Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ
Δήμοι λίγο πριν το λουκέτο...
  • Σήμερα θα αποφασίσει το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ τους τρόπους άρσης του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι δήμοι της χώρας
  • Απρόθυμη η ηγεσία να διεκδικήσει ουσιαστικές λύσεις

Από τα σεμινάρια της ΚΕΔΚΕ και του ΥΠΕΣ προς τους νέους δημάρχους, διδάσκοντάς τους πώς να υποτάσσονται στην κεντρική εξουσία. Λογική που οδήγησε στο οικονομικό αδιέξοδο
Από τα σεμινάρια της ΚΕΔΚΕ και του ΥΠΕΣ προς τους νέους δημάρχους, διδάσκοντάς τους πώς να υποτάσσονται στην κεντρική εξουσία. Λογική που οδήγησε στο οικονομικό αδιέξοδο
Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι δήμοι της χώρας, οι οποίοι απειλούνται με κλείσιμο. Την ίδια ώρα, η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), αρνείται έστω κι αυτή την ύστατη στιγμή να πράξει ό,τι απέφυγε όλα αυτά τα χρόνια, να διεκδικήσει δυναμικά τα χρήματα που χρειάζονται, για να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς οι δήμοι, αλλά και τα χρήματα που τους έχουν κλέψει ετσιθελικά οι κυβερνήσεις από το 1990 μέχρι και σήμερα.

Αντίθετα, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ προβάλλει ως «λύση» τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, από τον οποίο ζητούν να δοθούν φέτος στους δήμους 350 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρσι, όταν οι απώλειες από τους θεσμοθετημένους υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πόρους, είναι πολύ περισσότερες (σ.σ. φέτος φτάνουν τα 1.155,7 εκατ. ευρώ). Αλλωστε, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες, «είναι ένα συντηρητικό και ρεαλιστικό αίτημα, στη βάση των αναγκών της οικονομίας»...

Η αντίδραση των αιρετών απέναντι στο οικονομικό αδιέξοδο αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα, οπότε και συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ. Μια γεύση των προθέσεων της πλειοψηφίας έδωσε ο Π. Κουκουλόπουλος, ο οποίος κατέθεσε ως ...δυναμική πρόταση αντίδρασης τη συνάντηση με τον Κ. Σημίτη. Την ίδια ώρα, ενώ παραδεχόταν πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της σύγκλισης, δήλωνε πως βεβαίως ο θεσμός έπρεπε να δώσει χρήματα για αυτό τον... εθνικό σκοπό.

Ο Π. Κουκουλόπουλος, αναφερόμενος στις νέες αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στην ΤΑ (παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, αθλητικά κέντρα, συντήρηση σχολείων, πολιτική προστασία), είπε πως απαιτούνται επιπλέον 162 εκατ. δρχ. Ο ίδιος, όταν οι αρμοδιότητες αυτές μεταφέρονταν στην ΤΑ, αρνούνταν να διεκδικήσει τη νομοθετική κατοχύρωση των πόρων που απαιτούνται για την άσκησή τους, λέγοντας πως σημασία έχει να «ισχυροποιηθούν» οι δήμοι με την ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων. Αναφερόμενος στις ενέργειες της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ για τη διεκδίκηση των παρακρατημένων υπέρ της ΤΑ πόρων, ο Π. Κουκουλόπουλος «έδειξε» τη σύσταση της κοινής επιτροπής των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών και της ΚΕΔΚΕ, η οποία θα παρακολουθούσε τη ροή της κρατικής επιχορήγησης προς τους δήμους. Λίγο νωρίτερα δήλωνε, ως... ένδειξη διαμαρτυρίας, ότι θα ζητήσει να καταργηθεί η Επιτροπή.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης έκανε αόριστα λόγο για αύξηση των ΚΑΠ που εισπράττουν οι δήμοι, ενώ ξεκαθάρισε πως οι νέες αρμοδιότητες θα χρηματοδοτηθούν από τους υπάρχοντες πόρους. Σαφής ήταν και ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η Δημοτική Αστυνομία: «Θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, από τα πρόστιμα δηλαδή που θα εισπράττει», είπε.

Χτες, συνεδρίασαν και οι πρόεδροι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) και των δημάρχων των πρωτευουσών των νομών, οι οποίοι έριξαν αντικυβερνητικές κορόνες μεν, απέφυγαν όμως, στο σύνολό τους, να προτείνουν δυναμικές αντιδράσεις.

Ο Χρ. Τέγος, δήμαρχος Καρδίτσας, σημείωσε ότι παρουσιάζεται μια μεγάλη έκπτωση στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΚΕΔΚΕ, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα «να μη διεκδικούμε ούτε καν τα αυτονόητα». Επισήμανε ότι το οικονομικό πρόβλημα των Δήμων είναι κατεξοχήν πολιτικό και κάλεσε τους αιρετούς να διεκδικήσουν άμεσα τους αυθαίρετα παρακρατημένους πόρους, την απόδοση στην ΤΑ του ποσοστού που της αντιστοιχεί από τους φόρους των προηγούμενων ετών και τη χορήγηση άτοκων δανείων και την κάλυψη των νέων αρμοδιοτήτων με τους αντίστοιχους πόρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ