίας του, εισηγείται την προσθήκη νέας χρήσης εντός ζώνης προστασίας, όπως αυτή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Αντί να διευρύνει, τις αρμοδιότητες του φορέα Διαχείρισης των Εγκαταστάσεων (που έως σήμερα είναι ο ΕΣΔΚΝΑ), αναθέτει στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας να ορίζει άλλους Δήμους ή Συνδέσμους ως φορείς Διαχείρισης των Εγκαταστάσεων.

Τέλος, καμιά αναφορά δε γίνεται στο θέμα της περιβαλλοντικής αποκατάστασης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων των Ανω Λιοσίων και την οριστική απομάκρυνση από την περιοχή όλων των παράνομων απορρίψεων και χρήσεων, που ρυπαίνουν κατά απαράδεκτο τρόπο τη συγκεκριμένη περιοχή».

Στην Ανατολική Αττική

Στο μεταξύ απαράδεκτη χαρακτηρίζει την τροπολογία με ανακοίνωσή της και η Συντονιστική Επιτροπή Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής, τονίζοντας ότι οι επιλεγμένοι χώροι εμπίπτουν σε κριτήρια αποκλεισμού, που έχουν αντισυνταγματικά και αντιεπιστημονικά αποσιωπηθεί από τις μελέτες. Επίσης τονίζει ότι η διαδικασία εκπόνησης της μελέτης, ο έλεγχος και ο διάλογος γι' αυτήν είναι παράνομη, καθώς δεν τέθηκε υπόψη των Νομαρχιακών Συμβουλίων Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, αλλά η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κατέφυγε παράτυπα στην ΤΕΔΚΝΑ και την ΚΕΔΚΕ.

Επίσης αναφέρει ότι «οι ανεξέλεγκτες χωματερές χρησιμοποιούνται ως επικοινωνιακό ατού και πρόσχημα από την κυβέρνηση και τον ΕΣΔΚΝΑ προκειμένου να χωροθετηθούν νέες περιοχές, ενώ ταυτόχρονα ο ΕΣΔΚΝΑ δε δέχεται τα ελάχιστα απορρίμματα των συγκεκριμένων ΟΤΑ, παρά μόνο αν μεταφέρονται από ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες έχουν αποκτήσει «ειδική άδεια», άγνωστο με τι ανταλλάγματα».

Τέλος αναφέρει ότι η Ανατολική Αττική - όπως και η Δυτική - χρόνια τώρα πληρώνει ακριβά το τίμημα της γειτνίασης με την Αθήνα, φέρνοντας ως παραδείγματα τη λειτουργία του Αεροδρομίου Σπάτων, το ενεργειακό κέντρο Κερατέας - Λαυρίου, την Αττική Οδό (την οποία και δε χρησιμοποιεί και αναγκάζεται να πληρώσει), το ότι είναι ο χώρος που δέχεται ετησίως 900.000 τόνους οικοδομικών απορριμμάτων σε λατομικούς χώρους και τροφοδοτεί με μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος με οικοδομικά υλικά, όλη την Αττική και τα μεγάλα έργα, είναι η περιοχή που έχει πληγεί βάναυσα με τα αυθαίρετα κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στη χωματερή(2006-12-23 00:00:00.0)
Πιστοποιείται το αδιέξοδο(2006-02-02 00:00:00.0)
Ανοίγουν ...δρόμο για την επέκτασή της!(2005-11-17 00:00:00.0)
Δυναμώνει ο αγώνας για την απομάκρυνση της χωματερής(2005-10-05 00:00:00.0)
Εντείνονται οι κινητοποιήσεις(2003-05-07 00:00:00.0)
Με ημερομηνία λήξης(1997-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ