Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΙΚΗ 17Ν»
Ξεπέρασε τα όρια ο εισαγγελέας

Ο «κλειδαράς» της Αστυνομίας ενοχοποίησε τον Αλ. Γιωτόπουλο κι άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να εμφανιστούν και άλλα «ένοχα» κλειδιά, αφού έχει εξεταστεί μόνο το 1/3 όσων βρέθηκαν

Εκρηκτική κατάσταση δημιουργήθηκε χθες στη δίκη της «17Ν», όταν ο εισαγγελέας της έδρας, Χρ. Λάμπρου, ξεπερνώντας κάθε όριο που μπορεί να θεωρηθεί ανεκτό, στο πλαίσιο μίας δίκης που διεξάγεται χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, αποφάνθηκε για τον κατηγορούμενο Αλ. Γιωτόπουλο με καταδικαστική απόφαση λέγοντας επί λέξει ότι «προσποιείται, ενώ είναι βουτηγμένος εις όλη αυτή την εγκληματική δραστηριότητα της "17Ν"». Ταυτόχρονα κατηγόρησε συλλήβδην τους συνηγόρους υπεράσπισης για «άδικες και αβάσιμες αιτιάσεις», για «πυροτεχνήματα», για «ροκάνισμα του χρόνου κι ότι «πιθανώς επιδιώκουν επιδιώξεις απαράδεκτες».

Οπως ήταν αναμενόμενο η εισαγγελική αυτή παρέμβαση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από μέρους της υπεράσπισης, ενώ η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα και της Αγγ. Σωτηροπούλου, Ι. Κούρτοβικ, αναρωτήθηκε τι νόημα έχει η περαιτέρω διαδικασία όταν ο εισαγγελέας έχει βγάλει καταδικαστικές αποφάσεις.

Το δικαστήριο διέκοψε για λίγο τη συνεδρίασή του, ώστε να επέλθει ηρεμία και στο διάστημα αυτό ο εισαγγελέας της έδρας, διαβλέποντας τον κίνδυνο να τεθεί θέμα εξαίρεσής του από τη δίκη προχώρησε σε διορθωτική δήλωση λέγοντας ότι το νόημα των λόγων του ήταν πως «και από τα αποτυπώματα και από τα γραφολογικά ευρήματα, προκύπτει ευθεία επιβάρυνση του κατηγορουμένου Γιωτόπουλου», ενώ το τι οριστικά θα προκύψει το δικαστήριο θα το βρει εν καιρώ. Παρ' όλα αυτά ο συνήγορος του Αλ. Γιωτόπουλου σχολίασε πως αν και θεμελιώνεται αίτημα εξαίρεσης του εισαγγελέα, τέτοιο αίτημα δε θα τεθεί από μέρους του γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, «συνεισφέρει στο υπερασπιστικό έργο ο κ. εισαγγελέας» με όσα λέει.

Ο «κλειδαράς» της Αστυνομίας ενοχοποιεί το Γιωτόπουλο

Στη συνέχεια, στη δίκη κατέθεσε ο αστυνομικός Γ. Ραφτογιάννης ο οποίος είναι ειδικός εξεταστής πυροβόλων όπλων και ιχνών εργαλείων και υπηρετεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας στο αντίστοιχο εργαστήριο. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε εκτενώς στα κλειδιά του Αλ. Γιωτόπουλου τα οποία η υπηρεσία του με πόρισμά της από τις 21/3/2003 υποστηρίζει ότι ανοίγουν την είσοδο της πολυκατοικίας και τις κλειδαριές στο κρησφύγετο της οργάνωσης της Οδού Δαμάρεως.

Ο Γ. Ραφτογιάννης είπε ότι τρία είναι τα επίμαχα κλειδιά που ενοχοποιούν το Γιωτόπουλο, ότι βρέθηκαν μαζί με άλλα στο σπίτι του κατηγορουμένου και της συντρόφου του στο Βύρωνα κι ότι η υπηρεσία του τα παρέλαβε για εξέταση στις 10 Αυγούστου του 2002. Επειδή όμως παραλήφτηκαν και άλλα 1.500 - 1.600 κλειδιά που βρέθηκαν στις γιάφκες της «17Ν» από την εν λόγω υπηρεσία ζητήθηκε η προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού για την εξέταση του υλικού αυτού. Ο εξοπλισμός ήρθε προς το τέλος του 2002, οπότε και άρχισε η εξέταση των κλειδιών. Για τα επίμαχα κλειδιά του Γιωτόπουλου είχαν εξαχθεί συμπεράσματα δύο με τρεις βδομάδες πριν την ημερομηνία σύνταξης της έκθεσης, δηλαδή πριν τις αρχές Μάρτη 2003. Κι ενώ υπήρχε πόρισμα ότι τα κλειδιά σχετίζονται με εγκληματική πράξη, εν τούτοις παραδόθηκαν στη σύζυγο του κατηγορούμενου, ένα παράδοξο γεγονός, που ο μάρτυρας δεν ήταν σε θέση να το εξηγήσει, γιατί όπως είπε δεν είναι δική του δουλιά. Οπως δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει πειστικά γιατί άργησαν τόσο πολύ να εξεταστούν τα κλειδιά ενός ανθρώπου που κατηγορείται ότι είναι ο αρχηγός της «17Ν».

Ο μάρτυρας είπε ακόμη ότι «δεν υπάρχει επιστημονική μέθοδος που να διαπιστώνει πότε ένα κλειδί διαμορφώθηκε», πράγμα βεβαίως που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να διαπιστώσει αν ένα κλειδί είναι πραγματικό - ή κατασκευασμένο - ενοχοποιητικό στοιχείο. Πάντως ο Αλ. Γιωτόπουλος αρνήθηκε ότι τα κλειδιά που του αποδίδονται και τον ενοχοποιούν είναι δικά του.

Τέλος ο Γ. Ραφτογιάννης είπε ότι η υπηρεσία του δεν έχει ολοκληρώσει την έρευνα πάνω στα κλειδιά που σχετίζονται με τη «17Ν» κι ότι έχει ελεγχθεί μόνο το 1/3 αυτών. Συνεπώς μπορεί να περιμένει κανείς από την Αντιτρομοκρατική, μέχρι το τέλος της δίκης, να «βγάζει» κι άλλους... λαγούς από το καπέλο της.

Η χθεσινή μέρα της δίκης ολοκληρώθηκε με κατάθεση του βουλευτή της ΝΔ Π. Καμένου το συμπέρασμα της οποίας είναι ότι υπήρχαν σχέσεις των ελληνικών τρομοκρατικών οργανώσεων «και χρηματοδοτήσεις της "17Ν" από τις υπηρεσίες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, της ΣΤΑΖΙ, και εν συνεχεία κάποια από αυτά τα κυκλώματα περάσανε σε πρώην πράκτορες της ΣΤΑΖΙ και χρησιμοποιήθηκαν για εγκληματικούς σκοπούς με σκοπό το κέρδος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ